18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Γιάννης Μανιάτης στην “Μακεδονία της Κυριακής”: “Απαράδεκτη και απρεπής κίνηση της Γερμανίας να μην προσκαλέσει την Ελλάδα στη συνάντηση του Βερολίνου για τη Λιβύη”

 

Αν και ο ίδιος δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό «γκουρού» η αλήθεια είναι ότι ο πρώην υπουργός του ΚΙΝΑΛ, πρώην βουλευτής Αργολίδας και καθηγητής Πανεπιστημίου, Γιάννης Μανιάτης είναι ένας από τους λίγους Έλληνες πολιτικούς, ίσως ο μοναδικός, που γνωρίζει τόσο καλά τα ζητήματα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού EastMed, η διακρατική συμφωνία κατασκευής του οποίου υπογράφτηκε στις 2 Ιανουαρίου στο Ζάππειο Μέγαρο και από τους πρώτους που μίλησαν ανοιχτά και μάλιστα σε καιρό μνημονίων για την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Με κοιτούσαν σαν να είμαι από άλλο πλανήτη» υποστηρίζει χαρακτηριστικά στην «ΜτΚ» ο Γιάννης Μανιάτης και θυμάται την περίοδο που μιλούσε για την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της χώρας ως υφυπουργός της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου το 2009. Ο κ. Μανιάτης αναφέρεται στον πλούτο που μπορεί να προέλθει από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που υπάρχουν εντοπιστεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τις προκλήσεις της Τουρκίας και στα βήματα που έχουν γίνει για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

 

Τι σημαίνει ο αποκλεισμός της Ελλάδας από την σημερινή Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη;


Πρόκειται για μια απαράδεκτη και απρεπή κίνηση της Γερμανίας σε βάρος μας, που πρέπει να διορθωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Είναι πολύ καθαρό ότι έχουμε συγκεκριμένα εθνικά, πατριωτικά συμφέροντα και θα μπορούσαμε να συμβάλουμε στην επίλυση των λιβυκών προβλημάτων και ασφαλώς θα μπορούσαμε να προστατεύσουμε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα. Είναι μια στιγμή που θα θέλαμε να μην έχει υπάρξει. Πιστεύω ωστόσο, πως θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια γιατί θα υπάρξουν κι άλλοι κύκλοι συναντήσεων για το Λιβυκό, όπως συμβαίνει σε όλες τις εμφύλιες διαμάχες. Θα έπρεπε πάντως κατά το παρελθόν να έχουμε μια πιο συνεπή παρουσία στην Λιβύη. Υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία ειρήνευσης και θέλουμε να επικρατήσουν οι απόψεις αυτές που θα ακυρώσουν το παράνομο, παράλογο και εκτός πραγματικότητας μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης για τον καθορισμό της δήθεν μεταξύ τους ΑΟΖ.


Τι προοπτικές δίνει στην Ελλάδα η κατασκευή του αγωγού EastMed και της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας- Ισραήλ και Κύπρου και μελλοντικά και της Ιταλίας;

 

Η 2α Ιανουαρίου ήταν μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα. Εκφράστηκε, με υπογραφές των επικεφαλής τριών κυβερνήσεων συν της Ιταλίας που έστειλε επιστολή, η πολιτική βούληση να υλοποιήσουν για πρώτη φορά έναν πολύ σημαντικό αγωγό φυσικού αερίου που έχει χαρακτηριστικά που ταιριάζουν απόλυτα με την ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική. Ο αγωγός θα μεταφέρει 10.000.000.000 κυβικά μέτρα από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου προς την Ιταλία. Έχει λοιπόν μια μεγάλη γεωστρατηγική σημασία για την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και την ίδια την Ευρώπη. Εμάς μας βοηθά να γίνουμε ενεργειακός κόμβος, κόμβος τροφοδοσίας της Ευρώπης. Για την Ευρώπη έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί είναι ο πρώτος αγωγός των τελευταίων δεκαετιών, που θα ξεκινήσει από κοιτάσματα κράτους- μέλους. Ξεκινά από νέα πηγή τροφοδοσίας, αυτή της ανατολικής Μεσογείου, διέρχεται από κράτη μέλη της ΕΕ και πηγαίνει στην καρδιά της Ευρώπης, που θέλει απεξάρτηση από τρίτες χώρες και τροφοδοσία της με γηγενή ορυκτό πλούτο. Είναι γεωστρατηγικά εξαιρετικά χρήσιμος και σημαντικός ο αγωγός και για την Ελλάδα και για την ΕΕ. Έχει επίσης μια σπουδαία διάσταση περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς διέρχεται από Κρήτη, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο. Οι τέσσερις αυτές περιφέρειες είναι ενεργειακά απομονωμένες. Για τις περιφέρειες αυτές, όπου κατοικούν 2.200.000 Έλληνες, θα περνά ο αγωγός και θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα τους μειώνει δηλαδή 40% το ενεργειακό κόστος. Τρίτον, η διέλευσή του από τις συγκεκριμένες περιοχές θα μας βοηθήσει όταν εντοπίσουμε τα κοιτάσματα του ελληνικού φυσικού αερίου νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο, να το στείλουμε στον αγωγό και να μειωθεί το κόστος του ελληνικού φυσικού αερίου προς τον Ευρωπαίο καταναλωτή.

 

Πως αισθανθήκατε όταν βρεθήκατε καλεσμένος του κ. Χατζηδάκη στο Ζάππειο για την υπογραφή της συμφωνίας, για την οποία «τρέξατε» από τους πρώτους;

 

Είναι από αυτές τις λίγες όμορφες στιγμές που αισθάνεσαι τόσο όμορφα. Εκείνη τη στιγμή δεν έβλεπα ούτε κόμματα, ούτε χρώματα. Έβλεπα την πατρίδα μου η οποία ξεκίνησε το 2011 εν καιρώ μνημονίων, με την χώρα να παραληρεί, να σχεδιάζει τον αγωγό αυτό. Πολλοί με θεωρούσαν τρελό και γραφικό. Το 2013 κάναμε ένα σημαντικό βήμα, εντάξαμε τον αγωγό στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Κοινού Ενδιαφέροντος PCIs, κάτι που μας διασφαλίζει χρηματοδότηση των μελετών και επιλεξιμότητα, να μπορεί να πάρει κάποιος αύριο χρήματα από ευρωπαϊκά ταμεία ή να έχει χαμηλότοκα δάνεια από εμπορικές τράπεζες. Τον Δεκέμβριο 2014 με τον Κύπριο Ομόλογό μου, ζητήσαμε από τον τότε αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κάνει ειδική δήλωση για τον EastMed προκειμένου να αναδειχτεί ο ρόλος του αγωγού. Αυτοί ήταν οι τρεις βασικοί σταθμοί του έργου.


Την ίδια περίοδο, εσείς βγαίνετε στην Ελλάδα των μνημονίων και μιλάτε για κοιτάσματα, τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες και την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων.

 

Με κοιτούσαν σαν να έχω έρθει από άλλο πλανήτη. Οι διεθνείς αγορές μας αντιμετώπιζαν με επιφυλακτικότητα. Την ίδια περίοδο υπήρχε μια οξυμένη συνωμοσιολογία στις τηλεοράσεις ότι τα κοιτάσματα έχουν πουληθεί στους Αρειανούς, στους Νεφελίμ και στο ΔΝΤ. Ήταν μια τρέλα. Τότε περάσαμε τον νόμο 4001 του 2011, όπου για πρώτη φορά η Ελλάδα στο άρθρο 156, προσδιόρισε τα εξωτερικά όρια της ελληνικής ΑΟΖ. Αυτό έχει τεράστια σημασία στις σημερινές συνθήκες με την Τουρκία, διότι εμείς νομοθετήσαμε ότι όλα τα νησιά έχουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα, όπως το χερσαίο έδαφος, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και στη συνέχεια σχεδιάσαμε το χάρτη όπου έγιναν έρευνες με όρια ΑΟΖ με την Ιταλία, την Αλβανία και την Λιβύη, με την τελευταία, να έχει πλήρη επήρεια η Γαύδος. Αυτό εχει συγκεκριμένη αξία για Καστελόριζο και Οθωνούς..

 

Τι φταίει και δεν έχει χωροθετηθεί ακόμα ΑΟΖ με την Κύπρο; Ποιος φταίει;

 

Το θέμα της ΑΟΖ είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο θέμα. Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και με την Ιταλία με την οποία έχουμε συμφωνία για υφαλοκρηπίδα από το 1977, δεν έχουμε συμφωνήσει ΑΟΖ. Διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έκαναν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ζητήματα τέτοια, πάντα θέλουν χρόνο. Είμαστε πάντως σε καλό δρόμο, πιστεύω.
Αυτό όμως το εκμεταλλεύτηκαν οι Τούρκοι.
Εμείς στείλαμε στην Γραμματεία του ΟΗΕ τον νόμο 4001/2011. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη την ελληνική ΑΟΖ. Στο άρθρο 156 προσδιορίζονται και οι συντεταγμένες της ελληνικής ΑΟΖ. Μάλιστα, το άρθρο αυτό το έχει χρησιμοποιήσει το ΥΠΕΞ στις ρηματικές διακοινώσεις του, όταν η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.


Γιατί η Ελλάδα καθυστερεί την παραγωγή πετρελαίου και αερίου από τα κοιτάσματα που έχει ερευνήσει και έχει μελετήσει;

 

Στις έρευνες υδρογονανθράκων, από τις αρχικές έρευνες μέχρι την εξόρυξη, μεσολαβεί ένα διάστημα περίπου 15 ετών. Έχουμε διανύσει τα εννέα περίπου χρόνια. Εκτιμώ πως ή φέτος ή του χρόνου, θα έχουμε τις πρώτες εξέδρες γεωτρήσεων στον Πατραϊκό, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα. Θα έπρεπε από το 2017 να γίνουν οι διερευνητικές γεωτρήσεις και στην συνέχεια να περάσουμε στις παραγωγικές γεωτρήσεις.


Τι σημαίνει αυτό οικονομικά για την Ελλάδα;

 

Όλα εξαρτώνται από την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Μέχρι να μπει γεωτρύπανο, όλα είναι εκτιμήσεις. Το κοίτασμα του Πατραϊκού σύμφωνα με σοβαρές μελέτες των ΕΛΠΕ, εκτιμάται ότι περιέχει 150.000.000 βαρέλια πετρέλαιο. Εκτιμάται λοιπόν ότι το κοίτασμα από μόνο του θα αποδώσει στο ελληνικό δημόσιο, το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, σε βάθος τριακονταετίας, περίπου 5.000.000.000 ευρώ. Αυτό το ποσό εκτιμάται ότι θα προσφέρει το μικρομεσαίο κοίτασμα του Πατραϊκού. Η Ελλάδα μπορεί να έχει κατ’ εκτίμηση από δέκα έως και είκοσι Πατραϊκούς.


Φοβάστε «συνεκμετάλλευση» στο Αιγαίο;


Είναι μια λέξη που δεν την καταλαβαίνω. Ως Ελλάδα θα προχωρήσουμε στον καθορισμό των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο, νότια της Κρήτης, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Ιόνιο και θα αξιοποιήσουμε κάθε σπιθαμή χερσαίας και θάλασσιας έκτασης. Στην δική μου λογική δεν υπάρχει ο όρος συνεκμετάλλευση.

Περισσότερα Άρθρα

Ρίχνει το «γάντι» ο Τσίπρας: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης

Άμεσα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπως είπε ο ίδιος σε δηλώσεις του έξω απο το Μέγαρο Μαξίμου. «Πάμε άμεσα σε ψήφο εμπιστοσύνης για να ολοκληρώσει η κυβέρνησή μου τη συνταγματική θητεία της τον Οκτώβρη» είπε ο κ. Τσίπρας μετά το ραντεβού του με τον Πάνο Καμμένο που επικύρωσε το «χωρισμό» τους. «Ζήτησα […]

Ανακοινώθηκαν 33 νέα κρούσματα κορονοϊού

Συνολικά 33 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας ανακοινώθηκαν σήμερα Πέμπτη 23 Ιουλίου από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα 10 από τα 33 ανακοινωθέντα κρούσματα εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ καταγράφηκε 1 νέος θάνατος από Covid-19. Ο αριθμός των νεκρών από τον ιό στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στους 201. […]