12 °C Argos, GR
19 Μαρτίου 2024

Ανδρέας Πουλάς: «Δεν μας πτοούν οι κοινοβουλευτικοί ακροβατισμοί και οι ηθικοί εκβιασμοί»

Ο Ανδρέας Πουλάς κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου νόμου “Κύρωση της από 24.9.2020 τροποποίησης της από 26.7.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ» και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Ν.Π.Ι.Δ.), επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις» ως Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

  • Η κατάσταση στην Χώρα επιδεινώνεται κάθε μέρα. Η κυβέρνηση έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα: στην υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας, στο μεταναστευτικό, στην οικονομία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο σε κάθε επίπεδο.
  • Όμως ο τομέας που προέχει και μας αφορά όλους είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Πρόκειται για την υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην υγεία, το υπέρτατο αγαθό της ζωής.
  • Δυστυχώς, την έλλειψη σχεδιασμού στον τομέα της υγείας και την διαχείριση χωρίς όραμα συμπληρώνουν οι παρεμβάσεις σας στο μοντέλο διοίκησης του ΕΟΠΥΥ. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποτελεί τη μεγαλύτερη σύγχρονη μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας μετά το Ε.Σ.Υ. το 1983. Μαζί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (έργο ΠΑΣΟΚ και αυτό), κατάφερε να μειώσει τη σπατάλη τόσο στη Φαρμακευτική δαπάνη, όσο και στην ασυδοσία του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
  • Για την διοίκηση του σημαντικού αυτού φορέα, που αποτελεί μονοψώνιο υπηρεσιών υγείας, καταθέσατε τροπολογία Παρασκευή βράδυ – σε μία ακόμα επίδειξη κακής νομοθέτησης.
  • Επιλέξατε η Βουλή να μάθει τελευταία στιγμή, αυτό που είχατε διαρρεύσει σε δημοσιογράφους εδώ και ημέρες, επιδιώκοντας τον κοινοβουλευτικό αιφνιδιασμό μας και ώστε να περάσουν οι αλλαγές στο διοικητικό μοντέλο του ΕΟΠΥΥ με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις, χωρίς δημόσια διαβούλευση και χωρίς την αποδοχή της κοινωνίας.
  • Είναι αναμφισβήτητο βεβαίως, ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μετά από εννέα χρόνια λειτουργίας χρειάζεται βελτιώσεις. Όμως, εσείς τον χρησιμοποιείτε για να ετοιμάζετε το έδαφος στην κατεύθυνση της υλοποίησης του προεκλογικού σας προγράμματος για την υγεία. Και για τον λόγο αυτό τοποθετείτε τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις ώστε όλα να γίνουν γρήγορα στον χρόνο που θα επιλέξετε και ερήμην της κοινωνίας. Η θεσμοθέτηση της θέσης Διοικητή δίνει την εντύπωση πως το επόμενο βήμα δεν θα αργήσει να γίνει.
  • Όπως και το γεγονός ότι δεν κάνετε κουβέντα για την δημιουργία οργανογράμματος και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των μονίμων και των Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που τον στελεχώνουν, ενώ παράλληλα προβλέπετε 4 ειδικούς συμβούλους – επιστημονικούς συνεργάτες, γραμματείς και μετακλητούς υπαλλήλους καθώς και μία θέση δημοσιογράφου.
  • Πέραν των αλχημειών που κάνετε αναφορικά με την εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα και την ανατροπή των εκλεγμένων δημοκρατικά στελεχών, εμείς ως Κίνημα Αλλαγής είμαστε κάθετα αντίθετοι συνολικά στην μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε κομματικό εργαλείο αρεστών. Ο φορέας αυτός πρέπει να διοικείται από αυτούς που το χρηματοδοτούν. Επιπλέον οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ είναι αντίθετοι με την περίπτωση του εδαφίου ζ’ της παρ. 5 με τον τρόπο επιλογής των εκπροσώπων τους στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ. Όπως το νομοθετείτε ανατρέπει τη δημοκρατική εκλογική διαδικασία που έχει γίνει από το σύλλογο των εργαζομένων για την εκλογή εκπροσώπων στο Δ.Σ.
  • Σήμερα, χρηματοδοτείται κατά 1,3 δις από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατά 4,7 δις από τους ασφαλισμένους. Αυτοί είναι που πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στη διαχείριση του ΕΟΠΥΥ. Με την επισήμανση ότι δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ χαρακτήρας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να ψηφίσει υπέρ αυτής της τροπολογίας.
  • Ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτος, όπως και η ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Σε αυτό θα μας βρείτε απέναντι όσους κοινοβουλευτικούς ακροβατισμούς και ηθικούς εκβιασμούς και εάν αντιμετωπίσουμε.

Δείτε εδώ το βίντεο:

https://youtu.be/qY8oFR_8nrI

Περισσότερα Άρθρα

Άντε «φτου κι απ΄ την αρχή»: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Θα μπορούσα να αντιμετωπίσω με χιούμορ  τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι «Εκλογές στο τέλος της τετραετίας» αλλά δεν το κάνω από σεβασμό  προς το πρόσωπό του και διότι αυτή ήταν εξαρχής και η δική μου πεποίθηση. Ωστόσο δεν μπορώ  κι όλας να μην παραθέσω  τη γνωστή φράση  «άντε φτου κι απ΄ την αρχή». Πρώτη και […]