18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ: «Με τον τρόπο που νομοθετείτε η Ε.Κ.Α.Π.Υ. δεν πρόκειται να λειτουργήσει»

Ο Ανδρέας Πουλάς κατά την επεξεργασία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των άρθρων του σχεδίου νόμου: «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας», στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας» ανέφερε τα εξής:

  • Το παρόν σχέδιο νόμου για τη μετατροπή της ΕΚΑΠΥ από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την στελέχωσή του και το προσωπικό του, αλλά και την συνολική διαχείριση των τεράστιων κεφαλαίων που καλείται να διαχειριστεί, είναι ένα σχέδιο νόμου που δεν έχει ανάγκη αυτήν την στιγμή η δημόσια υγεία.
  • Σε τι σας εμπόδιζε η προηγούμενη νομική μορφή της ΕΚΑΠΥ να επιτύχετε τον στόχο σας; Τι πράξατε επί δύο χρόνια που είσαστε κυβέρνηση για να την ενισχύσετε σε υποδομές και προσωπικό, να την θωρακίσετε και να την ενεργοποιήσετε ώστε να επιτύχει μετρήσιμους και σαφείς στόχους; Ποια ήταν η μέριμνά σας για τον συγκεκριμένο φορέα, ώστε να ξεπεράσει παθογένειες και καθυστερήσεις και να οργανώσει τον εξαιρετικά κρίσιμο δημοσιονομικά τομέα των κεντρικών προμηθειών στον χώρο της υγείας;
  • Για άλλη μια φορά εντάσσετε στον χώρο της υγείας το αγαπημένο σας ιδεολόγημα, τις ΣΔΙΤ, που εμφανίζεται ως κορυφαία μεταρρύθμιση μεταμόρφωσης του ΕΣΥ, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα ξαναζεσταμένο φαγητό, ένα πασπαρτού που βάζει τον ιδιωτικό τομέα να ασκεί αποφασιστικές αρμοδιότητες που μόνο ένα κρατικό όργανο μπορεί να εκτελέσει με αξιοπιστία.
  • Στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι σκόπιμο να προσδιορίσετε συγκεκριμένα πως αντιλαμβάνεστε την υλοποίηση έργων σύμπραξης ΕΚΑΠΥ και ιδιωτικού τομέα.
  • Σε ποια έργα αναφέρεστε και ποιος είναι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός σας; Και ποια από αυτά τα έργα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ή να υλοποιηθούν από δημόσιους φορείς ώστε να καταφύγετε στη λύση των ΣΔΙΤ;
  • Δεδομένης λοιπόν, της σημασίας των επιτευγμάτων της επιστήμης και τεχνολογίας στον τομέα της υγείας, κάτι που ανέδειξε και η πανδημία, θα ήταν σκόπιμο για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, τα κριτήρια διαμόρφωσης της στρατηγικής της ΕΚΑΠΥ να διαμορφώνονται σε άμεση συνάρτηση με τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού σε συνδυασμό με το κριτήριο της τεχνολογίας και καινοτομίας των υπό προμήθεια προϊόντων.
  • Σε κάθε περίπτωση οι τεχνικές προδιαγραφές θα πρέπει να προσδιοριστούν με βάση συγκεκριμένα και σαφή κριτήρια και να εξασφαλίζουν αξιοπιστία, αντικειμενικότητα και διαφάνεια.
  • Δεν παρέχετε κανένα εχέγγυο ότι η νέα ΕΚΑΠΥ θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τους μεγάλους στόχους που έχετε θέσει.

Δείτε εδώ το βίντεο:

https://youtu.be/jBVh-VkBvvk

 

 

Περισσότερα Άρθρα

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού. Χθες, Κυριακή 8 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 115.634 έλεγχοι, από τους οποίους οι 75.012 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Βεβαιώθηκαν συνολικά 124 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 3 συλλήψεις, […]

Νέα μέτρα για στήριξη των επιχειρήσεων – Όλα όσα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Μια σειρά από νέα μέτρα στήριξης για τις πληττόμενες -από τον κορονοϊό– επιχειρήσεις περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στην Βουλή. Κάποια από τα νέα μέτρα είναι η παράταση της «κάλυψης» ενοικίου, αλλά και οι ρυθμίσεις για τις επιταγές καθώς και νέο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του […]