18 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Γιάννης Γκιόλας: “Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Η ανορθωτική πορεία μιας χρεοκοπημένης πατρίδας”

Άρθρο του Γιάννη Γκιόλα, υπ. βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ 

Θα ήθελα να περιλάβω μια συνοπτική παρουσίαση της δυσμενούς κατάστασης που παραλάβαμε τη χώρα το 2015 και της διευθέτησης των δυσχερειών που τότε έμοιαζαν καταστροφικές και ανυπέρβλητες.

Α. ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

* Tρία χρόνια από την υπογραφή του 3ου Μνημονίου στις 21 Αυγούστου 2015, η χώρα πέτυχε «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια και την Επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018 και μάλιστα χωρίς «πιστοληπτική στήριξη», μιας δέσμευσης δηλαδή που θα προσομοίαζε με Μνημόνιο, όπως υποστήριζαν κύκλοι της Αντιπολίτευσης και ο κεντρικός Τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας.

* Καταφέραμε παρά και το υψηλό ποσοστό πλεονάσματος (3,5%) που αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε, να έχουμε δημιουργήσει ένα εντελώς άθικτο απόθεμα 30 δις ευρώ και άνω. Ήδη μάλιστα, θα ολοκληρώσουμε σύντομα την αποπληρωμή ενός ποσού πλέον των 3 δις από το χρέος προς το ΔΝΤ, με υψηλό επιτόκιο 5%.

* Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας έχει από το 2015 ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο, σε αντίθεση με το αρνητικό ποσοστό της περιόδου 2011- 2014.

* Προσφύγαμε στις αγορές εξασφαλίζοντας δανεισμό με ιστορικό χαμηλό (3% περίπου) για το δεκαετές ομόλογο, έναντι 8-10% στο οποίο το παραλάβαμε.

Β. ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. 

* Μέσα στα τέσσερα αυτά χρόνια η ανεργία μειώθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες. Περιορίστηκε η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία στο 9%.

* Επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

* Προχωρήσαμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και καταργήσαμε τον ντροπιαστικό υποκατώτατο των νέων, αποκαθιστώντας αυξημένους μισθούς για τους νέους κατά 27%.

* Αντιστρέψαμε το αρνητικό πρόσημο της μειωμένης απασχόλησης υπέρ της πλήρους.

* Παρά το γεγονός ότι τελούσαμε υπό μνημονιακό καθεστώς, δεν προχωρήσαμε σε καμία απολύτως απόλυση. Αντιθέτως ξεκίνησε η ροή χιλιάδων προσλήψεων, κατά κύριο λόγο στην Υγεία και την Παιδεία, ενώ επιτύχαμε την αναλογία αποχωρήσεων στις προσλήψεις στο 1 προς 1 και όχι στο 1 προς 5, που η κρυφή ατζέντα της ΝΔ υποδηλώνει.

* Καταφέραμε να μην περικοπούν οι συντάξεις από την 1/1/2019, όπως είχαμε αποδεχθεί πιεζόμενοι από το ΔΝΤ κατά την Τρίτη αξιολόγηση.

* Νομοθετήσαμε επίσης και την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου από 1/1/2020, όταν πλέον τα δημοσιονομικά και οι αυστηρές οικονομικές προβλέψεις του ΟΑΣΑ το επέτρεψαν.

ΣΕ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ 

· Εξασφαλίσαμε την πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στο Δημόσιο σύστημα του ΕΣΥ.

· Επιβάλαμε νομοθετικά την νομιμότητα στον ανεξέλεγκτο τρόπο χρήσης των τηλεοπτικών συχνοτήτων, παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης και των μεγαλοκαναλαρχών.

· Προωθήσαμε σειρά μέτρων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με νόμους για το σύμφωνο συμβίωσης και την ταυτότητα του φύλου.

· Βρισκόμαστε σε τρία συνεχόμενα χρόνια σε τροχιά θετικών ρυθμών ανάπτυξης αλλά και σαφώς υψηλότερων δεικτών εξαγωγών.

· Ξεπαγώσαμε ολοκληρώνοντας ή και επιταχύνοντας επί χρόνια βαλτωμένα, μεγάλα δημόσια έργα. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί η Πατρών- Κορίνθου, η Ιονία οδός, οι σήραγγες της ΠΑΘΕ στα Τέμπη, η ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών- Θεσσαλονίκης, η οποία είχε καταντήσει ανέκδοτο, ο κεντρικός οδικός άξονας της Θεσσαλίας και η Εθνική οδός Πατρών – Πύργου.

· Προσφέραμε βαθιά ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με τις 120 δόσεις για την εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

· Κατά την περίοδο του σκληρού Μνημονίου ελήφθησαν γενναία μέτρα κοινωνικής μέριμνας. Με το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, τα επιδόματα ενοικίου, τα επιδόματα τέκνων, το μεταφορικό ισοδύναμο για τα νησιά και την δωρεάν μετακίνηση των ανέργων.

· Αλλά και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής η Κυβέρνηση της Αριστεράς με αυστηρή προσήλωση στις Αρχές της προάσπισης μιας ανεξάρτητης εθνικής πολιτικής με σαφή τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, των προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς τις συμμάχους χώρες και αμοιβαία επωφελών διακρατικών σχέσεων, στα πλαίσια της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, πέτυχε την Ευρωπαική και Διεθνή αναγνώριση του σεβαστού και αξιόπιστου εταίρου ή και συνομιλητή. Ειδικότερα στην Ευρώπη, μετά την πολύπλευρη και αμείλικτη πολεμική από το σύνολο σχεδόν των χωρών της Ε.Ε και της Ευρωζώνης, με την σταθερή, συνεπή και υπεύθυνη στάση της επέβαλε την αναγνώριση ενός ειλικρινούς και ισότιμου συνομιλητή και εταίρου, και από αποσυνάγωγη χώρα κατέστη σημείο αναφοράς για ολόκληρη της Ευρώπης.

· Να μην παραλείψουμε τον πολύ καλό και αποτελεσματικό χειρισμό του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, της εισόδου ενός περίπου εκατομμυρίου ανθρώπων, που συνέβη στην δυσκολότερη οικονομική περίοδο, εν τούτοις, με την εξαιρετικής ευαισθησίας στάση των συμπατριωτών μας και κυρίως των νησιωτών, απαμβλύνθηκε και σταδιακά διευθετήθηκε σε σημείο ώστε πλέον κανείς να μην συζητά γι’ αυτό.

· Τέλος και η λύση του Μακεδονικού, με ευρεία και αποδεκτή από το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας εγκωμιαστική στάση, που μόνο ευνοικούς όρους για την χώρα εξασφάλισε, με επωφελείς για τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας, όρους.

· Ο κατάλογος είναι ενδεικτικός, δεν έχει εξαντληθεί σήμερα και είναι στα χέρια των Ελλήνων η επιλογή να τον διαφυλάξουν και να τον διευρύνουν ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Περισσότερα Άρθρα

ΤΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Μια ωραία ατμόσφαιρα όλοι τους!

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει πολύ με το πρόγραμμα που είχε ο Κώστας Καραμανλής και η ΝΔ», είπε ο Ευάγγελος Αντώναρος. Σε συνέντευξή του, μάλιστα, ενημερώνει ότι δεν έπεσε από τον ουρανό η συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού γνώριζε τον Τσίπρα από το 2007 και στη συνέχεια, αφού ταλαντεύτηκε λίγο με τον Μεϊμαράκη στις […]

Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου – Ερμιονίδας: Μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση

Πραγματοποιήθηκε  σήμερα 24ωρη Γενική Απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος, καθώς και ανάλογες συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Η συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με χιλιάδες εργαζόμενες και εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, νέους και νέες, να ενώνουν για ακόμη μία φορά τη φωνή διαμαρτυρίας τους […]