14 °C Argos, GR
27 Νοεμβρίου 2021

Την άρση του «click away» και άνοιγμα του λιανεμπορίου ζητάει η Ομοσπονδία Εμπορίου Πελοποννήσου

 

Με μεγάλη αγωνία που γρήγορα μετατράπηκε σε θυμό και απογοήτευση όλοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες παρακολούθησαν τις χθεσινές ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύουν από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου. Αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί τόσο καιρό δεν ακούν ή δεν θέλουν να ακούσουν τις κραυγές απόγνωσης των εμπόρων.

Με τις επιστολές μας, όλο αυτό το διάστημα κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας την επείγουσα ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων στήριξης και άμεσο άνοιγμα του λιανεμπορίου με κανόνες. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση επιλέγει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην ανοίξουν και να μην μπορέσουν να διασώσουν έστω και αυτόν τον μειωμένο χριστουγεννιάτικο τζίρο.

Η μέθοδος του click away δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε δεν έχουν e shop, ούτε facebook και ούτε κάποιο άλλο μέσο για να ενημερώσουν τους καταναλωτές σχετικά με τα προϊόντα τους. Πώς θα καταφέρουν λοιπόν αυτές οι επιχειρήσεις να ισοφαρίσουν, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, τις τεράστιες ζημιές από τη μη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια των εορτών; Η συγκεκριμένη μέθοδος επί της ουσίας απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό καταναλωτών που ήδη χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για ψώνια κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα και δεν εξυπηρετεί καθόλου την τοπική αγορά.

Τι θα απαντήσουμε στον μικρομεσαίο συνάδελφο έμπορο όταν μας ρωτήσει γιατί δεν μπορεί να ανοίξει το κατάστημά του, το οποίο επισκέπτονται 3-5 άτομα την ημέρα; Δεν θα δημιουργηθεί πάλι αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των μικρών καταστημάτων που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με την μέθοδο του click away; Πάλι οι τζίροι δεν θα αυξηθούν στα μεγάλα καταστήματα που λειτουργούν τόσο καιρό ούτως ή άλλως με τα e shop που διαθέτουν;

Ξεκάθαρα φαίνεται ότι αυτή η μέθοδος εξυπηρετεί τις μεγάλες αλυσίδες. Μήπως όλο αυτό γίνεται μόνο για να αυξήσουν κι άλλο τους τζίρους τους οι μεγάλες αλυσίδες και να εκτονωθεί η πίεση που ασκείται στις ταχυμεταφορές και όχι για να διασωθεί ο τζίρος των μικρών επιχειρήσεων; Τα αρμόδια υπουργεία μάλλον δεν γνωρίζουν ότι οι πελάτες των μικρών επιχειρήσεων είναι συγκεκριμένοι και θέλουν να δουν το προϊόν και να το δοκιμάσουν πριν το αγοράσουν γι’ αυτό και επιλέγουν τα ψωνίσουν από το φυσικό κατάστημα και όχι από e shop. Ειλικρινά δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID – 19.

Μήπως έστω και τώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους μικρομεσαίους εμπόρους, που γνωρίζουν τα ζητήματα της αγοράς, αλλά και με τους ειδικούς επιστήμονες για να βρεθεί από κοινού μια λύση; Μήπως η χώρα θα έπρεπε να χωριστεί σε ζώνες και να μην υπάρχουν οριζόντιες και καθολικές αποφάσεις για όλη την χώρα; Αυτά είναι κάποια από τα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη μας.

Σίγουρα παραμένει απόλυτη προτεραιότητα όλων η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Όμως βλέποντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει μόνο αυτό σαν στόχο και ευνοούνται πάλι συγκεκριμένες κατηγορίες του κλάδου μας, οφείλουμε να απαιτήσουμε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανοίξουν με συγκεκριμένο αριθμό πελατών ανά κατάστημα γιατί το εμπόριο ήδη νοσεί και στο τέλος οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε θα αφανιστούν.

Απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση να προστατεύσει τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με την μέθοδο του click away και να αρθεί άμεσα η εφαρμογή της υποστηρίζοντας έτσι την ισότητα και όχι την εκμετάλλευση από τα ολιγοπώλια των αγορών. Επίσης απαιτούμε το άνοιγμα όλου του λιανεμπορίου βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, των αυστηρότερων υγειονομικών μέτρων ακόμα και με τη μέθοδο των ραντεβού και ίσως και με διαχωρισμό της χώρας σε υγειονομικές ζώνες. Τέλος, η κυβέρνηση απαιτούμε να δώσει έστω και ετεροχρονισμένα κρατική αποζημίωση σε όλες τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές όλο αυτό το χρονικό διάστημα προκειμένου να μην οδηγηθούν στην απόλυτη καταστροφή.

ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΟΥΜΕ…ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ!
Εκ της Ομοσπονδίας

Πάτρα, 12-12-2020
ΟΕΕΣΠ (ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑ ΕΜΠΟΡΊΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΉΣΟΥ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΉΣ ΕΛΛΆΔΟΣ ΖΑΚΎΝΘΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΊΑΣ & ΙΘΆΚΗΣ)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ

Περισσότερα Άρθρα

Πανελλαδικές 2019 – Ανακοινώθηκαν οι Βάσεις: Πτώση στις περισσότερες σχολές

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής για την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η βάση της Ιατρικής Σχολής Αθήνας διαμορφώνεται στα 18.724 μόρια, παρουσιάζοντας πτώση 305 μόρια σε σχέση με το 2018, που ήταν στα 19.029. Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι ειδήσεις. Αντίστοιχα η Νομική Αθήνας έχει βάση 18.013 μόρια, […]

Οι προβλέψεις για τα αισθηματικά σου αυτήν την εβδομάδα

ΚΡΙΟΣ Ελεύθεροι. Με τον Άρη σε σύνοδο με τον Ουρανό και την είσοδο της Σελήνης στους Διδύμους την αλλαγή θα επιδιώξεις, τερματίζεις τα παλιά και τα απογοητευτικά, παίρνεις την απόφαση να βγεις από την άρνηση ή την αναμονή. Με την Αφροδίτη σε εξάγωνο με τον Ποσειδώνα θα καταφέρεις να προσεγγίσεις με τρόπο αυθόρμητο και ελκυστικό, […]

Follow by Email