20 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Απουσία στους μαθητές χωρίς μάσκα – Επιείκεια για τις μικρές ηλικίες


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων και των εκπαιδευτικών δομών.

Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες, η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς και σύμφωνα με την ΚΥΑ, σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία.

Εφ’όσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Παιδείας, πάντως, στις μικρές ηλικίες (4-10 χρονών) θα υπάρχει κάποια ευελιξία και επιείκεια στις περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας. Όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί από την ηγεσία του υπουργείου, στους μαθητές του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας.
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, με την ΚΥΑ θωρακίζει νομικά τους εκπαιδευτικούς, για το πώς θα κινούνται μέσα στο σχολείο. «Δεν τους αφήνουμε έκθετους», τόνισε χαρακτηριστικά νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε άτυπη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με εκπαιδευτικούς συντάκτες.
Επίσης, το υπουργείο είναι έτοιμο και για Σχέδιο Β, σε περίπτωση έξαρσης του ιού κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του υπουργείου, εισερχόμαστε σε μία νέα φάση του ιού. «Θα υπάρχουν κρούσματα και γι’ αυτό είμαστε προετοιμασμένοι και για το ενδεχόμενο να κλείσουν τμήματα, αλλά και να κλείσουν σχολεία, εάν σε μία περιοχή υπάρξει έξαρση του φαινομένου της διασποράς του ιού».
Σε κάθε περίπτωση, οι πλατφόρμες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι αναβαθμισμένες και έτοιμες να λειτουργήσουν σε περίπτωση που κλείσει κάποιο τμήμα ή ακόμα και κάποιο σχολείο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε όποια σχολεία υπάρχουν δυνατότητες από πλευράς εκπαιδευτικού δυναμικού, χώρων και πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει δοθεί η ευελιξία να κρατηθούν αποστάσεις και μέσα στις αίθουσες, μεταξύ των θρανίων.
Τέλος, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του υπουργείου, δεν προβλέπεται η διενέργεια τεστ κορωνοϊού σε όλους τους εκπαιδευτικούς.
Αθηνά Καστρινάκη

«Μαθαίνουμε ασφαλείς»: Καμπάνια ενημέρωσης του υπ. Παιδείας για την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού

Με στόχο την ομαλή έναρξη λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών και την τήρηση όλων των ενδεδειγμένων, από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, μέτρων προστασίας, έναντι της Covid-19, ενισχύεται η καμπάνια ενημέρωσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με μία νέα ιστοσελίδα και νέο τηλεοπτικό spot.

Αρχικά, στην ιστοσελίδα mathainoumeasfaleis.gov.gr περιλαμβάνονται οδηγίες για εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές, απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις, σχετικοί σύνδεσμοι, υπουργικές αποφάσεις, οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλά και άλλες ενέργειες και δράσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Όσο για τη νέα τηλεοπτική καμπάνια (https://www.youtube.com/watch?v=uaerSF0Eit4), αυτή ξεκινά από σήμερα να προβάλλεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, προκειμένου να υπογραμμίσει τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, ιδιαίτερα δε την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας, αλλά και να αποκρούσει ανυπόστατες θεωρίες που παρακινούν στην παράβαση των κανόνων προφύλαξης από το νέο κορωνοϊό.
«Η ταυτόχρονη διαφύλαξη της ατομικής και δημόσιας υγείας καθώς και η συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελούν προτεραιότητα», αναφέρει σχετικά το υπουργείο Παιδείας.
«Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας και σύμφωνα με τις οδηγίες της ειδικής ομάδας των επιστημόνων, ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες, ώστε με την προσπάθεια, την επιμονή και την προσαρμοστικότητα όλων μας, να “Μαθαίνουμε Ασφαλείς”», καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα Άρθρα

Βάνα Μπάρμπα: Οι ευχαριστίες της στο Νοσοκομείο Άργους

Εσπευσμένα στο χειρουργείο μπήκε η Βάνα Μπάρμπα, έπειτα από ένα ατύχημα που είχε στην Επίδαυρο.  Η ηθοποιός είχε πάει να παρακολουθήσει την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης», αλλά ύστερα από ένα «αστείο γλίστρημα» βρέθηκε στο νοσοκομείο της Βούλας. «Λοιπόν όσα φέρνει η στιγμή, δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος. Επίδαυρο εχθές σε μια μαγική παράσταση «Προμηθέας δεσμώτης». […]