19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Αγία Σοφία: Ετοιμάζει κυρώσεις η ΕΕ-Δεν κάνει πίσω η Τουρκία!

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η έκκλησή τους προς την Άγκυρα να επανεξετάσει την απόφασή της θεωρείται βέβαιο ότι θα πέσει στο κενό.

Ο Ερντογάν δεν παίρνει από λόγια για την Αγία Σοφία…

Ενδεικτική των προθέσεων της Άγκυρας η ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι μετά τις ανακοινώσεις Μπορέλ τόσο για την ανατολική Μεσόγειο όσο και για την Αγία Σοφία.

Ο κ. Ακσόι στην ανακοίνωσή του αφενός λέει για την ανατολική Μεσόγειο ότι η Τουρκία είναι αυτή που ζητά τη συνεργασία επαναλαμβάνοντας τη θέση για δίκαιη κατανομή των υδρογονανθράκων, αφετέρου για την Αγία Σοφία λέει ότι το θέμα είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας σημειώνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπλακεί στο ζήτημα αυτό».

Σύμφωνα με τον κ. Ακσόι, μάλιστα, οι όποιες εργασίες γίνουν στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας δεν θα επηρεάσουν τα κριτήρια βάσει των οποίων εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, δεν έχει την πολιτική βούληση περάσει από τα λόγια στις πράξεις. Και μάλιστα πράξεις που να έχουν σοβαρό κόστος για τον Ερντογάν, αφού μόνο έτσι μπορεί να ελπίζει πως θα φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι η απόφαση μετατροπής του εμβληματικού μνημείου σε τέμενος «αναπόφευκτα καλλιεργεί δυσπιστία, προκαλεί νέες διχόνοιες και υπονομεύει τις προσπάθειές μας για διάλογο» και κάλεσε τις τουρκικές αρχές «άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση». Οι δηλώσεις του μάλλον προκάλεσαν θυμηδία στην Άγκυρα, αφού πολύ σωστά θεωρήθηκαν άσφαιρες.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, στο πλευρό της Αθήνας στάθηκε η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Σουηδία, ενώ η Αυστρία ζήτησε και τη διακοπή των ήδη εδώ και πολύ καιρό ουσιαστικά παγωμένων ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Οι υπόλοιπες χώρες δεν φάνηκαν να θέλουν να κατανοήσουν την θέση της Αθήνας: «αν δεν μπει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα και επεκτατικότητα δύο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθούν προ τετελεσμένων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα ξεκαθάρισε ότι αν χρειαστεί θα αντιδράσει με όλα τα μέσα (και με τις ένοπλες δυνάμεις της) για να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της. Ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με διασταυρωμένες διπλωματικές πηγές, εξήγησε εκτενώς στους 27 Ευρωπαίους ομολόγους του ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα επικαλεστεί το άρθρο 42 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ και θα ζητήσει την στρατιωτική συνδρομή των άλλων χωρών-μελών.

«Σε περίπτωση κατά την οποία κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφος του, τα άλλα κράτη-μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρεται στο προοίμιο του άρθρου 42 παράγραφος 7 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ.

Περισσότερα Άρθρα

Περιοδεία Ανδριανού σε Αδάμι, Κολιάκι, Τραχειά, Λουκαϊτη, Ηλιόκαστρο, Θερμησία, Κοιλάδα

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός περιόδευσε χθες σε Αδάμι, Κολιάκι, Τραχειά, Λουκαϊτη, Ηλιόκαστρο, Θερμησία, Κοιλάδα. Ο κ. Ανδριανός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Όπως όλα αυτά τα χρόνια, ανεξαρτήτως του εκλογικού κύκλου, βρίσκομαι κοντά στους συμπολίτες μου για να ακούσω από πρώτο χέρι τα αιτήματα, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους, για […]

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ: «Η πολιτική της κυβέρνησης για την υγεία πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τα οικονομικά μεγέθη»

Ομιλία Ανδρέα Πουλά στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας «Η πολιτική της κυβέρνησης για την υγεία πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τα οικονομικά μεγέθη» Αναφορικά με την ανακουφιστική φροντίδα δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2022 το κομμάτι αυτό της υγείας να […]