13 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Βόλτα στον κόσμο του κορονοϊού

Γερμανία: Στα 22.461 τα νέα κρούσματα κορονοϊού

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 22.461 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 775.556, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Το ίδιο διάστημα, ακόμη 178 ασθενείς υπέκυψαν στον COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει τους 12.378 νεκρούς.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα από 50.000 τα κρούσματα κορονοϊού στη Γκάνα

Ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γκάνα αυξήθηκε κατά 61 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 50.018 συνολικά, ανακοίνωσε η υπηρεσία υγείας της χώρας της δυτικής Αφρικής.

Οι θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 ανέρχονται σε 320 ως εδώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε σε 1.519, ενώ είχε πέσει κάτω από τα 300 τον Οκτώβριο.

Ο πρόεδρος Νάνα Ακούφο-Αντό εξέφρασε την Κυριακή «ανησυχία» για την αναζωπύρωση της εξάπλωσης στη Γκάνα «με δεδομένο αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη και την Αμερική», που «πλήττονται από το δεύτερο κύμα» της πανδημίας.

Νότια Κορέα: Τέσσερις θάνατοι και 205 κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες

Η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κορέας (KDCA) ανακοίνωσε σήμερα ότι έως τα μεσάνυχτα χθες Παρασκευή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 αυξήθηκαν κατά 205.

Είναι η πρώτη φορά που οι μολύνσεις από τον κορονοϊό ξεπέρασαν το όριο των διακοσίων από τον Σεπτέμβριο.

Ως προς την κατανομή των κρουσμάτων, τα 166 οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση, ενώ 39 εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν στη νοτιοκορεατική επικράτεια από το εξωτερικό. Πάνω από το 65% των κρουσμάτων εντοπίζονται στην πρωτεύουσα Σεούλ και την πυκνοκατοικημένη επαρχία Κιόνγκι, που την περιβάλλει.

Άλλοι 4 ασθενείς υπέκυψαν χθες εξαιτίας του COVID-19, σύμφωνα με την KDCA.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της ανατολικής Ασίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 492 νεκρούς επί συνόλου 28.338 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Οι Αρχές της Νότιας Κορέας άρχισαν χθες να επιβάλλουν σε όσους δεν φορούν μάσκες σε δημόσιους κλειστούς χώρους — νάιτκλαμπ, εμπορικά κέντρα, θεματικά πάρκα, κομμωτήρια — πρόστιμα ύψους έως και 100.000 γουόν (περίπου 76 ευρώ), ενώ οι διαχειριστές των χώρων αυτών αντιμετωπίζουν πολύ βαρύτερα πρόστιμα, ύψους ως και 3 εκατομμυρίων γουόν (2.286 ευρώ).

Η κυβέρνηση του προέδρου Μουν Τζε-ιν διεξάγει διαπραγματεύσεις με φαρμακευτικές εταιρείες για την αγορά εκατομμυρίων δόσεων υποψηφίων εμβολίων κατά του κορονοϊού. Σκοπός της είναι να εμβολιαστεί το συντομότερο, πιθανόν ακόμη και μέσα στη χρονιά, το 60% του πληθυσμού της Νότιας Κορέας.

Covid-19: Πλησιάζουν τους 34.000 οι νεκροί στην Κολομβία

Ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην Κολομβία αυξήθηκε κατά 8.685 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 1.182.697, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Παράλληλα, 178 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας του COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στο κράτος των Άνδεων να φθάνει ως εδώ τους 33.669 νεκρούς από την 6η Μαρτίου, όταν επιβεβαιωνόταν η πρώτη μόλυνση.

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 97.000 οι θάνατοι στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.558 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 568 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας του COVID-19.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έφθασε ως αυτό το στάδιο τους 97.624 νεκρούς επί συνόλου 997.393 μολύνσεων.

Ωστόσο στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου, το υπουργείο Υγείας εκτιμούσε πως τα θύματα της πανδημίας πιθανότατα είναι πολλά περισσότερα στην πραγματικότητα, ίσως ακόμη και 50.000 επιπλέον, από τα επισήμως καταγεγραμμένα.

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 97.000 οι θάνατοι στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.558 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 568 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας του COVID-19.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα έφθασε ως αυτό το στάδιο τους 97.624 νεκρούς επί συνόλου 997.393 μολύνσεων.

Ωστόσο στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου, το υπουργείο Υγείας εκτιμούσε πως τα θύματα της πανδημίας πιθανότατα είναι πολλά περισσότερα στην πραγματικότητα, ίσως ακόμη και 50.000 επιπλέον, από τα επισήμως καταγεγραμμένα.

Covid-19: 456 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 29.070 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 456 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας του COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 164.737 νεκρούς επί συνόλου 5.810.652 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.

Πρόκειται αντίστοιχα για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας παγκοσμίως, πίσω από αυτόν των ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον κορονοϊό στον πλανήτη, πίσω από αυτούς που καταγράφουν οι ΗΠΑ και η Ινδία.

Covid-19: Καταγράφηκαν 18 νέα κρούσματα στην Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι έως τα μεσάνυχτα χθες Παρασκευή ενημερώθηκε για 18 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, από οκτώ την προηγουμένη.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι όλα τα κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», όρος που σημαίνει ότι εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών μετά την άφιξή τους στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων μειώθηκε σε 10, από 15 την προηγουμένη. Επρόκειτο για «εισαγόμενες» περιπτώσεις, κατά την ίδια πηγή.

24 ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Νοσηλεύονται ακόμη 388, τρεις σε σοβαρή κατάσταση.

Επίσημα, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 86.325 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

ΗΠΑ: Κρούσματα κορονοϊού σε 130 στελέχη της Μυστικής Υπηρεσίας

Έπειτα από δεκάδες μετακινήσεις στο πλευρό του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκανε αλλεπάλληλες ομιλίες σε πολλές πολιτείες τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, περίπου 130 στελέχη της Μυστικής Υπηρεσίας (US Secret Service) μολύνθηκαν από τον κορονοϊό ή τέθηκαν σε καραντίνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας The Washington Post.

Στον ίδιο τον Λευκό Οίκο έχουν υπάρξει επανειλημμένα ξεσπάσματα — ο ίδιος ο Τραμπ μολύνθηκε και χρειάστηκε νοσηλεία στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed, ενώ, πρόσφατα, ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Μαρκ Μέντοους επιβεβαιώθηκε πως προσβλήθηκε από τον SARS-CoV-2.

Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση είπε στην Washington Post ότι δεν συνδέονται όλα τα κρούσματα κορονοϊού στην υπηρεσία που είναι αρμόδια για την προστασία του προέδρου και αξιωματούχων με τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του προέδρου — κάποια ίσως οφείλονται σε στενή επαφή με ανθρώπους που είχαν προσβληθεί στην προεδρία.

Ο Τραμπ και πολλοί συνεργάτες του στον Λευκό Οίκο συχνά αψηφούν τις συστάσεις των ειδικών σε θέματα δημόσιας υγείας για τη χρήση μασκών και τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση.

Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση σημείωσαν ότι ο μεγάλος αριθμός των πρακτόρων της υπηρεσίας που έχουν τεθεί εκτός δράσης είτε επειδή προσβλήθηκαν ή επειδή βρίσκονται σε καραντίνα την έχει φθάσει στα όριά της.

Η εφημερίδα The New York Times έγραψε ότι τουλάχιστον 30 πράκτορες διαγνώστηκε πρόσφατα πως έχουν προσβληθεί από τον ιό και περίπου 60 τέθηκαν σε καραντίνα.

Στα πρόσωπα που διαγνώστηκε ότι προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό στον Λευκό Οίκο συγκαταλέγονται η πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ, ο μικρότερος γιος του προέδρου, ο Μπάρον, η σύμβουλός του Χόουπ Χιξ, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, η διευθύντρια Τύπου και Ενημέρωσης της προεδρίας Κέιλι Μακενάνι, ο υπουργός Στέγης και Αστικής Ανάπτυξης Μπεν Κάρσον και ο σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του μεγιστάνα Κόρι Λεβαντάουσκι.

Αυστρία: Νέα σκληρότερα μέτρα ανακοινώνει σήμερα Σάββατο η κυβέρνηση

Λόγω του συνεχιζόμενου πολύ μεγάλου αριθμού νέων μολύνσεων Covid-19 στην Αυστρία, που μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο έφθασαν το μέχρι τώρα απόλυτο ρεκόρ των 9.586, θεωρείται πλέον δεδομένη μία επέκταση του από την 3η Νοεμβρίου ισχύοντος “μερικού lockdown”, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει κλείσιμο του λιανικού εμπορίου και όλων των σχολείων.

Όπως και την Πέμπτη, έτσι και την Παρασκευή, την κυβέρνηση συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων, περιέβαλε πλήρης σιωπή σε σχέση με τα νέα μέτρα, ωστόσο πύκνωναν οι ενδείξεις για την πιθανότητα κλεισίματος, από την ερχόμενη εβδομάδα, μεγάλου μέρους του λιανικού εμπορίου και πολλών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, κατά το πρότυπο της περασμένης άνοιξης.

Μόνο καταστήματα για καθημερινές ανάγκες και τροφοδοσία, όπως καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, καταστήματα καλλυντικών και τράπεζες, θα παραμείνουν ανοιχτά. Αυτό το κλείσιμο θα μπορούσε να διαρκέσει δύο ή τρεις εβδομάδες – προκειμένου να σωθεί το εμπόριο τις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, και θα μπορούσε επίσης να συμβαδίζει με την επέκταση των περιορισμών της νυχτερινής εξόδου σε ολόκληρη την ημέρα, όπως φέρεται να επιβεβαιώθηκε απόψε σχετική πληροφορία της εφημερίδας Kurier.

Σημαντικές περικοπές θα μπορούσαν επίσης να γίνουν και σε έναν άλλο τομέα, ο οποίος, μέχρι τώρα συζητείται έντονα στην κυβέρνηση, δηλαδή η επέκταση της τηλεμάθησης σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, όπως και το κλείσιμο των νηπιαγωγείων, σύμφωνα με αποψινή είδηση της εφημερίδας Der Standard, που ωστόσο σημειώνει τη δυνατότητα οι εγκαταστάσεις να παραμένουν ανοικτές για παιδιά που χρειάζονται φροντίδα.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα έχει επικρατήσει μέσα στην κυβέρνηση η άποψη του ομοσπονδιακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος τις τελευταίες ημέρες φέρεται ότι υποστήριζε το πέρασμα στο κατ΄ οίκον μάθημα και για τους μαθητές μικρότερων ηλικιών και όχι μόνον για εκείνους της δεύτερης βαθμίδας της μέσης εκπαίδευσης (λύκειο) και τους φοιτητές ανώτερων και ανώτατων σχολών, που ίσχυε έως τώρα.

Όμως, τόσο ο υπουργός Παιδείας Χάιντς Φάσμαν όσο και ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ, ήταν πολύ προσεκτικοί για το κλείσιμο των σχολείων γενικά, όπως επίσης και η επιτροπή του αποκαλούμενου “φωτεινού σηματοδότη” που προσδιορίζει την επικινδυνότητα της πανδημίας κατά περιοχή, και η οποία τονίζει ότι τα μαθήματα πρέπει να συνεχίσουν να διεξάγονται στα σχολεία.

Η ίδια, σε απόφασή της την Πέμπτη, επαναλαμβάνει την σύσταση της να διατηρούνται ανοιχτά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και το πρώτο δευτεροβάθμιο επίπεδο (10 έως 14 ετών).

Στη δημόσια συζήτηση, οι φωνές υπέρ των ανοιχτών σχολείων ήταν πιο δυνατές ημέρα με την ημέρα, καθώς, έπειτα από παιδιάτρους, από το Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας, από μία σειρά ΜΚΟ, και την αντιπολίτευση, υπέρ της διδασκαλίας στο σχολείο έχουν επίσης ταχθεί από την Πέμπτη, μεταξύ άλλων, εμπειρογνώμονες της εκπαίδευσης, η Ένωση Βιομηχάνων, το Εργατικό Επιμελητήριο και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Νεολαίας.

Την Παρασκευή, η Ιατρική Ένωση Βιέννης προειδοποίησε για πιθανό κλείσιμο των σχολείων, υπογραμμίζοντας ότι το προσωπικό των νοσοκομείων δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το διπλό βάρος της φροντίδας των παιδιών και της καταπολέμησης της πανδημίας.

Οι δυνατότητες του προσωπικού μας για ασθένειες Covid στα δημοτικά νοσοκομεία της Βιέννης είναι ήδη στα όριά τους, αναφέρει ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου των νοσοκομείων Βόλφγκανγκ Βάισμιουλερ. “Μπορούμε να αλλάξουμε την χρήση για τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας, αλλά δεν μπορούμε να παρέχουμε το απαραίτητο προσωπικό – ειδικά όχι εάν πρέπει κανείς να αναλάβει την φροντίδα των παιδιών στο σπίτι”, σημειώνει.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ρωσία-Covid-19: Η Μόσχα κλείνει μπαρ και εστιατόρια

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή 21.983 νέα κρούσματα του Covid-19, την ώρα που η Μόσχα ετοιμάζεται να κλείσει εστιατόρια και μπαρ κατά τις νυχτερινές ώρες για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας.

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, οι ρωσικές αρχές αποφεύγουν να επιβάλουν σκληρά περιοριστικά μέτρα, όπως έκαναν την άνοιξη, τονίζοντας αντιθέτως τη σημασία της σωστής υγιεινής, της κοινωνικής αποστασιοποίησης και των στοχευμένων μέτρων ανά περιοχή.

Στη Μόσχα ωστόσο, που κατέγραψε 5.974 κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, από την Παρασκευή και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα νάιτκλαμπ θα κλείνουν από τις 11 το βράδυ. Οι Αρχές προειδοποιούν ότι θα κάνουν ελέγχους και θα επιβάλουν πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται. Οι φοιτητές στη μεγαλούπολη των 13 εκατομμυρίων κατοίκων ήδη παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω του διαδικτύου. Ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν είπε ότι ελπίζει πως δεν θα χρειαστεί να ληφθούν πιο σκληρά μέτρα, αλλά δεν θα αποφευχθούν αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα στη Ρωσία έχουν φτάσει σχεδόν το 1,9 εκατομμύριο και οι θάνατοι τους 32.443. Σύμφωνα με τις Αρχές, έχουν διενεργηθεί συνολικά περισσότερα από 67,3 εκατομμύρια τεστ.

«Όχι» της Ολλανδικής κυβέρνησης στα πυροτεχνήματα της Πρωτοχρονιάς λόγω Covid-19

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, ότι απαγορεύει την παραδοσιακή ρίψη πυροτεχνημάτων με αφορμή την Πρωτοχρονιά, που προκαλούν πολλούς τραυματισμούς, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να υπερφορτώσει τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, που βρίσκονται ήδη στα όριά τους λόγω του Covid-19.

«Η πώληση και η ρίψη πυροτεχνημάτων απαγορεύονται εκτάκτως» για τους εορτασμούς στο τέλος του έτους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αυτή η απαγόρευση στοχεύει στο να «αποφευχθεί το ενδεχόμενο επιπρόσθετης πίεσης στα νοσοκομεία που έχουν ήδη κατακλυστεί και να τηρηθεί η δημόσια τάξη», εξήγησε η κυβέρνηση.

Κάθε παράβαση θα τιμωρείται με πρόστιμο 100 ευρώ και την επιβολή ποινικής καταδίκης, προειδοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φερντ Γκραπερχάους, σε μια δήλωση στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Οι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά στην Ολλανδία οδηγούν συχνά σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις με τους Ολλανδούς να ρίχνουν πυροτεχνήματα στους δρόμους και τους κήπους, μια δημοφιλής πρακτική που προκαλεί πολλούς τραυματισμούς. Τα πυροτεχνήματα αυτά αντιπροσωπεύουν μια αγορά πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Πάνω από τις μισές από τις 609 κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας είναι σήμερα κατειλημμένες από ασθενείς με Covid-19.

Τον περασμένο χρόνο, περισσότεροι από 1300 άνθρωποι δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες για τραύματα που υπέστηκαν κατά τη ρίψη των πυροτεχνημάτων.

«Ακόμα και χωρίς τον αντίκτυπο του κορονοϊού, συνιστά ένα βαρύ φορτίο για τους διασώστες και την αστυνομία αυτή τη στιγμή» του έτους, δήλωσε σήμερα (13/11) ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη τύπου που παραχωρεί.

Η Ολλανδία καταγράφει αυτή τη στιγμή περίπου 6000 νέες μολύνσεις από νέο κορονοϊό την ημέρα.

Μείωση των νέων κρουσμάτων στη δεύτερη εβδομάδα του lockdown στη Γαλλία

Πτώση κατέγραψε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού και των εισαγωγών στα νοσοκομεία στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας της καθολικής καραντίνας που επιβλήθηκε στη Γαλλία, έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου.

Το υπουργείο ανακοίνωσε 23.794 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, ένας αριθμός μειωμένος από τα 33.172 χθες Πέμπτη και από τα 60.486 την περασμένη Παρασκευή.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εισήχθησαν σε νοσοκομεία με τον ιό μειώθηκε σε 24 από 737 χθες και ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που εισήλθαν στις μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε σε 4 από 96 χθες και περισσότερους από 100 την ημέρα καθημερινά την περασμένη εβδομάδα.

Από την άλλη, ο αριθμός των θανάτων από νέο κορονοϊό σε νοσοκομεία αυξήθηκε ελαφρά στους 456 από 425 χθες Πέμπτη. Η Γαλλία ανακοίνωσε, επίσης, 476 θανάτους σε οίκους ευγηρίας τις τελευταίες 3 ημέρες εκ του συνόλου των 932 θανάτων που έγιναν γνωστοί σήμερα.

Ο κινητός μέσος όρος επτά ημερών των νεκρών αυξήθηκε κατά 15, στους 575, ένα επίπεδο που είχε καταγραφεί τελευταία φορά στα τέλη Απριλίου, κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν.

Γερμανία: Με ποσοστό εμβολιασμού 40% θα υπάρξει ενός είδους ανοσία της αγέλης

Ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατρικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Χάλε, Αλεξάντερ Κεκουλέ εκτιμά ότι ο εμβολιασμός του 40% του πληθυσμού κατά της Covid-19 θα ήταν ήδη αποτελεσματικός.

«Πιστεύω ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι είναι δυνατόν να εμβολιαστούν αρκετοί άνθρωποι για να υπάρξει ενός είδους ανοσίας της αγέλης. Δεν εννοώ όμως την ανοσία του 70%, ποσοστό με το οποίο αποτρέπεται μαθηματικά η εξάπλωση του ιού, αλλά εάν εμβολιάσουμε στοχευμένα τμήματα του πληθυσμού, για παράδειγμα εκείνα που είναι κοινωνικά πολύ δραστήρια, τότε με περίπου 40% ανοσίας της αγέλης (λόγω του στοχευμένου εμβολιασμού) θα μπορούσε να διασφαλιστεί ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μόνο με μεγάλη δυσκολία. Επιπλέον, υπάρχει το μέρος του πληθυσμού που έχει ήδη μολυνθεί και έχει μερική ανοσία με φυσικό τρόπο», είπε ο καθηγητής σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Die Welt.

Ο λοιμωξιολόγος επέκρινε επίσης την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι μερίμνησε πολύ αργά για την προμήθεια ταχέων δοκιμών αντιγόνου. «Η Γερμανία το συνειδητοποίησε πολύ αργά, πρέπει να το πούμε ευθέως. Τώρα άλλες χώρες έχουν ήδη αγοράσει σε μεγάλο βαθμό τα διαθέσιμα γρήγορα τεστ», όπως είπε.

Πηγή : Die Welt,ΑΠΕ

Αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από κορονοϊό στην Τουρκία

Η Τουρκία ανακοίνωσε μια αύξηση των ημερήσιων θανάτων, που σχετίζονται με τη νόσο Covid-19 και των νέων κρουσμάτων, σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί τελευταία φορά κοντά στην κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας, τον Απρίλιο.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας γνωστοποίησε ότι κατέγραψε 93 θανάτους από Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες και 3.045 νέες μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες, με τον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κότζα να επισημαίνει, μέσω Twitter, την ανάγκη οι πολίτες να φορούν μάσκα. Η Άγκυρα ανακοινώνει μονάχα κρούσματα που εκδηλώνουν συμπτώματα.

Περισσότεροι από 11.300 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον νέο κορονοϊό και η χώρα υιοθέτησε νέους περιορισμούς για να φρενάρει τη διασπορά του ιού.

Η πανδημία στην Τουρκία κορυφώθηκε στα μέσα Απριλίου και τα κρούσματα ανέρχονταν στα σημερινά επίπεδα αργότερα τον ίδιο μήνα, όταν βρισκόταν σε ισχύ μερική καραντίνα.

Αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση έδωσε εντολή όλες οι επιχειρήσεις να κλείνουν στις 10 το βράδυ, ενώ περιόρισε τις ώρες κατά τις οποίες οι πολίτες ηλικίας 65 ετών και άνω μπορούν να βγουν από το σπίτι τους.

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Περισσότερα Άρθρα

Κορονοϊός – Λινού για Θεία Κοινωνία: Δεν υπάρχει μελέτη για μετάδοση με σάλιο

Διεύρυνση του αριθμού των τεστ για κορονοϊό, αύξηση της τηλεργασίας και επιδημιολογικές μελέτες, αλλά και επαναλαμβανόμενες σε τυχαίο δείγμα του πληθυσμού είναι το τρίπτυχο των μέτρων στο οποίο πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση για ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, επισημαίνει η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ. Η Αθηνά […]

Ξεπερνάνε κάθε πρόβλεψη τα κρούσματα σήμερα στην Αργολίδα

Κορονοϊός στην Αργολίδα: Τα νέα κρούσματα

Στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού παραμένει η Αττική, όπου εντοπίστηκαν 948 κρούσματα από τα συνολικά 2.760 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Στην Κρήτη συνολικά καταγράφηκαν 347 κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη 258. Είναι χαρακτηριστικό ότι 39 περιοχές καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Μεταξύ τους και η Αργολίδα με 17 νέα κρούσματα. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: