17 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ

Έντονη πίεση δέχεται το ΕΣΥ της χώρας καθώς οι διασωληνωμένοι αυξάνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση των θυμάτων λόγω κορωνοϊού. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όσο περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι τόσο περισσότεροι θα είναι οι νεκροί, αφού «από αυτούς που εισέρχονται στις ΜΕΘ, το 40% των διασωληνωμένων πεθαίνει» υποστηρίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ήδη μέσα στο Σαββατοκύριακο έχασαν τη ζωή τους 69 άτομα, τα οποία νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομεία αναφοράς της χώρας, πολλοί από αυτούς σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

Συνολικά έχασαν τη ζωή τους 784 άτομα από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, ωστόσο αυτό που παρατηρείται είναι ότι, κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, δηλαδή αυτή την περίοδο, οι διασωληνωμένοι όπως και οι νεκροί αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό συγκριτικά με την πρώτη περίοδο της πανδημίας, δηλαδή την προηγούμενη άνοιξη.

Πλέον οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 228, με διάμεση ηλικία τα 66 έτη, όπου η πλειοψηφία (75%) είναι άνδρες. Από τους διασωληνωμένους, το 88,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι να αυξήσουμε τις κλίνες για τους μολυσμένους ασθενείς, αφού βάσει στατιστικής θα γεμίσουν και αυτές, αλλά να μειωθεί η έξαρση των κρουσμάτων και να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα τα θύματα.

Διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι μέσα σε λίγες μέρες

Η εξέλιξη της πανδημίας το προηγούμενο διάστημα ανάγκασε τις αρχές να προχωρήσουν σε άμεσο lockdown, αφού ακόμα και σήμερα ο τρόπος ζωής μας αλλά και ο καιρός ευνόησαν στον διπλασιασμό των κρουσμάτων. Χθες μόνο είχαμε 1.914 κρούσματα, ωστόσο εντοπίστηκαν σχεδόν 3.000 κρούσματα την περασμένη Πέμπτη, μία ημέρα κατά την οποία σημειώθηκαν 29 θάνατοι. Μέσα σε δύο εβδομάδες ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 σχεδόν διπλασιάστηκε από 920 που ήταν στις 27 Οκτωβρίου σε σχεδόν 1.750 το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ COVID από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ξεπέρασε τα 200 άτομα και αυξάνεται διαρκώς.

«Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν όσο περισσότερες κλίνες εντατικής θεραπείας γίνεται… Όμως η λύση δεν είναι να έχουμε χιλιάδες κλίνες, είτε απλές είτε εντατικής θεραπείας, αλλά να σταματήσουμε την πανδημία και να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενών» είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Rapid tests και στα κέντρα υγείας

Το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν σημαντικά τα σημεία διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων στον δημόσιο τομέα. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων (PCR) Covid-19 σε 180 κέντρα υγείας και 43 περιφερειακά ιατρεία σε όλη την επικράτεια.

Οι πολίτες που παρουσιάζουν συμπτώματα ύποπτα για κορωνοϊό μπορούν να πραγματοποιούν το τεστ στις μονάδες υγείας, ωστόσο καλό είναι προηγουμένως να υπάρχει επικοινωνία με το σημείο του εργαστηριακού ελέγχου για να μην παρατηρηθεί συνωστισμός σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να μπουν τα rapid tests σχεδόν σε όλα τα κέντρα υγείας της χώρας, άρα σε λίγα λεπτά θα είναι γνωστό εάν κάποιος νοσεί ή όχι. Έως σήμερα στα κέντρα υγείας πραγματοποιούνταν κυρίως τα τεστ PCR, για το αποτέλεσμα των οποίων απαιτούνται αρκετές ώρες. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι, αν κάποιος πολίτης αποφασίσει να κάνει μόνος του το τεστ και δεν έχει σοβαρά συμπτώματα για τα οποία κρίνεται απαραίτητη η μεταφορά του σε νοσοκομείο, τότε καλείται να πληρώσει ο ίδιος το ποσό.

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Περισσότερα Άρθρα

Σόνια Τάνταρου Κρίγγου: «Με τη μνημοσύνη και όχι με τη λησμονιά ωριμάζει και μεγαλουργεί ο άνθρωπος»

Η 19η Μαΐου, έχει ανακηρυχθεί με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Στις 19 Μαΐου του 1919, με την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, το σχέδιο εξόντωσης του Ποντιακού Ελληνισμού τίθεται σε εφαρμογή. Οι σφαγές, οι βιασμοί,οι καταστροφές χωριών και οι εκτοπίσεις πληθυσμών αποτελούν μέρος […]

Νεκρό ένα 10χρονο κορίτσι από την Ανδραβίδα.

Ένα κορίτσι μόλις 10 ετών, από την Ανδραβίδα, κατέληξε το μεσημέρι στο νοσοκομείο Πύργου όπου είχε μεταφερθεί με ασθενοφόρο από το ΚΥ Γαστούνης. Πιθανή αιτία θανάτου σηπτικό σοκ κάτι όμως που θα δείξει η νεκροψία νεκροτομή. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ΚΥ Γαστούνης παιδίατρο κ. Δημήτρη Τασσόπουλο, περίπου στις 10.30 το πρωί, στο […]