18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

“Αμερική ώρα να ξυπνήσεις”

Δραματική έκκληση απηύθηναν ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο αλλά και ο Άνθονι Φάουτσι, ο διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών, λόγω της ταχείας αύξησης του ρυθμού των μολύνσεων του νέου κορονοϊού στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ.

«Αμερική ώρα να ξυπνήσεις», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης στον απόηχο της αύξησης ρεκόρ των κρουσμάτων που κατεγράφησαν αυτή την εβδομάδα στην Αλαμπάμα, την Αριζόνα, την Καλιφόρνια, την Φλόριντα, το Αϊντάχο, το Μισισιπή, το Μιζούρι, τη Νεβάδα, την Οκλαχόμα, τη Νότια Καρολίνα και το Ουαϊόμινγκ.

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα» διαμήνυσε με τη σειρά του και ο Dr Φάουτσι, απευθύνοντας έκκληση ιδίως στους νέους σχετικά με την ατομική ευθύνη τους: «Εάν μολυνθείτε, θα μολύνετε κάποιον άλλο, που θα μολύνει με τη σειρά κάποιον άλλο», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα η Φλόριντα ανέστειλε την πώληση αλκοόλ στα μπαρ, ενώ στο Τέξας έκλεισαν τα καταστήματα που πουλούν αλκοόλ προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, ιδίως μεταξύ των νέων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ακύρωσε σήμερα Παρασκευή, την τελευταία στιγμή, την αναχώρησή του για το Νιου Τζέρσεϊ όπου επρόκειτο να περάσει το Σαββατοκύριακο, με φόντο την ολοένα κι αυξανόμενη ανησυχία για την αναζωπύρωση της πανδημίας Covid-19 στις ΗΠΑ. Βέβαια, ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, ανέφερε ότι η απόφαση που ελήφθη δεν έχει «καμία σχέση» με τις συστάσεις για καραντίνα που απηύθυνε ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ προς κάθε πρόσωπο, το οποίο ταξίδεψε σε κάποια αμερικανική πολιτεία, όπου τα στοιχεία για την Covid-19 καταγράφουν ανοδική πορεία.

Στο ίδιο κατευναστικό πνεύμα και ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς που ανέφερε πως σε 34 πολιτείες φαίνεται πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σταθεροποιείται και μόνο σε 16 πολιτείες καταγράφεται αύξηση στις μολύνσεις.

Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 40.000 κρούσματα, ενώ σύμφωνα με τους New York Times που επικαλείται αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η επαναφορά της Task Force κρίνεται αναγκαία σχεδόν μετά από περίπου δύο μήνες.

Κουόμο: «Θα πω, Αμερική, είναι ώρα να ξυπνήσεις»

Υπάρχουν «αδιαμφισβήτητα, αδιάψευστα αποδεικτικά στοιχεία» ότι έκαναν λάθος, ανέφερε την Παρασκευή ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, επικρίνοντας τις Πολιτείες που άνοιξαν τις οικονομίες τους προτού θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία.

Η τοποθέτηση του Κουόμο έρχεται στον απόηχο της αύξησης ρεκόρ των κρουσμάτων που κατεγράφησαν αυτή την εβδομάδα στην Αλαμπάμα, την Αριζόνα, την Καλιφόρνια, την Φλόριντα, το Αϊντάχο, το Μισισιπή, το Μιζούρι, τη Νεβάδα, την Οκλαχόμα, τη Νότια Καρολίνα και το Ουαϊόμινγκ.

Όπως τόνισε, οι Πολιτείες που ακολούθησαν τις κατευθυντήριες συστάσεις του Λευκού Οίκου τώρα καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων, σε μία σαφή αιχμή κατά των σχετικών παραινέσεων του Ντόναλντ Τραμπ το περασμένο διάστημα.

Υποστήριξε ακόμη ότι η Νέα Υόρκη κατάφερε να ελέγξει τον ιό ακολουθώντας μια επιστημονική και όχι πολιτική προσέγγιση.

«Αυτό που συμβαίνει σε αυτήν τη χώρα είναι αυτή τη στιγμή τρομακτικό και αποκαλυπτικό ταυτόχρονα», ανέφερε ο κυβερνήτης. «Θα πω, Αμερική, είναι ώρα να ξυπνήσεις και να αντικρίσεις τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα».

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Τέξας είχε διατάξει το κλείσιμο όλων των μπαρ και περιόρισε τη λειτουργία των εστιατορίων, σε μια αντιστροφή πορεία, μετά την έξαρση κρουσμάτων στην μεγάλη αμερικανική νότια Πολιτεία.

Το άλμα κρουσμάτων και νοσηλειών στο Τέξας είναι κομμάτι μιας πανεθνικής αναζωπύρωσης του ιού σε Πολιτείες που γλύτωσαν την μανία της αρχικής επιδημίας ή προχώρησαν νωρίς στην άρση των περιοριστικών μέτρων.

Αντιθέτως, ο Κουόμο είπε ότι ο μέσος όρος επτά ημερών του ποσοστού των θετικών τεστ στην Νέα Υόρκη είναι στο 1,3%, μια μεγάλη βελτίωση από την προηγούμενη κορύφωση του 50% και πλέον το χαμηλότερο ποσοστό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Νέα Υόρκη, όπου τα νοσοκομεία κατακλύστηκαν από ασθενείς με Covid-19 και έλλειψη πόρων πριν από λίγες εβδομάδες, είναι έτοιμη και πρόθυμη να βοηθήσει τις Πολιτείες με αυξανόμενα κρούσματα στέλνοντας εθελοντικό προσωπικό και εξοπλισμό, δήλωσε ο Κουόμο.

Φάουτσι: «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα»

Η ταχεία αύξηση του ρυθμού των μολύνσεων του νέου κορονοϊού στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ αποτελεί «σοβαρό πρόβλημα», προειδοποίησε σήμερα ο Άνθονι Φάουτσι, ο διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών.

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές», επισήμανε ο κορυφαίος επιδημιολόγος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της ομάδας διαχείρισης της κρίσης για τον νέο κορονοϊό του Λευκού Οίκου, αφού λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της χώρας Μάικ Πενς επιχείρησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς για την υφιστάμενη κατάσταση.

Ο Αμερικανός επιστήμονας απηύθυνε έκκληση ιδίως στους νέους σχετικά με την ατομική ευθύνη τους, υπογραμμίζοντας πως ζουν σε μια «διασυνδεδεμένη» κοινωνία: «Εάν μολυνθείτε, θα μολύνετε κάποιον άλλο, που θα μολύνει με τη σειρά κάποιον άλλο».

«Και στο τέλος, θα μολύνετε κάποιον ευάλωτο, ίσως μια γιαγιά, έναν παππού, έναν θείο σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ένα παιδί με λευχαιμία».

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πενς προσπάθησε να μεταδώσει μια νότα αισιοδοξίας σχετικά με την πανδημία, επισημαίνοντας πως σε 34 πολιτείες φαίνεται πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σταθεροποιείται, ενθαρρύνοντας, εντούτοις, τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και άλλες στρατηγικές με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Ο Πενς, στην πρώτη ενημέρωση εδώ και μήνες της ομάδας κρίσης, ανέφερε πως σε 16 πολιτείες καταγράφεται αύξηση στις μολύνσεις και ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επικεντρώνεται στην έξαρση των κρουσμάτων στον αμερικανικό Νότο.

«Καθώς βλέπουμε τα νέα κρούσματα να αυξάνονται και τα παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά, ενδεχομένως υπάρχει μια τάση μεταξύ των Αμερικανών πολιτών να πιστεύουν ότι επιστρέψαμε στο σημείο που βρισκόμασταν πριν από δύο μήνες κι ότι διανύουμε μια εποχή μεγάλων απωλειών και δυσκολιών του αμερικανικού λαού. Η πραγματικότητα είναι ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση», τόνισε ο Πενς.

«Η αλήθεια είναι ότι επιβραδύναμε τη διασπορά. Επιπεδοποιήσαμε την καμπύλη», σημείωσε.

«Περίπου τα μισά από τα νέα κρούσματα είναι Αμερικανοί κάτω των 35 ετών, αυτή είναι μια ενθαρρυντική πληροφορία», συμπλήρωσε ο Πενς.

Ο ίδιος προέτρεψε, επίσης, τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών και ομοσπονδιακών αρχών, λέγοντάς τους ότι πρέπει να αποφεύγουν να αγγίζουν το πρόσωπό τους, να απολυμαίνονται συχνά, να πλένουν τα χέρια τους, να μένουν στο σπίτι τους όταν νιώθουν άρρωστοι και να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, στη χρήση της μάσκας.

«Έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε, επομένως λέμε σε κάθε Αμερικανό, ιδίως στις κομητείες και τις πολιτείες που πλήττονται από τα αυξανόμενα κρούσματα, τώρα είναι η ώρα προκειμένου όλοι να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους».

Λίγο μετά, ο Μάικ Πενς υπερασπίστηκε τη διεξαγωγή προεκλογικών συγκεντρώσεων από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στο όνομα της «ελευθερίας της έκφρασης».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε το ταξίδι του στο Νιου Τζέρσεϊ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε σήμερα, την τελευταία στιγμή, την αναχώρησή του για το Νιου Τζέρσεϊ όπου επρόκειτο να περάσει το Σαββατοκύριακο, με φόντο την ολοένα κι αυξανόμενη ανησυχία για την αναζωπύρωση της πανδημίας Covid-19 στις ΗΠΑ.

Λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του με το Air Force One από τη στρατιωτική βάση Άντριου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε, χωρίς καμία εξήγηση, ότι ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος δεν θα μεταβεί σε αυτήν την πολιτεία όπου είχε προγραμματίσει να περάσει το Σ/Κ στο θέρετρο γκολφ του στο Μπέντμινστερ.

Ο Τζαν Ντίρι, εκπρόσωπος τύπου της αμερικανικής προεδρίας, ανέφερε απλά ότι η απόφαση που ελήφθη δεν έχει «καμία σχέση» με τις συστάσεις για καραντίνα που απηύθυνε ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ προς κάθε πρόσωπο, το οποίο ταξίδεψε σε κάποια αμερικανική πολιτεία, όπου τα στοιχεία για την Covid-19 καταγράφουν ανοδική πορεία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επισκεφθεί την Τρίτη την Αριζόνα, μία από τις πολιτείες όπου οι δείκτες βρίσκονται στο «κόκκινο».

Οι κυβερνήτες των πολιτειών του Νιου Τζέρσεϊ, της Νέας Υόρκης και του Κονέτικατ, Φιλ Μέρφι, Άντριου Κουόμο και Νεντ Λάμοντ, ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα θέτουν σε καραντίνα 14 ημερών τους πολίτες που επισκέφθηκαν κάποια πολιτεία όπου τα ποσοστά μόλυνσης έχουν αυξητική τάση.

Φλόριντα και Τέξας αναστέλλουν την πώληση αλκοόλ στα μπαρ

Η Φλόριντα όπως και το Τέξας ανακοίνωσε σήμερα πως αναστέλλει την πώληση αλκοόλ στα μπαρ προκειμένου να αντιμετωπίσει την έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, ιδίως μεταξύ των νέων.

«Η ρυθμιστική Αρχή για τις επιχειρήσεις αναστέλλει άμεσα την κατανάλωση αλκοόλ στα μπαρ σε ολόκληρη την πολιτεία», ανακοινώθηκε σήμερα, λίγη ώρα αφότου το Τέξας, που βρίσκεται αντιμέτωπο επίσης με την έξαρση του ιού, γνωστοποίησε ότι κλείνει τα μπαρ του.

Ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις, που καθυστέρησε πολύ να εφαρμόσει μέτρα καραντίνας τον Μάρτιο, εξήγησε αυτήν την εβδομάδα πως η πολιτεία του βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «πραγματική έκρηξη» της νόσου μεταξύ των νέων και προειδοποίησε τα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ λέγοντάς τους ότι θα μπορούσαν να χάσουν την άδειά τους στην περίπτωση που δεν τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα από τη Φλόριντα, η πολιτεία κατέγραψε σχεδόν 9000 νέα κρούσματα Covid-19 σε διάστημα 24 ωρών, ο χειρότερος απολογισμός σε μια αμερικανική πολιτεία από την έναρξη της πανδημίας.

Νέα έξαρση κρουσμάτων στις ΗΠΑ – 40.000 νέες μολύνσεις

Πάνω από 40.000 νέες μολύνσεις καταγράφηκαν την Πέμπτη στις ΗΠΑ, προκαλώντας τεράστια ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού, αφού η έξαρση των κρουσμάτων σημειώνει ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τους New York Times, η επαναφορά της Task Force κρίνεται αναγκαία σχεδόν μετά από περίπου δύο μήνες, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε τουλάχιστον τέσσερις πολιτείες (Αλαμπάμα, Αλάσκα, Μοντάνα και Γιούτα), οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν συνιστούν ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην επόμενη φάση της άρσης των μέτρων, ενώ ο κυβερνήτης του Τέξας συν τοις άλλοις ζήτησε να απελευθερωθεί χώρος στα νοσοκομεία για ασθενείς με Covid-19.

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Περισσότερα Άρθρα

Συλλήψεις σε Αργολίδα και Κορινθία

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Συνελήφθησαν δύο άτομα για ναρκωτικά Συνελήφθησαν, σήμερα (21.3.2019) τις πρώτες πρωινές ώρες, στο Άργος, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Αργολίδας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 17 και 18 ετών αντίστοιχα, γιατί κατείχαν μικροποσότητα κάνναβης, η οποία κατασχέθηκε. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Άργους- Μυκηνών. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Συνελήφθησαν δύο άτομα […]

Ιωάννινα: Νεκρός βρέθηκε 60χρονος ιδιοκτήτης ξενοδοχείου

Μεγάλη ήταν η αναστάτωση που προκλήθηκε την Τετάρτη στο κέντρο των Ιωαννίνων όταν σε ξενοδοχειακό κατάλυμα εντοπίστηκε νεκρός ένας άνδρας. Όπως προέκυψε ο νεκρός εντοπίστηκε σε χώρο του πρώτου ορόφου όταν αναζητήθηκε από πελάτη της ξενοδοχειακής μονάδας. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δυνάμεις της Αστυνομίας και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα πρόκειται […]