17 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Γιατί τρώμε κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα;

Σίγουρα όλοι κάποια στιγμή έχουμε αναρωτηθεί γιατί ξεκινήσαμε να τρώμε κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα.

Ονοματολογικά, αλλά και γαστρονομικά, ο κουραμπιές κατάγεται από τη γειτονική Τουρκία και το αντίστοιχο Kurabiye, που σημαίνει παρασκεύασμα από αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη άχνη, που είναι και τα κύρια συστατικά του.

Η τουρκική ονομασία Kurabiye, μεταφράζεται ως «ξηρό μπισκότο» το οποίο διανθίστηκε στη συνέχεια με αμύγδαλα, καρύδια και μπόλικη ζάχαρη άχνη, ώστε να καταλήξουμε σήμερα στον γνωστό σε όλους μας χριστουγεννιάτικο κουραμπιέ.

Λέγεται ότι ο κουραμπιές έφτασε στην Ελλάδα μαζί με τις αποσκευές των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από τη Σμύρνη.

Παρόλα αυτά το έθιμο του κουραμπιέ, πασπαλισμένου με ζάχαρη άχνη έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και όχι απαραίτητα μόνο κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων.

Τα περισσότερα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας συνηθίζουν να ετοιμάζουν κουραμπιέδες σε κάθε «χαρά» στο σπίτι, όπως γάμο ή βάφτιση με το λευκό των γλυκισμάτων να συμβολίζει τη γιορτή και την ευχή για ευδαιμονία.

ΠΗΓΗ: Γόβα Στιλέτο

Περισσότερα Άρθρα

Σύστημα ασφαλείας τοποθετήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Επιδαύρου

Η Τοπική Διοίκηση της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Αργολίδος για μια ακόμα φορά ευρισκόμενη στο πλευρό των συναδέλφων, μερίμνησε για την τοποθέτηση συστήματος ασφαλείας στο Αστυνομικό Τμήμα Επιδαύρου αποτελούμενο από κάμερες και καταγραφικό. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στο Δήμαρχο Επιδαύρου κ. ΧΡΟΝΗ Τάσο για την προσφορά του υλικοτεχνικού εξοπλισμού καθώς για την […]

Διαδικτυακό Σεμινάριο «Χοροί της ανατολικής Μακεδονίας (Σέρρες – Δράμα) – Βεβαιότητες και Κατασκευές»

Ο Σύνδεσμος Λουτρακιωτών-Περαχωριτών «Ο Ίβυκος» διοργανώνει και σας προσκαλεί με χαρά στο 3Ο διαδικτυακό σεμινάριο λαογραφίας, με θέμα:  «Χοροί της ανατολικής Μακεδονίας (Σέρρες-Δράμα) – Βεβαιότητες και Κατασκευές», την Κυριακή 04 Απριλίου 2021 και ώρα 19.00’μ.μ. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom, με τη μορφή σύγχρονης διαδικτυακής εκπαίδευσης. Σε μια φτωχή καλλιτεχνικά περίοδο, […]