20 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για δίκαιη κατανομή της δεξαμεθαζόνης

Σε αύξηση της παραγωγής δεξαμεθαζόνης κάλεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την ανακοίνωση Βρετανών ερευνητών ότι αυτό το ισχυρό στεροειδές μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα σε ασθενείς που πάσχουν σοβαρά από την Covid-19.

«Η επόμενη πρόκληση είναι η αύξηση της παραγωγής και η γρήγορη και δίκαιη διανομή δεξαμεθαζόνης σε όλο τον κόσμο, εστιάζοντας στο πού είναι περισσότερο αναγκαία», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στη Γενεύη.

«Ευτυχώς, είναι ένα φθηνό φάρμακο και υπάρχουν πολλοί παρασκευαστές δεξαμεθαζόνης σε όλο τον κόσμο που πιστεύουμε ότι μπορούν να επιταχύνουν την παραγωγή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της βρετανικής κλινικής δοκιμής Recovery που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η δεξαμεθαζόνη μειώνει κατά το ένα τρίτο τη θνησιμότητα στους ασθενείς που νόσησαν σοβαρά από την Covid-19, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αυτό το φάρμακο είναι το πρώτο που δείχνει βελτιωμένη επιβίωση σε ασθενείς με Covid-19, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο. Χρησιμοποιείται ήδη σε πολλές ενδείξεις για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη του επίδραση.

Τι έδειξε νέα μελέτη

Η βρετανική μελέτη έδειξε επίσης ότι η θνησιμότητα μειώθηκε κατά το ένα πέμπτο σε λιγότερο σοβαρά άρρωστους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε οξυγόνο μέσω μάσκας χωρίς να είναι διασωληνωμένοι. Από την άλλη, η θεραπεία δεν έδειξε κανένα όφελος για ασθενείς που δεν χρειάζονταν αναπνευστική βοήθεια.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ τόνισε ότι «η δεξαμεθαζόνη πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε ασθενείς της Covid-19 σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση, υπό στενή κλινική παρακολούθηση».

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό το φάρμακο λειτουργεί για ασθενείς σε ήπια κατάσταση ή ως προληπτικό και μπορεί να προκαλέσει βλάβη», επέμεινε ο Τέντρος.

Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της κλινικής δοκιμής, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυτή η θεραπεία θα χρησιμοποιηθεί αμέσως για τη θεραπεία των σοβαρά προσβεβλημένων ασθενών.

«Η ζήτηση έχει ήδη αυξηθεί», μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της βρετανικής δοκιμής, σημείωσε ο Τέντρος.

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει «αλληλεγγύη» και «διαφάνεια», ώστε οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών σε σοβαρή κατάσταση υγείας να λαμβάνουν κατά προτεραιότητα αποθέματα δεξαμεθαζόνης.

Ζήτησε επίσης να είναι πάντα διαθέσιμα αποθέματα για τη θεραπεία άλλων ασθενειών για τις οποίες χρησιμοποιείται συνήθως η δεξαμεθαζόνη.

«Είναι επίσης σημαντικό να γίνει επαλήθευση ότι οι προμηθευτές μπορούν να εγγυηθούν την ποιότητα» των προϊόντων, «επειδή υπάρχει υψηλός κίνδυνος να εισέλθουν στην αγορά κατώτερα ή παραποιημένα προϊόντα», σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ένα φάρμακο διαφορετικό από τη δεξαμεθαζόνη, το αντιϊκό ρεμδεσιβίρη (remdesivir), έδειξε κάποια αποτελεσματικότητα στην επιτάχυνση της ανάρρωσης των ασθενών που νοσηλεύονταν με Covid-19. Η ανακοίνωση έγινε επίσημα στα τέλη Απριλίου από τις αμερικανικής αρχές.

Ωστόσο, η ρεμδεσιβίρη δεν αποδείχθηκε ότι απέτρεψε θανάτους.

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Περισσότερα Άρθρα

Κώστας Τζιούμης: «Ένα σπουδαίο πρόγραμμα για την υγεία των ηλικιωμένων δημοτών μας»

Η προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του προγράμματος Horizon υπογράφτηκε σήμερα στην Τρίπολη. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στην περιοχή μας, σε συνεργασία με την Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τρίπολης και θα αφορά 300 υπερήλικες. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια ένωσε δυνάμεις με τον Δήμο Τρίπολης, για να υλοποιηθεί το […]

Συνελήφθησαν δύο άτομα για κατοχή αρχαίων αντικειμένων στην Ερμιονίδα

Συνελήφθησαν, χθες (7.3.2019) το πρωί, στο Κρανίδι Αργολίδας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ερμιονίδας, δύο (2) ημεδαποί, ένας (1) 84χρονος και μία (1) 80χρονη, για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ειδικότερα, χθες (7.3.2019) το πρωί, στο Κρανίδι Αργολίδας, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Ερμιονίδας, πραγματοποίησαν έρευνα σε […]