19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Ανδρέας Πουλάς: «Να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο»

Σε απάντηση στην ερώτηση που συνυπέγραψε ο Ανδρέας Πουλάς σχετικά με τις ζημιές από παρατεταμένο καύσωνα και παγετούς κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια και κηπευτικά σε Περιφερειακές Ενότητες της χώρας συμπεριλαμβανομένης και της Αργολίδας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Για τις ζημιές που προξενήθηκαν από τους παγετούς της Άνοιξης και τους καύσωνες περί τα τέλη Ιουνίου -αρχές Ιουλίου 2021 κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά και κηπευτικών αμπελιών κ.λ.π. στην ευρύτερη περιοχή των Π.Ε. Αργολίδας, Κορινθίας και Χαλκιδικής έγιναν συνολικά 286 αναγγελίες παγετού και 88 αναγγελίες για καύσωνα και υποβλήθηκαν 4.649 δηλώσεις ζημιάς για παγετούς και 925 δηλώσεις ζημιάς μέχρι στιγμής για καύσωνα

Στα Υποκαταστήματα ΕΛ.Γ.Α. Τρίπολης (αρμόδιο για την Αργολίδα), Πάτρας (αρμόδιο για την Κόρινθο) και Θεσσαλονίκης (αρμόδιο για Χαλκιδική) έχουν στελεχωθεί άμεσα και με επιπλέον γεωτεχνικό εποχικό προσωπικό για την έγκαιρη διενέργειά των εκτιμήσεων.

Κατόπιν τούτων για τις ανωτέρω ζημιές το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί για τις περισσότερες καλλιέργειες που αφορούν τους παγετούς της Άνοιξης και σε εξέλιξη βρίσκεται για τους πρόσφατους καύσωνες, ενώ η ολοκλήρωση τους αναμένεται εντός  του θέρους 2021 και πριν την συγκομιδή των προϊόντων.

Για όλες τις ανωτέρω ζημιές μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Όσον αφορά για τα εσπεριδοειδή καθώς και για τις ελαιοκαλλιέργειες οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. παρακολουθούν την εξέλιξη των καλλιεργειών στις ανωτέρω περιοχές και εφόσον διαπιστωθεί απώλεια παραγωγής η οποία οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το 2021 θα προχωρήσουν στην ένταξη και αυτών των ζημιών σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων εφόσον βεβαίως πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.»

 

Αναφορικά με την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων ο κ. Πουλάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στηρίζουμε το απολύτως λογικό και δίκαιο αίτημα των αγροτών και των εκπροσώπων των συνεταιρισμών για έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών και για γρήγορη πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Οι αγρότες της Αργολίδας και των άλλων περιοχών της χώρας που έχουν πληγεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, λόγω των μεγάλων ζημιών και του υψηλού κόστους παραγωγής αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και βρίσκονται σε απόγνωση.

Η κυβέρνηση οφείλει να αποζημιώσει άμεσα, δίκαια και αντικειμενικά όλους τους πληγέντες αγρότες. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστέρηση και ολιγωρία».

Περισσότερα Άρθρα

Μίμης Φωτόπουλος – 110 χρόνια από τη γέννησή του

Ο μεγάλος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου Μίμης (Δημήτρης) Φωτόπουλος γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1913 στη Ζάτουνα της Γορτυνίας. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα, καθώς έμεινε νωρίς ορφανός από πατέρα. Ξεκίνησε να σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, αλλά την παράτησε στο δεύτερο έτος. Η καλλιτεχνική του φύση τον οδήγησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού […]

Συγκλονιστικό μήνυμα του Αρχηγού Στόλου στα πληρώματα: «Όταν χρειαστεί, τώρα ξέρετε ότι γίνεται…»

Το τηλεγράφημα που απέστειλε ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Λυμπέρης στα πληρώματα των πλοίων που επέστρεψαν στη βάση τους, μετά την δίμηνη ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δημοσιεύει σήμερα η «Καθημερινή» και ο διευθυντής της, Αλέξης Παπαχελάς. Όπως ο ίδιος γράφει: «Πριν από λίγες ημέρες, τα πολεμικά σκάφη του Στόλου επέστρεψαν στις βάσεις τους. […]