20 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Άνοιξε απόψε τις πύλες του το 1ο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης στο Ναύπλιο

Στον αύλειο χώρο του παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο άνοιξε απόψε τις πύλες του το 1ο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης στο Ναύπλιο.

Ο σημαντικός αυτός πολιτιστικός θεσμός ξεκίνησε στο Ναύπλιο υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπλιέων και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου ΔΟΠΠΑΤ.

Η φετινή διοργάνωση γίνεται προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα ποιητή Νίκου Καρούζου και δανείζεται τον τίτλο της από την ποιητική του πένα «Μες στην Ορμή της Ερημιάς Γινόμαστε Διάφανοι».

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει διαλέξεις, απαγγελίες, περφόρμανς, συζητήσεις, προβολές, οι οποίες κάθε χρόνο θα έχουν συγκεκριμένη θεματική. Ταυτόχρονα θα εκτελεστούν μεγάλες τοιχογραφίες από τη γνωστή κολεκτίβα των Urban Art.

Για φέτος ο θεματικός άξονας περιστρέφεται γύρω από τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, όπου το Ναύπλιο διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στα γεγονότα, όπως και στη σύσταση του Νέου Ελληνικού Κράτους ως η πρώτη του επίσημη πρωτεύουσα.

Την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελούν ο συγγραφέας Γεώργιος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, ο ηθοποιός Ανδρέας Μαντάς, η εικαστικός Βασιλική Σαγκιώτη, η πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Μαρία Ράλλη και η διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου.

Στην εναρκτήρια εκδηλωση του φεστιβάλ μεταξύ άλλων παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Μαρία Ράλλη, κ.α.

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρα περιλάμβανε:

 

-Αντρέας Μαντάς/ Γ. Ι. Μπαμπασάκης: Σολωμός, Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν (στροφές 1 έως 40)

-Θεοδόσης Σπαντιδέας: Επιστήμη της Εποχής. Αναφορά στις διεθνείς επιστημονικές ανακοινώσεις και εξελίξεις και σύγκριση με την κατάσταση στην Ελλάδα κατά τις αρχές του 19ου αιώνα, την ίδρυση των πρώτων ιδρυμάτων: Γυμνάσιο, Σχολή Ευελπίδων, Πανεπιστήμιο Αθηνών κλπ) (διάλεξη)

-Αντρέας Μαντάς/ Γ. Ι. Μπαμπασάκης: Σολωμός, Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν (στροφές 41 έως 80)

-Φαίη Τζανετουλάκου: Παρουσίαση του βίντεο Κρυφό Σχολειό της εικαστικού Μαρίνας Γιώτη, όπως αυτό είχε πρόσφατα παρουσιαστεί στην Documenta 14 και στα Θεωρήματα 2 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (διάλεξη)

-Αντρέας Μαντάς/ Γ. Ι. Μπαμπασάκης: Σολωμός, Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν (στροφές 81 έως 120)

-Τάσος Γουδέλης: Το 1821 στην πεζογραφία (διάλεξη)

-Αντρέας Μαντάς/ Γ. Ι. Μπαμπασάκης: Σολωμός, Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν (στροφές 121 έως 158)

Περισσότερα Άρθρα

Από την Τρίπολη θα ξεκινήσει ο αγώνας δρόμου “Βασιλιάς Λεωνίδας”

Ο 3ος ΔΡΟΜΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ 80 χλμ. Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022, παράλληλα με τον 8ο ΔΡΟΜΟ ΑΘΑΝΑΤΩΝ Με την ευγενική συμμετοχή των Σπαρτιατών Δρομέων ως τεχνικών συμβούλων του αγώνα Και την συμμετοχή του Δήμου Τριπόλεως, του Δήμου Σπάρτης και του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Σπάρτης Αγώνας υπεραπόστασης 80χλμ. ΤΡΙΠΟΛΗ – ΣΠΑΡΤΗ Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο […]

Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Ασθενών από τον κορονοϊό

Η σύσταση και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Ασθενών από τον κορονοϊό, αποσκοπεί στην προάσπιση της υγείας του πληθυσμού ενόψει της μεγάλης επίπτωσης του νοσήματος στον γενικό πληθυσμό, της ανάγκης καταγραφής επιδημιολογικών δεδομένων, φαρμακοεπαγρύπνησης και άσκησης εποπτείας στους φορείς υγειονομικής φροντίδας του ιδιωτικού τομέα. Η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ασθενών με κορονοϊό προβλέπεται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), […]