18 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: Με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου του ΕΛΓΑ

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, περιόδευσε σε χωριά της  Αργολίδας, για να δει ιδίοις όμμασι τις καταστροφές στην παραγωγή από τους παγετούς του προηγούμενου διαστήματος. Σαν Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας, έχουμε στείλει δελτία τύπου και έχουμε πραγματοποιήσει 2 παραστάσεις διαμαρτυρίας στην ΠΕ Αργολίδας.

Τι είπε ο κ. Λυκουρέντζος;

  • Για τις ζημιές στις Κλημεντίνες λόγω ελαιοκυττάρωσης, θα μελετηθεί από τον ΕΛΓΑ, ώστε να ενταχθεί στην λίστα αποζημιώσεων. Δηλαδή, ΜΗΔΕΝ αποζημίωση για φέτος.

Το αίτημα να συμπεριλαμβάνεται η ελαιοκυττάρωση στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, είναι χρόνιο καθολικό αίτημα των συναδέλφων αγροτών αλλά και του Συλλόγου Γεωπόνων της ΠΕ Αργολίδας( έχει αποστείλει εμπεριστατωμένη μελέτη στον ΕΛΓΑ που την έχει ακόμη στο συρτάρι), χωρίς όμως αύξηση των κομίστρων.

  • Για τις ζημιές σε πυρηνόκαρπα, παρατήρησε ότι υπάρχει ζημιά από 60 έως 100%.

Όταν έγινε η αναγγελία από την Περιφερειακή διοίκηση του ΕΛΓΑ,  υπήρχε αποτροπή δηλώσεων στα πυρηνόκαρπα αφού έλεγαν ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για ζημιές στην ανθοφορία ή για ποικιλίες που ούτε καν άνθισαν. Έτσι μια σειρά παραγωγοί, κάτω από την πληρωμή της δήλωσης (10 λεπτά το δέντρο), δεν έκαναν δηλώσεις. Πώς κύριε Λυκουρέντζο, θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί; Ποιόν να πιστέψουμε, εσάς ή την περιφερειακή ηγεσία του ΕΛΓΑ;

  • Για τις ζημιές στα πορτοκάλια από το παγετό του Φεβρουαρίου, δεν είπε λέξη.

Ο ΕΛΓΑ, δεν έκανε αναγγελία, με το αιτιολογικό, ότι έπρεπε τα πορτοκάλια να είχαν συγκομιστεί. Σε μια χρονιά δύσκολη, με αργές κοπές, ήταν φυσιολογικό ότι πολλά κτήματα να μείνουν πίσω.

  • Για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και τα οικονομικά του, είπε ότι είναι δύσκολη η οικονομική κατάσταση του ΕΛΓΑ.

Ο ΕΛΓΑ χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές των αγροτοκτηνοτρόφων με 170 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Επίσης, όπως προφανώς θα γνωρίζει ο κ. Λυκουρέντζος, τα τελευταία δέκα χρόνια, καμιά κυβέρνηση δεν έχει επιδοτήσει τον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προβλεπόταν, με 20% κρατική συμμετοχή επί της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών στον προϋπολογισμό του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Άρα ετοιμάζουν αυξήσεις στα κόμιστρα, που θα μας καλέσουν να ξαναβάλουμε το χέρι στην τσέπη.

Συνάδελφοι,

Με τα ευχολόγια και τον καλό τον λόγο, δεν πήραμε ποτέ τίποτα. Αντιθέτως χάσαμε. Η επίσκεψη του Προέδρου του ΕΛΓΑ, πιο πολύ θύμιζε φιέστα και δημόσιες σχέσεις, παρά δεσμεύσεις και λύσεις στα πολλά προβλήματα από τις ζημιές που έχουμε.

Μόνο με αγωνιστική ετοιμότητα και στο δρόμο του αγώνα, μπορούμε να διεκδικήσουμε και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Με την οργάνωση στον Σύλλογο και τον συντονισμό με τους άλλους.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που να αποζημιώνει στο 100% την πραγματική ζημιά στην παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από καιρικά φαινόμενα, νόσους, άγρια ζώα.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους. Φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

ΥΓ.

Μας κάνει εντύπωση, ότι η περιοδεία του Προέδρου του ΕΛΓΑ, δεν ανακοινώθηκε  στα τοπικά  ΜΜΕ. Ίσως, δεν ήθελε να ακουστεί η φωνή του οργανωμένου αγροτικού κινήματος στην Αργολίδα. Όπως επίσης, ότι δεν καλεστήκαμε στη σύσκεψη στην ΠΕ, για να καταθέσουμε τα αιτήματά μας.

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
(ΑΚ.ΣΥ.Ν.Α.)

Περισσότερα Άρθρα

Ε.Π.Σ. Αργολίδας: Αναστολή όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων εις ένδειξη πένθους για το χαμό του Σάκη Σαράντη

Με απόφαση του Προέδρου και του Δ.Σ της Ε.Π.Σ. Αργολίδας εις ένδειξη πένθους  για τον άδικο χαμό του ποδοσφαιριστή, ΣΑΚΗ ΣΑΡΑΝΤΗ  αναστέλλονται  για σήμερα 30 /01/2023 όλες οι  αθλητικές δραστηριότητες (προπονήσεις Προεθνικών Ομάδων Κ-14, Κ-16, φιλικοί αγώνες, προπονήσεις ομάδων, προπονήσεις club) που έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο. Την επόμενη αγωνιστική 03-04/02/2023 σε όλους τους αγώνες […]