17 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας: Ψήφισμα για τα εσπεριδοειδή και άλλα αγροτικά προϊόντα

Από τις αρχές Δεκέμβρη, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας (που είχε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη, Ιωάννη Μαλτέζο)  , είχε επισημάνει το κίνδυνο της καταστροφικής χρόνιας για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών και μια σειρά αγροτικών προϊόντων στο Νομό.  Kανείςμέχριτώρα (κυβέρνηση και περιφέρεια) δεν έχει πάρει κανένα μέτρο ουσιαστικής αντιμετώπισης του χαμένου εισοδήματος μας.

Από τη μια αντιμετωπίζουμε λόγω και των καιρικών συνθηκών την υποβάθμιση του πορτοκαλιού, το οποίο δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, ενώ από την άλλη η τιμή του είναι  εξευτελιστική.

Στις Κλημεντίνες, αν και είχαμε τις καταστροφές πριν 2 μήνες, ακόμη δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο ενίσχυσης. Το όψιμο ενδιαφέρον των βουλευτών του Νομούγια τις καταστροφές, δεν μας επαναπαύει. Όλα αυτά τα χρόνια, όλοι τους έχουν συμμετάσχει σε κυβερνήσεις και δεν έχουν αλλάξει  τον κανονισμό του ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει τέτοιες καταστροφές.

Την ίδια στιγμή, τα ψίχουλα που έχει μοιράσει η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ, δεν ανταποκρίνονται στην αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Είναι επιτακτικό το αίτημά μας, για κατώτερες εγγυημένες τιμές πώλησης στα αγροτικά μας προϊόντα. Σε τιμή τέτοια που να αφήνει ένα εισόδημα ώστε να μπορούμε να ζήσουμε την οικογένεια μας αξιοπρεπώς και να μπορούμε να καλλιεργήσουμε και την επόμενη χρονιά.

Δηλώνουμε ότι δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους, δεν θα φορτώσουν ξανά στις πλάτες μας μια ακόμα οικονομική κρίση, προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Απαιτούμε και διεκδικούμε:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι πχ σε, λάδι, βρώσιμες ελιές, εσπεριδοειδή, οπωροκηπευτικά κλπ.
  • Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές, στους κτηνοτρόφους από τον καταρροϊκό πυρετό, σε προϊόντα που μένουν απούλητα κλπ.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωση μας.
  • Να δοθούν στο 100% της ζημιάς οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.

 

 

 

Περισσότερα Άρθρα

Μεγάλη κινητοποίηση μήπως βρεθούν επιζώντες από την πτώση του ελικοπτέρου

Επι ποδός βρίσκεται η Υπηρεσία πολιτικής Αεροπορίας που ερευνά το περιστατικό, αλλά και οι υπηρεσίες του Λιμενικού, ενώ στο σημείο βρίσκονται ασθενοφόρο και γιατροί για να παραλάβουν τυχών επιζώντες. Ακόμη δεν είναι γνωστό πόσοι ήταν οι επιβαίνοντες και ποια η τύχη τους. Οι μαρτυρίες ωστόσο που υπάρχουν από αυτόπτες μάρτυρες είναι… ανατριχιαστικές για την πτώση […]