21 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Αγία Παρασκευή: Γιατί θεωρείται προστάτιδα των ματιών

Η Εκκλησία τιμά σήμερα 26 Ιουλίου τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση η Αγία Παρασκευή είναι προστάτιδα των ματιών και σε αυτήν προσεύχονται όσοι έχουν πρόβλημα με την όρασή τους.

Για ποιο λόγο, όμως, η Αγία Παρασκευή θεωρείται προστάτιδα των ματιών; Σύμφωνα με τον βίο της Αγίας ένα από τα βασανιστήρια που υπέστη ήταν αυτό της πυρακτωμένης περικεφαλαίας. Της τοποθέτησαν δηλαδή στο κεφάλι μια περικεφαλαία την οποία προηγουμένως είχαν πυρακτώσει. Πρόκειται για ένα από τα σκληρότερα βασανιστήρια εκείνης της εποχής που είχε σαν αποτέλεσμα αργό και βασανιστικό θάνατο.

Σύμφωνα με τους βιογράφους της, η Παρασκευή δεν έπαθε το παραμικρό. Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα – καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη – για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε.

Η Αγία με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα να πιστέψει στο Χριστό ή κατ’ άλλους να σταματήσει τους διωγμούς εναντίον τους. Γι αυτό και τα περισσότερα τάματα που βρίσκονται κρεμασμένα στις εικόνες της Αγίας σε όλους τους Ορθόδοξους ναούς, είναι χρυσά ή ασημένια μάτια.

ΠΗΓΗ: dogma

Περισσότερα Άρθρα

«Πάγωσε» το Παρίσι με τον αποκεφαλισμό καθηγητή ιστορίας

Ένας ένοπλος άνδρας, ο οποίος μαχαίρωσε και σκότωσε έναν άνθρωπο στο προάστιο Κονφλάν-Σεντ-Ονορέ του Παρισιού, έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, μετέδωσαν πολλά μέσα ενημέρωσης. Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι το θύμα αποκεφαλίστηκε, κάτι που αρχικά διαψεύστηκε από την αστυνομία, η οποία διευκρίνιζε ότι ο δράστης μαχαίρωσε το θύμα στον λαιμό. Ωστόσο, αργότερα, δικαστική […]

Survivor: Μαλλιά κουβάρια έγιναν Ιωάννα Μαλέσκου και James Kαφετζής

Καλεσμένος στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Love it» ήταν ο πρώην παίκτης του Survivor, James Καφετζής, και δεν προσπάθησε ούτε στιγμή να μην δείξει την ενόχλησή του για όσα αρνητικά είχαν ειπωθεί για εκείνον από την Ιωάννα Μαλέσκου και τους συνεργάτες της. «Τότε για τον Παππά, όπου εστιάσατε περισσότερο στο εάν έχει σχέση με την Άννα […]