13 °C Argos, GR
20 Οκτωβρίου 2021

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ ΙΧΝΗ στον ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ στο Άργος

 

Μετά το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τις διακρίσεις που απέσπασε σε Λονδίνο και Χαλκίδα, την παρουσίαση του πριν λίγες μέρες στο Ευρωκοινοβούλιο και τις πετυχημένες προβολές σε Κύπρο, Παλαιστίνη και σε πόλεις της Ελλάδας, το ντοκιμαντέρ ΙΧΝΗ φθάνει την Κυριακή 8/12 στο Άργος.

Η προβολή θα γίνει στον χώρο του Δον Κιχώτη (Καλαμαρά 4) στις 7μμ. (είσοδος ελεύθερη).

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ Λεωνίδα Βατικιώτη (έρευνα και τεκμηρίωση) και Σοφία Ιορδανίδου (έρευνα και παραγωγή) για αυτά που θέτει το ντοκιμαντέρ αλλά και γενικότερα για τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ Ίχνη:

Σαράντα πέντε χρόνια μετά την παράνομη εισβολή, τα «Ίχνη» διερευνούν το ζήτημα των αγνοουμένων, ως ένα ζήτημα που αποτελεί ανοιχτή πληγή για την Κυπριακή Δημοκρατία, από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου, της έννομης τάξης και του ανθρώπινου κόστους. Συγγενείς των αγνοουμένων, δημοσιογράφοι και επιστήμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό επαναφέρουν και αναλύουν το ζήτημα των Αγνοουμένων και δείχνουν ότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ξεχάσει. Όπως σημειώνει και η παραγωγός Σοφία Ιορδανίδου: «Είναι ένα θέμα που καίει, εκατοντάδες οικογένειες συνεχίζουν να ψάχνουν τους δικούς τους ανθρώπους. Θεωρήσαμε ότι πρέπει να αναδειχθεί για άλλη μια φορά το θέμα ως αποτέλεσμα πολέμου ή παράνομης εισβολής μιας τρίτης χώρας. Και ένα πρόβλημα το οποίο επαναλαμβάνεται και παραμένει άλυτο, μια ανοιχτή πληγή.».

Ίχνη: https://youtu.be/nCQzgJ0gO9c

Παραγωγή: Advanced Media Institute / Σκηνοθεσία: Θάνος Τσάντας / Σενάριο: Άρης Χατζηστεφάνου / Επιστημονική Επιμέλεια: Λεωνίδας Βατικιώτης / Υπεύθυνη Έρευνας και Παραγωγής: Σοφία Ιορδανίδου / Διάρκεια: 38’

Και μια γνωριμία με τους συντελεστές:

Λεωνίδας Βατικιώτης: Ο Λεωνίδας Βατικιώτης είναι απόφοιτος του Τμήματος Στατιστικής κι Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά και Διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου (2008). Η διατριβή του αφορούσε ερμηνείες για την οικονομική κρίση του 1973.

Εργάζεται ως δημοσιογράφος – αναλυτής από το 1991 με ειδίκευση σε θέματα οικονομίας και διεθνών θεμάτων. Έχει εργαστεί στα ακόλουθα Μέσα Ενημέρωσης: Εφημερίδες Νέα Σελίδα, Παρόν, Ημερησία, Πριν. Περιοδικά Επίκαιρα, Unfollow, ΔιπλωματίαNexus. Από το 2017 είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού Δημοσιογραφία, που εκδίδεται από το Advanced Media Institute και τις Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις υπό την αιγίδα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Έχει επιμεληθεί επιστημονικά κι είχε τη δημοσιογραφική έρευνα τα ακόλουθα ντοκιμαντέρ: Debtocracy – Χρεοκρατία (2011), Catastroika (2012), Fascism Inc. (2014), This is Not a Coup (2016, Α’ βραβείο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας) παραγωγής Infowar και σκηνοθεσίας Άρη Χατζηστεφάνου, Χαραγμένες Ζωές (2013) και Ελεγεία Υπανάπτυξης (2017) του Σπύρου Τέσκου. Επίσης, Ίχνη (2018, Advanced Media Institute) σε σκηνοθεσία Άρη Χατζηστεφάνου, Η Επιστροφή του Προμηθέα (2019), σε σκηνοθεσία Κυριάκου Κατζουράκη Εργοστάσια απορριμμάτων – το μεγάλο φαγοπότι (2012, ΠΟΕ-ΟΤΑ) και Εγνατία – δημόσιος δρόμος (2018, Σωματείο Εργαζομένων Εγνατίας Οδού).

Έχει μεταφράσει στα ελληνικά για τις εκδόσεις Σαββάλα τα ακόλουθα βιβλία: The political Economy of the Welfare State του Ian Gough, (Macmillan Publishers), Society, State and Market, A Guide to Competing Theories of Development του John Martinussen, (Zed Books) και The Routledge Dictionary of Twentieth Century Political Thinkers, σε επιμέλεια Robert Benewick and Philip Green (Routledge).

Έχει διδάξει στη Σχολή Εθνικής Άμυνας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (2008-2011) και στο Varna Free University of Cyprus ως επισκέπτης καθηγητής (2009-2015). Από τον Οκτώβρη του 2017 συμμετέχει ως Συνεργαζόμενο Επιστημονικό Προσωπικό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Έχει εκλεγεί πέντε φορές (2004, 2007, 2010, 2013 and 2016) στην Συνέλευση Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Σοφία Ιορδανίδου: Η Σοφία Ιορδανίδου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρος του «Advanced Media Institute, Εφαρμοσμένη Έρευνα στην Επικοινωνία και τη Δημοσιογραφία». Από το 2011 υπό την ευθύνη της, οργανώθηκε και λειτουργεί στο ΑΠΚΥ το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία», ενώ από το 2013 εκδίδει το περιοδικό «δημοσιογραφία» και είναι υπεύθυνη της ιστοσελίδας dimosiografia.com.

Εργάστηκε πολλά χρόνια στον χώρο της Δημοσιογραφίας και της Στρατηγικής Επικοινωνίας. Στη Ν. Υόρκη εργάστηκε στη Φωνή της Αμερικής, διαπιστευμένη στον Λευκό Οίκο ανταποκρίτρια εφημερίδων στην Ελλάδα, υπεύθυνη προεκλογικής καμπάνιας του Mondale. Στην Αθήνα, δημοσιογράφος στην ΕΡΤ και MEGA, σύμβουλος πολιτικής και εταιρικής επικοινωνίας, σύστησε και διηύθυνε τη Διεύθυνση Επικοινωνίας και Γραφείου Τύπου του MEGA CHANEL, το πρώτο τηλεοπτικό πρακτορείο στην Ελλάδα, NETNEWS Α.Ε., και την εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας ΝΕΤRESULT Ε.Π.Ε.

Σπούδασε Ιταλική και Αγγλική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο CUNY, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στη Συγκριτική Λογοτεχνία στο CUNY και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ, ολοκληρώνοντας την εργασία «Ο Πιραντέλλο στην Ελλάδα» στο Α.Π.Θ.. Η επιστημονική της έρευνα επικεντρώνεται α) στη δημοσιογραφία και τη λειτουργία των Μέσων, καθώς και τις προκλήσεις που θέτει η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και στην κοινωνία του δικτύου β) στη στρατηγική επικοινωνία και γ) στον Γραμματισμό στα Μέσα.

ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ

ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ

ΚΑΛΑΜΑΡΑ 4, ΑΡΓΟΣ

Περισσότερα Άρθρα

Παράταση στο Κτηματολόγιο!

Σε συνέχεια προηγούμενης δημοσίευσης μου αναφορικά με την αναγκαιότητα παράτασης της προθεσμίας λήξης του Κτηματολογίου στις 31.12.2020 και σε περιοχές του Δήμου μας φαίνεται ότι αυτή θα δοθεί μέχρι 31.12.2021. Στο άρθρο 134 παρ. 4 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» ορίζονται τα ακόλουθα : «4. […]

Φάρμακα: Κρίση στην αγορά – Ο ΕΟΦ απαγόρευσε την εξαγωγή 77 σκευασμάτων λόγω ελλείψεων στην εγχώρια αγορά

Δεκάδες φάρμακα λείπουν από την ελληνική αγορά, ανάμεσά τους σκευάσματα που προορίζονται για βασικές παθήσεις όπως η επιληψία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, το άσθμα, το κυκλοφορικό (αντιθρομβωτικά) κα. Η ένταση και η διάρκεια των ελλείψεων οδήγησαν τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) στην απόφαση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών αυτών τωνφαρμάκων σε μία προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος. […]

Follow by Email