19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Ανοιχτή επιστολή του Μητροπολίτη Αργολίδας με αφορμή την απεργία πείνας του Κουφοντίνα

Ἡ ἀπεργία πείνας και ὁ κίνδυνος ἀπώλειας τῆς ζωῆς γνωστοῦ κατάδικου που βαρύνεται με 11 φόνους και ἄμεση ἤ ἔμμεση συμμετοχή σε ἄλλους, ἔχει προκαλέσει ἀντιδράσεις σε ἀντιεξουσιαστικούς χώρους και πολιτική ἀντιπαράθεση. Δεν ἔχω πρόθεση να συμμετάσχω σ᾿ αὐτή την ἀντιπαράθεση, ἀπλῶς το γεγονός μοῦ δίνει ἀφορμή να θίξω ἕνα ἄλλο γεγονός με δραματικές διαστάσεις, ἄγνωστο βέβαια στους πολλούς.

Ἐκτιμῶ ὡς ἕνα βαθμό την εὐαισθησία που δείχνουν κάποιοι για τον κατάδικο ἀπεργό πείνας. Ἀλλά στους ἀνθρώπους που κινδυνεύουν να καταδικαστοῦν κατά τη γνώμη μου ἄδικα, δε βλέπω κάποια εὐαισθησία στην τοπική μας κοινωνία. Και ἀπό την ἄλλη πλευρά, ὅλοι οἱ ὑπερασπιστές ἀπεργῶν πείνας, ἀμφισβητοῦν την πολιτεία, τη δικαιοσύνη, τους νόμους τοῦ κράτους, προβαίνουν σε βίαιες και καταστροφικές ἐνέργειες, και μένουν στο ἀπυρόβλητο.

Τούτη ἡ κατάθεση ὅμως μπορεῖ να θεωρηθεῖ ἐπιλήψημη, ὡς ἀμφισβήτηση τῆς δικαστικῆς ἐξουσίας, ὡς ἐπέμβαση στο ἔργο τῆς δικαιοσύνης και δεν ξέρω και ᾿γω τι ἄλλο. Δεν εἶναι αὐτή ἡ πρόθεσή μου. Ὅμως παρακολουθώντας ὅλ᾿ αὐτά τα χρόνια να ξετυλίγεται στη Μητροπολιτική μας περιφέρεια ἕνα δράμα, ἀποφάσισα να σπάσω τη σιωπή μου, με ὅ,τι αὐτό συνεπάγεται. Δεν μπορῶ ὡς ποιμένας αὐτοῦ τοῦ τόπου, να μην σταθῶ πλάι στους ἀνθρώπους αὐτούς που κατά τη γνώμη μου ἀδικοῦνται.

Πριν προχωρήσω, ἤθελα να κάνω μια ἐπισήμανση. Προσωπικά και το ᾿χω ἀποδείξει ἐμπράκτως και γραπτῶς, σέβομαι ἀπόλυτα τα προσωπικά πιστεύω ὁποιουδήποτε ἀνθρώπου. Μπορεῖ να διαφωνῶ κάθετα, ὅμως εἶναι πεποίθησή μου ὅτι κάθε ἄνθρωπος εἶναι ἐλεύθερος να πιστεύει ὅ,τι θέλει. Αὐτό ὅμως που δεν ἀντέχω, εἶναι να προσπαθεῖ ὁ ἄλλος με δόλιους και ὕπουλους τρόπους να ἐπιβάλει τα πιστεύω του στους ἄλλους, χρησιμοποιώντας το ψέμα, την προπαγάνδα, κάποια θέση ἐμπιστοσύνης και ἰσχύος.

Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες δεκαετίες ἔκαναν ἔφοδο στον τόπο μας ἀνατολίτικες και ἰνδουιστικές φιλοσοφίες και πρακτικές, με δελεαστικά συνθήματα αὐτοπραγμάτωσης, χαλάρωσης, αὐτοθεραπείας κλπ. Οἱ πρακτικές αὐτές διαφημίζονται δεόντως. Ἡ ἐκκλησία ἔχει ἐπισημάνει με ἐπιχειρήματα τους κινδύνους που κρύβονται πίσω ἀπ᾿ ὅλα αὐτά και μπορεῖ κανείς να ἐνημερωθεῖ πλήρως. Δεν ἀρνούμαστε την ἐλεύθερη ἐπιλογή κάποιου, ν᾿ ἀκολουθήσει τις πρακτικές αὐτές, αὐτό ὅμως που μᾶς ἐνδιαφέρει εἶναι, να ξέρει τουλάχιστον τι κρύβεται κάτω ἀπό την ἐπιφάνεια, και τι ἐπιπτώσεις μπορεῖ να ἔχουν στην προσωπική του ζωή. Κι ἐπειδή ζοῦμε σ᾿ ἕνα δημοκρατικό κράτος, ὅλοι οἱ πολίτες ἔχουν ἴσα δικαιώματα στην ἐκπαίδευση, στην ἰατρική περίθαλψη, στην ἐργασία, στο δημόσιο ἤ ἰδιωτικό τομέα κλπ. Κανείς π.χ. δεν μπορεῖ να ἀποκλειστεῖ ἀπό τον ἐκπαιδευτικό χῶρο εἴτε εἶναι χριστιανός, εἴτε μουσουλμάνος, εἴτε ἄθεος, εἴτε ὀπαδός τοῦ α΄ἤ τοῦ β΄κόμματος. Το να θέλει ὅμως να παραβιάζει το ἐκπαιδευτικό πρόγραμμα και να διδάσκει τα δικά του πιστεύω, εἶναι ὁλοφάνερο ὅτι εἶναι παράνομο και κινδυνεύει να ὑποστεῖ τις κυρώσεις.

Ἕνα τέτοιο περιστατικό συνέβη σε δημοτικό σχολεῖο τοῦ Ἄργους, σύμφωνα με πολλές ἀξιόπιστες κατά την κρίση μου μαρτυρίες και πλεῖστα ἔγγραφα στοιχεῖα. Μία ἐκπαιδευτικός, ὅπως φαίνεται, μυημένη σε ἀνατολίτικες φιλοσοφίες, προσπάθησε να ἐπηρεάσει στις πρακτικές αὐτές τους μαθητές της, τοῦ δημοτικοῦ σχολείου σε ὥρες μαθήματος. Κέρδισε τη συμπάθεια τῶν παιδιῶν και, το χειρότερο, ἀπαίτησε ἀπό τα παιδιά να μην ποῦν τίποτα στους γονεῖς τους.

Παράλληλα, κάποιοι γονεῖς, ἄρχισαν να βλέπουν μία παράξενη συμπεριφορά, πρᾶγμα που τους ἔβαλε σε ὑποψίες. Κάποια στιγμή το “μυστικό” ἀποκαλύφθηκε: Παράξενα και πρωτάκουστα ὀνόματα δήθεν ἀγγέλων (72 τον ἀριθμό!), ὅπως προκύπτει ἀπό ἔγγραφα, τα ὁποία ἀρνεῖται ἡ ἴδια, κατηγορώντας τους γονεῖς για παραποίησή τους, παιγνίδια με λάδια και κεριά, συνθήματα και ἄλλα πολλά. Ἀνήσυχες οἱ μητέρες ἔτρεξαν στον ἐφημέριο τῆς ἐνορίας, που κατά σύμπτωση εἶναι ὑπεύθυνος για την ἀντιμετώπιση τῶν αἱρέσεων και γνώριζε πολύ καλά το θέμα. Ὑποβλήθηκε μήνυση, διατάχθηκε ΕΔΕ, που ἦταν καταπέλτης, ἡ δασκάλα και ὁ διευθυντής τοῦ σχολείου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Ἦταν ἡ πρώτη περίοδος που εἶχα ἐγκατασταθεῖ στη Μητρόπολη Ἀργολίδος και δε γνώριζα καθόλου τα γεγονότα. Τότε ζήτησε να με δεῖ ἡ ἐν λόγῳ ἐκπαιδευτικός και τη δέχτηκα με το σύντροφό της στο γραφεῖο τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Νικολάου Ἀργους. Την ἄκουσα για πολλή ὥρα. Ἦταν πυρ και μανία ἐναντίον τοῦ ἱερέως, τον ὁποῖο παλαιότερα εἶχε πνευματικό. Προσπάθησε να με πείσει ὅτι ὅσα την κατηγοροῦν εἶναι ψέματα. Θυμᾶμαι τα λόγια της: “Ἐγώ μίλαγα στα παιδιά για την ἀγάπη, μόνο για την ἀγάπη„.

Ὁμολογῶ ὅτι ἦλθα σε δύσκολη θέση. Ἐπειδή ἐπέμεινε ὅτι δεν ἔκανε κάτι ἀντιχριστιανικό και ὅτι εἶναι ἀπό μικρή στην ἐκκλησία, τῆς εἶπα: “Τότε εἶναι πολύ ἁπλό. Κάντε μία δήλωση αὐτά που μοῦ λέτε, και ὅλα θα τελειώσουν. Και ἀπό την πλευρά μου θα κάνω ὅ,τι καλύτερο να ἠρεμήσουν τα πνεύματα„. Μοῦ ἔκανε ἐντύπωση ὅτι ἀπέφευγε να μοῦ πεῖ το “ναι”. Ἄλλαξε κουβέντα. Κάπου ἐκεῖ ἔληξε ἡ συνάντησή μας. Ὁμολογῶ ὅτι την εἶδα με συμπάθεια και θέλησα να κάνω κάτι. Κατά πρῶτον να ἀκούσω την ἄλλη πλευρά. Μίλησα με τον ἐφημέριο και τους γονεῖς τῶν παιδιῶν και βέβαια κατάλαβα πολλά πράγματα, που για ἐμένα ἔδειχναν ξεκάθαρα ὅτι οἱ γονεῖς και τα παιδιά τους ἔλεγαν ἀλήθεια.

Λίγο καιρό μετά ἡ ἐκπαιδευτικός ζήτησε να με δεῖ για δεύτερη φορά. Ἦλθαν καί πάλι στο γραφεῖο μου με το σύντροφό της. Ἦταν σε πολύ ἄσχημη ψυχολογική κατάσταση και ὄντες σε διαθεσιμότητα, εἶχαν οἰκονομικό πρόβλημα. Τήν ἄκουσα πάνω ἀπό μία ὥρα. Ξεσποῦσε σε κλάματα. Παρόλο που γνώριζα πλέον την ἀλήθεια, δεν κρύβω ὅτι ἔνιωσα καί πάλι μια συμπόνια μέσα μου. Οὔτε την πρώτη, οὔτε τη δεύτερη φορά την κατέκρινα, οὔτε τῆς μίλησα ἄσχημα ἤ ἀρνητικά. Φεύγοντας ἄνοιξα το πορτοφόλι μου. Εἶχα διακόσια Εὐρώ και τῆς τα ἔδωσα. Το γράφω αὐτό ὄχι γιατί θέλω να ἀποσπάσω τον ἔπαινο κανενός, ἀλλά για ἕναν μόνο λόγο. Στὸ δικαστήριο με κατέκρινε ὅτι τῆς φέρθηκα ἄσχημα καί μέ ψυχρότητα, ὅτι ἀδιαφόρησα και ὅταν ὁ δικηγόρος τῶν γονέων τη ρώτησε για τα χρήματα, ἀρνήθηκε κατηγορηματικά.

Αὐτά ἀπό πλευρᾶς μου.

Ἔγινε το πρώτο ποινικό δικαστήριο κι ἐνῶ ὅλα τα στοιχεῖα κατά την κρίση μου ἦταν ἐναντίον της, ἀθωώθηκε. Θα μποροῦσε, ὡς κήρυκας τῆς ἀγάπης, ὅπως διατεινόταν, να μείνει ἐκεῖ, να συγχωρήσει και ὅλα να τελείωναν. Ὄχι βέβαια. Ἒκανε μαζί με το διευθυντή τοῦ σχολείου μήνυση και ἀγωγή στον ἱερέα και τους γονεῖς για συκοφαντική δυσφήμιση, κ.ἄ. ζητῶντας την καταδίκη τους σε φυλάκιση και ἀποζημίωση συνολικά περίπου 500.000 €. Κι ἐδῶ ἀρχίζει το δράμα τῶν γονέων, που θέλησαν να κάνουν το αὐτονόητο: Να προστατεύσουν τα παιδιά τους ἀπό τὴ διδασκαλία ἰδεῶν ἐκτός τοῦ ἐκπαιδευτικοῦ προγράμματος και σίγουρα ἀντίθετων με τα δικά τους πιστεύω για τη ζωή.

Ἕξι χρόνια τώρα σέρνονται στα δικαστήρια. Το πρωτοβάθμιο ποινικό δικαστήριο ἐπέβαλε ἐξοντωτικές ποινές: 5 και πλέον χρόνια φυλάκισης για τον καθένα με ἀναστολή. Ἡ ἐν λόγῳ ἐκπαιδευτικός, ὅπως μοῦ εἶπαν, κατενθουσιασμένη φώναζε στους διαδρόμους τοῦ δικαστηρίου: «Θρίαμβος! Αὐτό εἶναι, θρίαμβος!».(Ἐρώτημα δικό μου: θρίαμβος τῆς ἀγάπης ἤ τῆς μνησικακίας; Ἐκτός ἄν ἡ φιλοσοφία της για ἀγάπη, ἐννοεῖ την ἐκδίκηση…) Ἀπό τότε ἔνδεκα οἰκογένειες ἔχουν ἀναστατωθεῖ, ζοῦν με το ἄγχος και την ἀγωνία, ἐξαντλήθηκαν οἰκονομικά κλπ κλπ. Τα ἐπαναλαμβανόμενα δικαστήρια, παρατείνουν την ἀγωνία τῶν ἀνθρώπων.

Ἄν και ἤθελα να καταθέσω στο δικαστήριο, με ἀπέτρεψαν οἱ γονεῖς ἀπό σεβασμό στο πρόσωπό μου και στο θεσμικό μου ρόλο. Το σεβάστηκα. Ὅμως, θα το ἐπαναλάβω, δεν μοῦ ἐπιτρέπεται πλέον να σιωπῶ. Ὡς ἐπίσκοπος δεν μοῦ ἐπιτρέπεται να κάνω διαφορετικά. Θα εἶμαι με το μέρος τῶν κατά την κρίση μου ἀδικουμένων. Με ὅ,τι αὐτό συνεπάγεται. Δε ζητοῦμε μία μεροληπτική στάση, ἀλλά την ἀμερόληπτη δικαιοσύνη. Οἱ ὑπόδικοι γονεῖς, αἰσθάνονται ἀπροστάτευτοι, συνεχῶς κατηγορούμενοι και ὅπως μοῦ λένε, νιώθουν μονίμως ἕνα ἀρνητικό κλίμα και ἐχθρική ἀντιμετώπιση. Το “ἔγκλημά” τους εἶναι ὅτι ζήτησαν ἀπό την πολιτεία μας, να προστατεύσει τα παιδιά τους, καταθέτοντας την ἀλήθεια, ὅπως εἰλικρινά τους πιστεύω. Το αὐτονόητο για ἕνα γονέα. Και λάθος να ἔκαναν, και παρεξήγηση να ἦταν, και ὑπερβολική ἀντίδραση να την χαρακτηρίσουμε, θα ἄξιζε ἄν ὄχι τον ἔπαινό μας, τουλάχιστον την κατανόηση και τη συμπάθειά μας. Δέν ξέρω τί θά ἀποφασίσει τό δικαστήριο, ἀλλά σέ μιά ἂδικη καί μεροληπτική ἀπόφαση, ἀκόμη «καί οἱ λίθοι κεκράξονται».

† Ὁ Ἀργολίδος Νεκτάριος

Περισσότερα Άρθρα

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6 Ρίχτερ στο Ανταπαζαρί της Τουρκίας – Πανικός και δεκάδες τραυματίες

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, στις 03.08 (ώρα Ελλάδος) στη βορειοδυτική Τουρκία. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 51 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ανταπαζαρί ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 6 χιλιόμετρα. Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τραυματίστηκαν 22 άτομα. «Έχουμε 22 τραυματίες, […]

Αγία Σοφία: Κόκκινο χαλί 14.000 τ.μ., κοράνι όλο το 24ωρο και μεταφορά των συμβόλων

Η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Κωνσταντινούπολη γράφει για το πώς θα είναι η Αγία Σοφία βάσει των τουρκικών σχεδιασμών Την Αγία Σοφία επισκέφτηκε σήμερα το μεσημέρι ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, μαζί με το νομάρχη της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια, προκειμένου να επιθεωρήσουν το χώρο ενόψει της μετατροπής του σε τζαμί. Οι […]