19 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Απάντηση Ζορμπά σε Ανδριανό για το μυκηναϊκό Τάφο του Ατρέα

Στην 7086/15-4-2019 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα την εικόνα του μυκηναϊκού τάφου του Ατρέα έπειτα από αρνητικό δημοσίευμα στο διαδίκτυο του οποίου το περιεχόμενο αμφισβητείται και αξιολογείται ως υπερβολικό από την  ΕΦΑ Αργολίδος απάντησε η αρμόδια Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μ. Ζορμπά.

Ακολουθεί το κείμενο της απάντησης:

«Α. Λαμπρό ταφικό μνημείο του μυκηναϊκού πολιτισμού, είναι ο λεγόμενος «Θησαυρός του Ατρέως», ο τεράστιος θολωτός τάφος που κατασκευάστηκε στο απόγειοτης ανακτορικής ακμής, το 1250 π.Χ., στο λόφο της Παναγίας, πολύ κοντά στην πυκνοκατοικημένη τότε περιοχή, δυτικά του κεντρικού δρόμου που οδηγούσε στηνακρόπολη. Το περίφημο ταφικό μνημείο είχε κατασκευασθεί για να είναι υπόγειο. Μετά τηναποκάλυψή του παρέμεινε ανοικτό κατά τη μία πλευρά, αυτήν της εισόδου και τουεπιμήκους δρόμου, το μεγαλύτερο όμως τμήμα του, ο ταφικός θάλαμος βρίσκεται κάτω από την επίχωση του τάφου, με αποτέλεσμα να μην φωτίζεται, ούτε να αερίζεται επαρκώς. Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, η οποία εντείνεται κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω των βροχοπτώσεων και της μικρής διάρκειας της ηλιοφάνειας. Το ιδιαίτερο αυτό μικροκλίμα προσελκύει μικρά πτηνά σε όλη τη διάρκεια του έτους,αγριομέλισσες κατά τους μήνες Απρίλιο-Ιούνιο και σποραδικά ορισμένα χειρόπτερα θηλαστικά (νυκτερίδες). Αυτά τα τελευταία είναι νυκτόβια και δεν δραστηριοποιούνται τους χειμερινούς μήνες, εφόσον πέφτουν σε χειμέρια νάρκη.

Η Ερώτηση του Βουλευτή κ. Ανδριανού ακολούθησε δημοσίευμα στο διαδίκτυο η αξιοπιστία του οποίου αμφισβητείται από την αρμόδια ΕΦΑ Αργολίδας και το περιεχόμενό του αξιολογείται ως υπερβολικό. Τούτο δε συνάγεται τόσο από την προσωπική αίσθηση των υπαλλήλων που υπηρετούν καθημερινά στο χώρο όσο και από το γεγονός ότι από τους πολυπληθείς επισκέπτες(περί τα 500.000 άτομα ετησίως) δεν έχει υπάρξει ποτέ διαμαρτυρία με αυτό το περιεχόμενο, ούτε έχει αναφερθεί συμβάν επίθεσης των εντόμων με δυσάρεστες για το κοινό συνέπειες.

Επισημαίνεται ότι τόσο οι μέλισσες, όσο και οι νυκτερίδες αποτελούν προστατευόμενα είδη, τα οποία βεβαίως δεν μπορούν να εξοντωθούν ως κοινά ενοχλητικά έντομα.

H ΕΦΑ Αργολίδας έχει στην αρμοδιότητά της το Νομό Αργολίδας ο οποίος διαθέτει πλήθος αρχαιολογικών χώρων και μνημείων 190 εκ των οποίων είναι κηρυγμένα (131 βυζαντινά και μεταβυζαντινά και 59 προϊστορικά και κλασικά). Ορισμένα εξ αυτών είναι ιδιαίτερα σημαντικά ως προς την σπουδαιότητα, την έκταση και την επισκεψιμότητα.

Σημειώνεται ότι τρεις αρχαιολογικοί χώροι (Μυκήνες, Τίρυνθα, Επίδαυρος) έχουν ενταχθείστον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ενώτο Φρούριο Παλαμηδίου στο Ναύπλιο αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς επισκεπτών στην περιοχή.

Ενδεικτικά σε σχέση με την επισκεψιμότητα σημειώνουμε ότι οι επισκέπτες προσεγγίζουν τα 1.000.000 άτομα κατ ́ έτος, αποφέροντας στο ΤΑΠΑ έσοδα της τάξεωςτων 5.000.000 έως 6.000.000 ευρώ περίπου.

Οργανωμένοι και επισκέψιμοι χώροι με εισιτήριο είναι οι Μυκήνες, η Επίδαυρος, η Τίρυνθα, η Λέρνα και το Φρούριο Παλαμηδίου, ενώ περιφραγμένοι – φυλασσόμενοι χωρίςεισιτήριο είναι το Ηραίο Άργους, η Μιδέα και τα Δενδρά, το αρχαίο θέατρο και η ΑγοράΆργους και η Ασίνη. Επίσης υπάρχουν τέσσερα (4) αρχαιολογικά Μουσεία: Μυκηνών,Επιδαύρου, Άργους και Ναυπλίου, ενώ λειτουργούν αρχαιολογικές συλλογές (Τίρυνθα,Επιγραφική Συλλογή Ασκληπιείου Επιδαύρου) και αποθήκες αρχαιολογικού υλικού (Άργος, Λυγουριό, Π. Επίδαυρος, Πόρτο – Χέλι). Σ’ αυτά προστέθηκε από το έτος 2017 το Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας στο Άργος.

[..]

Ως προς την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων μόνιμου φυλακτικού προσωπικού εκδόθηκε η αριθμ. 8Κ/2018 (19/ΑΣΕΠ/20.7.18) προκήρυξη από τον ΑΣΕΠ όπου καιαναμένονται τα αποτελέσματα για την πλήρωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18του Ν. 2190/94, όπως ισχύει, εκατόν τριάντα επτά (137) κενών οργανικών θέσεων τουΚλάδου ΔΕ Φύλαξης – Πληροφόρησης ειδικότητας ΔΕ Ημερησίων Φυλάκων Αρχαιοτήτωνκαι σαράντα εννέα(49) μόνιμων κενών οργανικών θέσεων του κλάδου ΔΕ Φύλαξης -Πληροφόρησης, ειδικότητας ΔΕ Νυχτοφυλάκων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, κατόπιν της αριθμ ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./92/25641/6.7.17 Απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 2 παρ. 1της αριθμ. 33/06 Π.Υ.Σ. Οι θέσεις που έχουν κατανεμηθεί στην ΕΦΑ Αργολίδας είναι στοΜουσείο και χώρο Μυκηνών δύο (2) θέσεις ΔΕ Φύλαξης – Πληροφόρησης ειδικότητας ΔΕ Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου μία. (1) θέση ΔΕΦύλαξης – Πληροφόρησης ειδικότητας ΔΕ Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων.

Επίσης, σύμφωνα με το αριθμ. 54808/907/11.12.17 έγγραφο του ΥπουργείουΕργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίστηκε αριθμόςθέσεων δεκατεσσάρων (14) εκ των ανωτέρω εγκριθέντων και συγκεκριμένα δέκα (10)θέσεων του Κλάδου ΔΕ Φύλαξης – Πληροφόρησης ειδικότητας ΔΕ Ημερησίων ΦυλάκωνΑρχαιοτήτων και τεσσάρων (4) θέσεων του κλάδου ΔΕ Φύλαξης – Πληροφόρησης,ειδικότητας ΔΕ Νυχτοφυλάκων που πρόκειται να πληρωθούν από άτομα πουπροστατεύονται από το Ν. 2643/1998 κατόπιν τουαριθμ.ΥΠ.ΠΟ.Α/ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΑΔ/ΤΔΑΔΤΠ/482572/38371/36361/28726/16.11.17 εγγράφουτου ΥΠΠΟΑ. και για την ΕΦΑ Αργολίδας έχει κατανεμηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο Άργουςμία (1) θέση ΔΕ Φύλαξης – Πληροφόρησης ειδικότητας ΔΕ Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων Αναφορικά με πρόσληψη φυλακτικού προσωπικού ορισμένου χρόνου σας γνωρίζουμε τα εξής:

Με την υπ ́ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΔ/78020/8637/8411/15.2.19 (ΑΔΑ:Ω05Σ4653Π4-8Β5) Υπουργική Απόφαση του ΥΠΠΟΑ, εγκρίθηκε η κίνηση για τηνδιαδικασία πρόσληψης χιλίων τριακοσίων δεκατεσσάρων (1.314) ατόμων διαφόρωνειδικοτήτων (ΔΕ Φύλαξης – Πληροφόρησης Ημερησίων Φυλάκων Αρχαιοτήτων ΔΕ Φύλαξης – Πληροφόρησης Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων, ΤΕ Διοικητικού, ΥΕ ΒοηθητικούΠροσωπικού – Καθαριότητας και ΥΕ Βοηθητικού Προσωπικού – Εργατών) με σχέσηεργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για διάστημα οκτώ (8) μηνών σε Μουσεία καιΑρχαιολογικούς Χώρους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν. 2190/94. Για τηνΕΦΑ Αργολίδας έχουν κατανεμηθεί τριάντα μία (31) θέσεις ΔΕ Φύλαξης – ΠληροφόρησηςΗμερησίων Φυλάκων Αρχαιοτήτων, τρεις (3) θέσεις ΔΕ Φύλαξης – Πληροφόρησης Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων και τρεις (3) θέσεις ΥΕ Βοηθητικού ΠροσωπικούΚαθαριότητας. Η κατανομή του ως άνω προσωπικού στους επί μέρους ΑρχαιολογικούςΧώρους και Μουσεία, που αναφέρονται καθορίζεται από τον Προϊστάμενο της εκάστοτεΥπηρεσίας.

Tέλος στο πλαίσιο της διαδικασίας που αφορά στον Στρατηγικό ΠρογραμματισμόΠροσλήψεων Προσωπικού σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4590/2019 (ΦΕΚ Α ́ 17) και της αριθμ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.2.9/οικ.9816/28.2.2019 εγκυκλίου του Υπουργείου ΔιοικητικήςΑνασυγκρότησης «Στρατηγικός Προγραμματισμός Προσλήψεων Προσωπικού», με τοαριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΔ/ΤΔΜΠ/105715/10847/10570/5126/9.4.19 έγγραφο έχειαποσταλεί αίτημα του Υπουργείου μας, για τετραετή Προγραμματισμό ΠροσλήψεωνΠροσωπικού ετών 2020-2023 του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού – ΤομέαςΠολιτισμού (Κεντρική Υπηρεσία, Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες).

Στο εν λόγω αίτημα με τον τετραετή προγραμματισμό προσλήψεωνσυμπεριλαμβάνονται εκτιμώμενες ανάγκες για πρόσληψη προσωπικού διαφόρων κλάδωνμεταξύ των οποίων για το έτος 2020, τριακόσιες (300) για τον κλάδο ΔΕ ΦύλαξηςΠληροφόρησης ειδικότητας Ημερήσιων Φυλάκων Αρχαιοτήτων και εβδομήντα (70) για τονκλάδο ΔΕ Φύλαξης Πληροφόρησης, ειδικότητας Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων.

Γ. Η ΕΦΑ Αργολίδας έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα δράσης της για το τρέχονέτος 2019, 95 δράσεις με συνολικό προϋπολογισμό 3.473.676,79€. Η ΕφορείαΑρχαιοτήτων Αργολίδας χρηματοδοτήθηκε από τον Τακτικό Προϋπολογισμό με το ποσότων 529.850,00 € συνολικά μέχρι σήμερα.

Με το ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΓ/46797/31922/933/30.01.2019έγγραφο ζητήθηκε αρχική χρηματοδότηση για τις επείγουσες καταχωρημένες δράσειςύψους 577.500€. Δεδομένου όμως του γεγονότος ότι το ΠΔΕ τελεί εντός του πρώτου τετραμήνου υπό καθεστώς προκαταβολών αφενός, και αφετέρου λόγω της προσπάθειαςτου ΥΠΠΟΑ να καλύψει τις ανάγκες όλων των Υπηρεσιών της Επικράτειας, μέχρι τέλοςΑπριλίου, με την με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ / ΓΔΟΥ / ΔΠΟΔΤΠ / ΤΚΠ / 133420 / 8982 / 5846 /456/10.04.2019, ΑΔΑ:Ω71Ρ4653Π4-ΡΦΟ (ορθή επανάληψη 22.04.2019) κατανομή,διατέθηκε στην ΕΦΑ Αργολίδας το ποσό των 240.000,00€.

Δ. Για τη λειτουργία αναψυκτηρίου σε υπάρχον κτίσμα εντός του ΑρχαιολογικούΧώρου Μυκηνών εκπονείται μελέτη από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων καιΑπαλλοτριώσεωνΤα πωλητήρια της Επιδαύρου και των Μυκηνών είναι στελεχωμένα με 5Συμβασιούχους Ορισμένου Χρόνου έκαστο και λειτουργούν υπό την εποπτεία μονίμουυπαλλήλου της ΕΦΑ Αργολίδας. Στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίουγια την αυτοψία σε πωλητήρια του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεωνανά την επικράτεια με σκοπό της αναδιαμόρφωση της εικόνας τους και την οργάνωση έκθεσης των πωλητέων ειδών μετέβη σχετικό κλιμάκιο στο πωλητήριο των Μυκηνών την 7ηΜαΐου 2019».

Περισσότερα Άρθρα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για την απώλεια του Γιάννη Σταθόπουλου

«Η οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με θλίψη και οδύνη τον πρώην Βουλευτή και Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννη Σταθόπουλο. Ο Γιάννης Σταθόπουλος γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα, αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και υπηρέτησε ως αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό. Κατά τη διάρκεια της Χούντας συμμετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού, συνελήφθη και φυλακίστηκε. Το ίδιο […]

Τρεις ακόμα υποψηφιότητες για την παράταξη του Δημήτρη Καμπόσου

Η Τέτη (Πετρούλα) Μανού είναι καθηγήτρια Φυσικής Aγωγής και νέα μητέρα! Είναι μια ακόμα υποψηφιότητα για την παράταξή μας και τις ευχόμαστε καλή επιτυχία! Καλωσορίζουμε στην παράταξη τον ελεύθερο επαγγελματία Βασίλη Δαρλάση και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στον εκλογικό αγώνα που θα δώσει μαζί μας! Η Κατερίνα Ντούλια ανανεώνει την υποψηφιότητά της και για τις εκλογές του 2023! […]