17 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Α.Πουλάς: Αντιμετώπιση περιστατικών βίας σε βάρος του προσωπικού νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ

Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών βίας που παρατηρούνται κατά διαστήματα σε βάρος γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ ζητούν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς και Μπαράν Μπουρχάν, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας.

Ειδικότερα στο κείμενο της ερώτησης τονίζονται τα εξής:

«Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα περιστατικά βίας που σημειώνονται σε βάρος γιατρών, νοσηλευτών και εργαζόμενων στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ, τον τελευταίο χρόνο.

Τα περιστατικά αυτά μπορεί να έχουν τη μορφή λεκτικής ή φυσικής βίας που επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογική κατάσταση των εργαζομένων και κατά συνέπεια παρεμποδίζεται και το έργο της παροχής ιατρικής βοήθειας και θέτει εκ του αποτελέσματος σε κίνδυνο και την υγεία και τη ζωή των ασθενών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το φαινόμενο αυτό, που δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, οφείλεται στο έντονο στρες και στην κακή ψυχολογική κατάσταση των ασθενών και των συγγενών τους, στις συνθήκες νοσηλείας, στις υποδομές και στο χρόνο εξυπηρέτησης.  Πόσο μάλλον στη χώρα μας που επικρατούν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ελλιπείς υποδομές στα νοσοκομεία και κατά συνέπεια πολύ μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών, παρά τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ.

Επίσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος απαιτεί συνολικό σχεδιασμό που θα λάβει υπόψη τόσο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε μονάδας αλλά και θα εισάγει παρεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο με πολιτικές πρόληψης της βίας, ενίσχυση της φύλαξης και μέτρα που θα επιχειρούν να  αντιμετωπίσουν τα αίτια που γεννούν αυτά τα φαινόμενα. Όπως η πρόσληψη προσωπικού στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ, η βελτίωση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων που θα προσφέρουν πιο ανθρώπινη και αξιοπρεπή εξυπηρέτηση στους ασθενείς και καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους σε νοσοκομεία και ΕΚΑΒ.

Μάλιστα ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019 έχει προαναγγείλει νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των εργαζομένων στο ΕΣΥ από βιαιοπραγίες, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα. Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την ελαχιστοποίηση και εξάλειψη των περιστατικών βίας σε βάρος του προσωπικού των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ;
  2. Πότε σχεδιάζετε να φέρετε σχετική νομοθετική ρύθμιση όπως έχετε προαναγγείλει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019;»

 

 

 

Περισσότερα Άρθρα

Λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στην διώρυγα της Κορίνθου αποφασίστηκε σε σύσκεψη στον Ισθμό

Η λήψη άμεσων μέτρων που συνδέονται με την ασφάλεια στην διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου, εν είδει άρσης επικινδυνότητας των χωμάτων που απειλούν να κατακρημνιστούν στο κανάλι, καθώς και η εκτέλεση όλων των απαιτούμενων έργων στα κρηπιδώματα, ώστε να παραδοθεί ασφαλής η διώρυγα στη ναυσιπλοΐα, ήταν μία από τις αποφάσεις στη σύσκεψη που έγινε χθες […]

Tηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Google για την Ευρώπη Matt Brittin

Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Matt Brittin, είχε την Πέμπτη το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η δυνατότητα εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας και στην ανάδειξη […]