21 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Απίστευτες αναφορές της Σοφίας Νικολάου για χιλιάδες ποντίκια στις φυλακές του Ναυπλίου !

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές κατέθεσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η γενική γραμματέας Εγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Σοφία Νικολάου.

Επί της ουσίας άφησε να εννοηθεί ότι τα σωφρονιστικά καταστήματα είχαν αφεθεί στην τύχη τους τα προηγούμενα χρόνια.

Προκάλεσε αίσθηση όταν είπε ότι 3.000 ποντίκια έπεσαν πάνω στους υπαλλήλους όταν άνοιξαν μια πόρτα που παρέμεινε κλειστή στις φυλακές του Ναυπλίου.

Ανέφερε επίσης ότι τα τελευταία πέντε χρόνια δεν είχε γίνει καμία απολύμανση στις φυλακές και βέβαια καμία μυοκτονία και απεντόμωση.

Για τις φυλακές Κορυδαλλού είπε ότι η ηρεμία επανήλθε καθώς είχε μεταβληθεί σε άνδρο ανομίας.

Αποκαλύψεις για Κορυδαλλό

Αποκάλυψε συγκεκριμένα ότι συμμορίες έδιναν ραντεβού στον Κορυδαλλό για έκνομες ενέργειες. Οι φυλακές δεν έκλειναν. Πρώτη φορά χτύπησε το κουδούνι για να μπουν στα κελιά τους τον Αύγουστο του ’19.

Ήταν ανοιχτά οργάνωναν παιχνίδια και πάρτι. Σπάσαμε τις μαφίες του Κορυδαλλού. Κάναμε έκτακτες μεταφορές και έτσι σπάσαμε τις μαφίες του Κορυδαλλού που ήταν τα αφεντικά της φυλακής.

Το προσωπικό ήταν πλήρως απαξιωμένο, υπό τον πλήρη έλεγχο των συμμοριών, ανίκανοι να προσφέρουν. Πλέον τα ηνία τα έχουν οι υπάλληλοι. Τα καταστήματα δεν μπορεί να είναι καταστήματα εγκληματικής εκπαίδευσης.

Ανέφερε εξάλλου ότι οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί. Μέχρι τώρα έχουν γίνει 2.400 έρευνες. Εντοπίστηκαν χασίς, χάπια, 210 τηλέφωνα, 406 λίτρα αλκοόλ, 214 μαχαίρια. Ανήγγειλε ότι θα τοποθετηθούν, σκάνερς αλλά και τζάμερς σημάτων. Είπε επίσης ότι θα γίνει Σωφρονιστική Ακαδημία για εκπαίδευση νέων αλλά και υπαρχόντων υπαλλήλων καταστημάτων.

Η υγεία των κρατουμένων

Σε ό,τι αφορά τα θέματα υγείας των κρατουμένων, η κυρία Νικολάου είπε ότι το υπουργείο κινήθηκε συντονισμένα, γρήγορα και αποφασιστικά μέσα στην πανδημία. Προμηθεύσαμε τα καταστήματα με υγειονομικό υλικό και είδη προσωπικής υγιεινής. Κρατήσαμε τον κορονοϊο έξω από τις φυλακές. Εθελοντές νοσηλευτές κάνανε θερμομετρήσεις. Πρόγραμμα εκρίζωσης ηπατίτιδος C. Σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ πρόγραμμα εξάρτησης απεξάρτησης στις φυλακές. Μνημόνιο συνεργασίας με Ελ.Ερυθρό Σταυρό για πρόγραμμα εκπαίδευσης κρατουμένων στις πρώτες βοήθειες. Όλοι οι κρατούμενοι ασχέτως αν έχουν ΑΜΚΑ ή όχι λαμβάνουν τα φάρμακά τους.

Θέλοντας να περιγράψει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα, είπε ότι έχουμε μόλις 7 μόνιμους γιατρούς στις φυλακές. Οι γιατροί δεν έχουν τα κίνητρα να εργαστούν στις φυλακές. Κάναμε πρόσκληση ενδιαφέροντος. 38 γιατροί θέλησαν να εργαστούν σε 13 καταστήματα της χώρας. Εξετάζουμε να δώσουμε κίνητρα στους γιατρούς, αυξήσεις, μοριοδότηση ακόμα και να κάνουν το αγροτικό τους στις φυλακές. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε ζητήματα υγείας καλύτερα.

Το νέο κατάστημα στο Θριάσιο

Η κυρία Νικολάου αναφέρθηκε και στο νέο Δικαστικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Αθηνών που σχεδιάζεται στο Θριάσιο. Τρέξαμε μέσα στην πανδημία πάρα πολύ είπε και διευκρίνισε ότι θα είναι φυλακή μόνο υποδίκων και όχι καταδίκων και βαρυποινιτών. Βασίζεται σε πρότυπες μελέτες.

Το κάθε κελί θα είναι 22τμ χωρητικότητας 4 ατόμων και θα εναρμονίζεται πλήρως με τα στάνταρτς του ΕΣΔΑ. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουμε το νέο προεδρικό διάταγμα. Το διάταγμα τώρα είναι στον ΓΓ Περιβάλλοντος. Ήμαστε πιο μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Μέσα στο 2022 θα μπορέσουμε να κόψουμε κορδέλα.

ΠΗΓΗ: The TOC.gr

Περισσότερα Άρθρα

Εθελοντική Αιμοδοσία από το Σύλλογο Εξωτερικής Φρουράς Δικαστικής Φυλακής και το Σύλλογο Υπαλλήλων Δικαστικής Φυλακής Ναυπλίου

Προγραμματισμένη Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποίησε από κοινού ο Σύλλογος Εξωτερικής Φρουράς Δικαστικής Φυλακής και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δικαστικής Φυλακής Ναυπλίου στο κτήριο της φρουράς. Μοιραία δυστυχώς αυτή την μέρα του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Η προσέλευση των εξωτερικών φρουρών και των σωφρονιστικών υπαλλήλων ήταν πρωτόγνωρη πραγματικά δείχνοντας απεριόριστη εν συναίσθηση και αλληλεγγύη στις ανάγκες για αίμα […]

Ώρες αγωνίας για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στη Λάρισα

Αυξάνεται η αγωνία των ανθρώπων της 59χρονης Βάσως Σιλεβίστα – Κουκουνασούλη, μητέρας δύο παιδιών, η οποία αγνοείται από το απόγευμα της Κυριακής (10/3) από το πατρικό της σπίτι στην οδό Άκρωνος 9 στη Λάρισα. Η 59χρονη είχε μεταβεί την περασμένη εβδομάδα στη Λάρισα, προκειμένου να τακτοποιήσει ένα θέμα με την υπερήλικη μητέρα της. Την τελευταία […]