19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Ανδριανός στη Βουλή: Να αποκατασταθεί η λειτουργία του μετεωρολογικού σταθμού στην Πυργέλα

 

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλο και το Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Λιβανό με θέμα την ανάγκη αποκατάστασης της λειτουργίας του μετεωρολογικού σταθμού στην Πυργέλα Άργους ώστε ο ΕΛΓΑ να λαμβάνει ακριβή στοιχεία σε περιπτώσεις ακραίων θερμοκρασιών και να μην τίθεται σε κίνδυνο η αποζημίωση παραγωγών που όντως υπέστησαν ζημιές.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που είχα, ο μετεωρολογικός σταθμός στην Πυργέλα του Άργους έχει λόγω βλάβης διακόψει τη λειτουργία του, με αποτέλεσμα ο ΕΛΓΑ να παίρνει τα σχετικά δεδομένα για τον καθορισμό των αποζημιώσεων των παραγωγών σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών από τον αντίστοιχο μετεωρολογικό σταθμό του Άργους. Καθώς όμως ο τελευταίος βρίσκεται εντός της πόλης του Άργους (στην περιοχή του γηπέδου) οι θερμοκρασίες που καταγράφει είναι υψηλότερες από αυτές του σταθμού της Πυργέλας, ο οποίος βρίσκεται στον αργολικό κάμπο, στην περιοχή όπου βρίσκονται οι πορτοκαλεώνες. Δημιουργείται έτσι ο κίνδυνος βάσει των δεδομένων του σταθμού του Άργους να μην αποζημιωθούν παραγωγοί οι οποίοι όντως υπέστησαν ζημιά από ακραίες θερμοκρασίες.

Καθίσταται συνεπώς επιτακτική η αποκατάσταση της λειτουργίας του μετεωρολογικού σταθμού στην Πυργέλα, αλλά και η εφαρμογή προσωρινών λύσεων ώστε μέχρι την αποκατάσταση αυτή τα δεδομένα από τον σταθμό του Άργους να σταθμίζονται ως προς τη συνήθη απόκλισή τους από τις πραγματικές θερμοκρασίες στον τόπο των καλλιεργειών.

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

  1. Τι ενέργειες θα αναληφθούν για την αποκατάσταση της λειτουργίας του μετεωρολογικού σταθμού στην Πυργέλα Άργους.
  2. Τι ενδιάμεσες λύσεις θα εφαρμοστούν μέχρι την αποκατάσταση ώστε τα δεδομένα από τον σταθμό του Άργους να σταθμίζονται ως προς την απόκλισή τους από τις πραγματικές θερμοκρασίες στον τόπο των καλλιεργειών και να μην δημιουργείται ο κίνδυνος να μην αποζημιωθούν παραγωγοί οι οποίοι όντως υπέστησαν ζημιά από ακραίες θερμοκρασίες».

 

(φωτογραφία αρχείου)

Περισσότερα Άρθρα

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Όχι άλλο κάρβουνο

Δεκαεννιά ημέρες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου κι η καταστροφή στα Γεράνεια όρη ξεπερνά ήδη σε μέγεθος το σύνολο των καταστροφών που συνήθως αθροίζονται στο τέλος κάθε περιόδου, τον Οκτώβριο. Κι όμως, μόλις δυο μήνες νωρίτερα, τον Μάρτιο, τα δελτία τύπου έπεφταν βροχή από τους «επιτελικούς» Υπουργούς, οι οποίοι πανηγυρικά δήλωναν πανέτοιμοι για την […]

Δημήτρης Καμπουράκης Πού θα παιχτεί η παρτίδα

Πάμε για άλλα αγαπητοί μου. Ποια είναι τα «άλλα» θα σας γελάσω, πάντως όχι η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Εκεί θα τα κάνουμε εσαεί μαντάρα, το γράφω μετά λόγου γνώσεως. «Μήδειες», «Ελπίδες» και άλλες γλαφυρές μυθολογικές ονομασίες θα μας χτυπούν, κάθε φορά θα μαθαίνουμε από κάτι, το οποίο όμως θα αποδεικνύεται ανώφελο στην επόμενη επέλαση. […]