27 °C Argos, GR
5 Αυγούστου 2021

Το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής στο Κιβέρι

Μέσα σε ελαιώνες και αρκετές λεμονιές στέκεται αγέρωχο το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής στη θέση «Παλιοχώρι» στο Κιβέρι Αργολίδος με τη δική του ιστορία τα τελευταία 150 χρόνια. Ένα μικρό πανέμορφο εκκλησάκι που ανήκει στον τύπο βασιλικής χωρίς τρούλο, περίπου 30 τ.μ χτισμένο το 1872. Οι κτήτορες του αρχικού ναΐσκου ήταν δύο οικογένειες που ήρθαν από το νησί της Ζακύνθου (Τζάντε ή Φιόρο του Λεβάντε : άνθος της Ανατολής) και αφού εγκαταστάθηκαν στην περιοχή έκτισαν το μικρό ναό αφιερωμένο στην Αγία Κυριακή, φέρνοντας από την Ζάκυνθο εικόνισμα της Αγίας αναγεννησιακής τέχνης το οποίο φυλάσσεται μέχρι σήμερα. Πρόκειται για τις οικογένειες του Αγγελέτου Παπαδάτου και του Παύλου Βλαχιώτη. Το εκκλησάκι ήταν ιδιωτικό και περίπου το 1902 (τριάντα χρόνια) δωρήθηκε στην Ενορία του Αγίου Ιωάννου Κιβερίου.

Το πρώτο μέρος του ναού ήταν μέχρι το παράθυρο του δεξιού αναλογίου  που υπάρχει σήμερα. Σ’ αυτό το παράθυρο λοιπόν διακρίνεται η πρώτη κύρια είσοδος του ναού.

Ο μικρός αυτός ναός ενώ λειτουργούνταν, κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη από τους Ιταλούς. «Το έτος 1943 κατά την φυγήν των Γερμανικών στρατευμάτων ενεπυρίσθη και αποτεφρώθη», γράφει ο Εφημέριος Κιβερίου π. Αθανάσιος Μπούζιος. Το 1945 ανακαινίσθηκε με δαπάνες των κατοίκων του Κιβερίου. Ανακαινίστηκε και κατά την δεκαετία του 1970 όπου έγινε η προέκταση και πήρε τη μορφή που έχει σήμερα. Ακόμη προστέθηκε και μέρος του αύλειου χώρου που περιβάλλει το ξωκκλήσι.

Οι πρώτες εικόνες του ναού διασώθηκαν από τον τότε Εφημέριο Ιερέα Αθανάσιο Μπούζιο, αλλά με την ανακαίνιση στη συνέχεια φιλοτεχνήθηκαν καινούργιες και αντικταστάθηκαν οι παλαιές.

Στο Ναό υπάρχει ωραιότατη μεγάλη εικόνα της Αγίας αναγεννησιακής τέχνης που αγιογραφήθηκε το 1950 με δωρητές τους τους φρεατορύχους (πηγαδάδες) Αργείους.

(Η εικόνα της Αγίας δωρεά των Φρεατορύχων – 1950)

 

Όλα τα νέα ζευγάρια του χωριού μας τα οποία ετοιμάζονταν για το μυστήριο του Γάμου, οι μελλόνυφοι δηλαδή, παραμονές του Γάμου τους, μία εβδομάδα πριν, τελούσαν με τον Ιερέα Θεία Λειτουργία στο ναό της Αγίας Κυριακής και αφού είχαν εξομολογηθεί, μεταλάμβαναν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Επικαλούνταν τη χάρη του άνθους της πίστεως, της ευσέβειας, της αγνότητας, του ηρωισμού και της καρτερίας της αρχαίας Εκκλησίας, της Παρθενομάρτυρος Αγίας Κυριακής. Σ’ αυτήν που δεν δέχθηκε τον ειδωλολάτρη μνηστήρα και ο ίδιος την πρόδωσε ως Χριστιανή στις αρχές, σ’ αυτήν που αναδείχθηκε νύμφη Χριστού, προσέτρεχαν οι νέοι με καθαρότητα και τιμιότητα να ζητήσουν τη Χάρη της.

Επίσης οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται ότι στη μνήμη της παραμονή και ανήμερα συγκεντρώνονταν πλήθος κόσμου. Διοργανώνονταν από τους χωριανούς μας πανηγύρεις με ορχήστρες και κρέατα. Στο διπλανό παλιό γήπεδο, εκεί γίνονταν η συγκέντρωση με αρκετό κόσμο.

Να αναφερθεί ακόμη, έτσι για την ιστορία, πως οι δύο αυτές οικογένειες Παπαδάτου και Βλαχιώτη έφεραν τη σταφίδα στον τόπο μας καθότι στη Ζάκυνθο καλλιεργούνταν η σταφίδα από τον 16ο αιώνα.

(Φωτογραφία από την πανήγυρη της Αγίας το 2018)

Ένα πρωινό ή ένα απόγευμα αν κάποιος πάρει την επαρχιακή οδό Κιβερίου-Μύλων, στο ύψος του νέου σταδίου, αφού περάσει τους Αγίους Θεοδώρους, απέναντι θα βρει το εκκλησάκι της Αγίας μέσα στα ελαιόδεντρα και στις λεμονιές! Ειδικά την άνοιξη είναι απόλαυση ο περίπατος και η παραμονή για λίγη ώρα εκεί. Να ανάψει κάποιος τα καντηλάκια της, να προσευχηθεί και να ζητήσει την ευλογία και τη Χάρη της Μάρτυρος του Χριστού.

 

Ιερεύς Πέτρος Αθανασόπουλος

                                                               Εφημέριος Κιβερίου
                                                                         27-4-2020

Περισσότερα Άρθρα

Φλαμίγκο στον υδροβιότοπο Ναυπλίου – Νέας Κίου

Ένα σμήνος με περισσότερα από 10 φλαμίνγκο προσγειώθηκαν στον γνωστό υδροβιότοπο Ναυπλίου Νέας Κίου, σήμερα Τετάρτη 18 Νοεμβρίου. Τα γνωστά φοινικόπτερα βρίσκονται στο ταξίδι της Φθινοπωρινής μετανάστευσης και μία στάση στον αγαπημένο τους υγρότοπο επιβάλλεται για ξεκούραση και τροφή. Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι ειδήσεις. Το ροζ τους φτέρωμα τους προσδίδει […]

Ξεπερνάνε κάθε πρόβλεψη τα κρούσματα σήμερα στην Αργολίδα

Κορονοϊός: Κανένα νέο κρούσμα στην Αργολίδα

Κάτω από 200 τα κρούσματα στην Αττική αλλά και στη Θεσσαλονίκη ύστερα από πολύ καιρό. 85 οι νέοι θάνατοι, 552 οι διασωληνωμένοι, σύμφωνα με την κατανομή των μολύνσεων από Covid-19 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι ειδήσεις. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: • 10 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες […]

Follow by Email