18 °C Argos, GR
14 Ιουνίου 2021

Χρυσές ευκαιρίες

ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ είχε αμφιβολίες σχετικά με τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, τότε οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «σχέδιο Μάρσαλ» είναι η απάντηση που τα ξεκαθαρίζει όλα: η Ελλάδα -αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά μέσα στις επόμενες ημέρες, ώσπου η πρόταση να γίνει απόφαση- παίρνει πολλά χρήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Η εξέλιξη αυτή κάνει όλη τη σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών να φαντάζει εξωπραγματική: η κυβέρνηση κατάφερε να αναβαθμίσει την αξιοπιστία της χώρας με τη διαχείριση του υγειονομικού μέρους της επιδημίας και δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί σε μία δίμηνη ή τρίμηνη εκλογική ατμόσφαιρα, που θα λειτουργήσει σαν… μίνι επιδημία για την οικονομία, η οποία ήδη έχει πάθει σημαντική ζημιά από τον κορονοϊό.

Μέχρι το τέλος του χρόνου, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περί τα 7 δισ. ευρώ – προφανώς δεν καλύπτουν την προβλεπόμενη ζημιά στην τουριστική αλυσίδα, αλλά καθιστούν την κατάσταση διαχειρίσιμη. Αλλά το στοίχημα της κυβέρνησης είναι σε κάθε περίπτωση πολύ μεγαλύτερο – και ξεφεύγει από τα όρια του 2020.

Προφανώς, ο κορονοϊός κάποια στιγμή θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά – αλλά μέχρι τότε δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Η ελληνική οικονομία πρέπει να αλλάξει με τέτοιον τρόπο, ώστε να περιορίσει τις χρόνιες παθογένειές της. Τόσο στον αγροτικό τομέα, όπου τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα δεν έχουν αντίκρισμα στην προστιθέμενη αξία της παραγωγής, όσο και στη σύγχρονη οικονομία της καινοτομίας και της «πράσινης» ενέργειας – που ακόμα δεν έχει συνέλθει από τα φορολογικά χτυπήματα των πρώτων χρόνων των Μνημονίων.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα από όλα να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες της πανδημίας – εκατομμύρια εργαζόμενοι και άνεργοι χρειάζονται στήριξη και αυτό θα ισχύει για πολύ καιρό. Ομως, είναι εξίσου προφανές ότι αν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης χρησιμοποιηθούν μόνον για αυτό, τότε θα έχει χαθεί άλλη μία σημαντική ευκαιρία για τη χώρα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 ως σήμερα, έχει λάβει τεράστια ποσά από την Ε.Ε. – και είναι αλήθεια ότι η χώρα μας σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το φτωχό κράτος και τη φτωχική κοινωνία εκείνης της περιόδου. Ομως, οι πάντες γνωρίζουν σε τι ποσοστό σπαταλήθηκαν εκείνα τα χρήματα – επομένως και το τι θα χάσουμε αν το επαναλάβουμε…

Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Περισσότερα Άρθρα

Τα ζώδια σήμερα Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου

Τα ζώδια σήμερα Τι προβλέπουν τα ζώδια για σας σήμερα, Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου Κριός Ακολούθησε τα parapolitikaargolida.gr στο Google News! Ζωντανά όλες οι ειδήσεις. Ακόμη και σήμερα μπορεί να σας απασχολούν πολύ πρακτικά θέματα. Εστιάστε σε ότι είναι άμεσο να γίνει και φροντίστε να ξεκουραστείτε. Ταύρος Σήμερα είναι ημέρα περισυλλογής. Βάλτε τις σκέψεις σας […]

Στράτος Διονυσίου – Έφυγε σαν σήμερα

Λαϊκός τραγουδιστής, που έλαμψε στις πίστες και τη δισκογραφία. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ερμηνευτές του λαϊκού και ελαφρολαϊκού τραγουδιού, με στιβαρή φωνή και μεγάλες διαχρονικές επιτυχίες. Ο Στράτος Διονυσίου γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1935 στη Νιγρίτα Σερρών, από γονείς μικρασιάτες πρόσφυγες. Από μικρός βγήκε στη βιοπάλη και το 1947 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Δούλεψε ως […]

Follow by Email