15 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Αρχή της Ινδικτιώνος

Είναι η αρχή του εκκλησιαστικού έτους, που ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου.

Η ημέρα έλκει την καταγωγή της από την αρχαία ρωμαϊκή συνήθεια και την πολιτική τάξη. Την 1η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο προσδιοριζόταν ο ετήσιος φόρος που έπρεπε να καταβάλουν οι Ρωμαίοι πολίτες (indictio). Στο Βυζάντιο γιορταζόταν ως Πρωτοχρονιά και συνέπιπτε με το νέο εκκλησιαστικό έτος (Αρχή Ινδίκτου).

Η Εκκλησία εορτάζει την αρχή της Ινδίκτου για τρεις λόγους:

-Ως αρχή του νέου χρόνου.
-Για την ευλογία του νέου χρόνου από τον Θεό.
-Σε ανάμνηση της μετάβασης του Χριστού στη συναγωγή των Ιουδαίων, κατά την οποία του εδόθη το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα και ο Ιησούς άρχισε να διαβάζει το κεφάλαιο ξα’ «Πνεύμα Κυρίω επ’ εμέ, ου ένεκε έχρισέ με».

Απολυτίκιο

Ο πάσης δημιουργός της κτίσεως, ο καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενος, ευλόγησον τον στέφανον του ενιαυτού της χρηστότητός σου Κύριε, φυλάττων εν ειρήνη τους Βασιλείς και την πόλιν σου, πρεσβείαις της Θεοτόκου, και σώσον ημάς.

Πηγή: SanSimera.gr

Περισσότερα Άρθρα

To μήνυμα ελπίδας του πάπα Φραγκίσκου, παραμονή του Καθολικού Πάσχα

Ο πάπας Φραγκίσκος θέλησε να στείλει μήνυμα ελπίδας στη λειτουργία που τελέστηκε στο Βατικανό, παραμονή του Καθολικού Πάσχα. Η λειτουργία έληξε πριν από τις 10 το βράδυ, ώρα Ιταλίας, για να μπορέσουν, οι πιστοί, να επιστρέψουν στα σπίτια τους προτού ξεκινήσει η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω των έκτακτων μέτρων που ισχύουν για τον περιορισμό της επιδημίας […]

Προσκυνηματικός Ιερός Ναός «ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ» Άργους: Εορτή της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου

Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2022 εορτή της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης στο Άργος, όπου το αριστερό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Παναγία τη Γοργοϋπήκοο. Την παραμονή της εορτής ημέρα Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 7.00 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Εσπερινός μετά αρτοκλασίας, τη δε ημέρα της εορτής θα ψαλεί […]