17 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ : Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή «Καθυστέρηση στη διατίμηση των διαγνωστικών τεστ COVID-19»  

Το θέμα της καθυστέρησης στη διατίμηση των διαγνωστικών τεστ COVID-19 έφερε στη Βουλή ο βουλευτής και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας. Στο κείμενο της ερώτησης ο κ. Πουλάς ζητά στοιχεία για διαγνωστικά τεστ (μοριακά και rapid tests) που έχουν ελεγχθεί για λογαριασμό δημόσιων φορέων από την αρχή της πανδημίας καθώς και την κατάθεση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, των συμβάσεων που συνήψαν οι ΥΠΕ από την αρχή της πανδημίας με τα  ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια. Επιπλέον, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ζητά από την κυβέρνηση την κάλυψη του κόστους των τεστ από τον ΕΟΠΥΥ, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ  ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Αθήνα, 30-11-2020

Προς τον Υπουργό Υγείας κ.Βασίλειο Κικίλια

Θέμα: Καθυστέρηση στη διατίμηση των διαγνωστικών τεστ COVID-19 και αίτηση κατάθεσης εγγράφων

Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας, το Κίνημα Αλλαγής είχε επισημάνει την αναγκαιότητα διεξαγωγής των περισσότερων δυνατών διαγνωστικών τεστ, προκειμένου να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα  η διάδοση του COVID-19. Εντούτοις, ο ΕΟΔΥ μέχρι πρότινος δεν διεξήγαγε δωρεάν τεστ παρά μόνο σε άτομα με ύποπτα συμπτώματα, ενώ  ορισμένα μόνο κέντρα υγείας διεξήγαγαν το τεστ και μάλιστα  κατόπιν ραντεβού. Αυτό το  γεγονός ανάγκαζε τους πολίτες να απευθύνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, προκειμένου να πιστοποιηθεί  η νόσησή τους από τον ιό ή όχι,  καταβάλλοντας  μεγάλα ποσά και μάλιστα δυσανάλογα της πραγματικής εμπορικής αξίας του  διαγνωστικού τεστ.

Παρότι το Κίνημα Αλλαγής από την αρχή της πανδημίας έχει επανειλημμένως ζητήσει με κοινοβουλευτικές  παρεμβάσεις την διατίμηση των διαγνωστικών τεστ αλλά και την κάλυψή του κόστους από τον ΕΟΠΥΥ, η κυβέρνηση με την αδράνειά της επί 8 μήνες επέτρεψε την κερδοσκοπία των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, τα οποία κοστολογούν το εν λόγω τεστ κατά το δοκούν.

Μόλις πρόσφατα  η κυβέρνηση  αποφάσισε να διατιμήσει τόσο το rapid test όσο και το τεστ μοριακού ελέγχου  και να περιορίσει την μεγάλη οικονομική επιβάρυνση  που συνεπάγεται για τον οικογενειακό προϋπολογισμό η πραγματοποίηση του τεστ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Η  διατίμηση λοιπόν, έρχεται πολύ αργά και χωρίς να συνοδεύεται από προβλέψεις αναγκαίες για την εφαρμογή της για το δημόσιο συμφέρον, όπως  η ηλεκτρονική συνταγογράφηση τους και η πρόβλεψη αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ με μηδενική συμμετοχή του πολίτη. Επιπλέον, μέχρι σήμερα  δεν έχει υπολογιστεί η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών από την αργοπορημένη διατίμηση των τεστ, ούτε έχει παρασχεθεί η οποιαδήποτε δικαιολογία για την καθυστερημένη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτήν.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η εν λόγω απόφαση στα ιδιωτικά εργαστήρια, καθώς όπως υποστηρίζουν προκύπτει μεγάλη δυσαρμονία μεταξύ του πλαφόν και των τιμών που ισχύουν στην αγορά με συνέπεια όπως ισχυρίζονται οι ιδιώτες «να μπαίνουν μέσα» και ιδίως τα μικρά διαγνωστικά εργαστήρια. Το γεγονός αυτό ενέχει τον κίνδυνο της δραματικής μείωσης της διενέργειας rapid και μοριακών τεστ από τον ιδιωτικό τομέα και κατ’ επ’έκταση ενδεχόμενη αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ.Υπουργός:

1-Από την αρχή της πανδημίας, πόσα  διαγνωστικά τεστ (μοριακά και rapid tests) έχουν ελεγχθεί για λογαριασμό δημόσιων φορέων:

α) από το εργαστήριο του ΕΚΠΑ, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και το Ινστιτούτο Παστέρ; Ποιο ήταν το κόστος τους;

β) από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια; Με ποια από αυτά συμβλήθηκαν  κατά τόπους οι εφτά  ΥΠΕ  της Χώρας  και τι ποσά καταβλήθηκαν;  Να κατατεθούν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου οι συμβάσεις που συνήψαν οι ΥΠΕ από την αρχή της πανδημίας με τα  ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.

2-Από τις καταγραφές του ΕΟΔΥ, πόσοι ιδιώτες υπεβλήθησαν σε διαγνωστικά τεστ (μοριακά και rapid tests) σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα;

3-Για ποιον λόγο δεν αποφασίσατε νωρίτερα τη διατίμηση των διαγνωστικών τεστ ώστε να περιοριστεί το κόστος  που επιβαρύνονται οι πολίτες από την τσέπη τους και να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα η διάδοση της πανδημίας με την διεξαγωγή του μεγαλύτερου δυνατού  αριθμού τεστ;

4- Είναι στις προθέσεις σας επιτέλους η κάλυψη του κόστους των τεστ από τον ΕΟΠΥΥ, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ραγδαίας μείωσης της διενέργειας τεστ από τον ιδιωτικό τομέα λόγω της μη οικονομικά συμφέρουσας, όπως ισχυρίζονται, διατίμησης;

Ο ερωτών βουλευτής

Ανδρέας Πουλάς

Περισσότερα Άρθρα

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη – Ξεκίνησε από πυλώνα της ΔΕΗ

Δασική έκταση καίγεται κοντά στην περιοχή Κυπαρίσσια του Δήμου Μεγαλόπολης. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα πυλώνα της ΔΕΗ λίγο πριν τις 4.00 το μεσημέρι. Επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 2 PZ και μηχανήματα ΟΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή. ΠΗΓΗ

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας διοργανώνει εθελοντική Αιμοδοσία

Στην πραγματικότητα  δίνοντας αίμα, δεν βοηθάς απλά μια άλλη καρδιά να κτυπά, αλλά χαρίζεις ζωή και στον ίδιο σου τον εαυτό. Η αίσθηση ότι έχουμε βοηθήσει έναν συνάνθρωπο, μας κάνει να αισθανόμαστε ηθικά υπερήφανοι και να περιμένουμε πως και οι υπόλοιποι θα έκαναν το ίδιο σε περίπτωση δικής μας ανάγκης. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας […]