22 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Γνωρίστε ψηφιακά τους πρώτους βουλευτές της χώρας! Ένα σημαντικό έργο υποδομής πριν την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

168 βιογραφικά λήμματα βουλευτών | Κατάλογος 944 πληρεξούσιων

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) σε συνεργασία με τη  Βιβλιοθήκη της Βουλής υλοποίησαν το ερευνητικό έργο «Αντιπρόσωποι Εθνοσυνελεύσεων – Βουλευτικό», το οποίο εντάσσεται στον κύκλο δράσεων του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία «1821-2021. 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ιστορία-Αρχεία-Μνήμη».

Η ερευνητική ομάδα εργάστηκε συστηματικά τα τελευταία δύο χρόνια για να εντοπίσει πρωτογενές αρχειακό υλικό και να αξιοποιήσει, σε συνδυασμό με τις βιβλιογραφικές πληροφορίες, όλα εκείνα τα ίχνη που μαρτυρούν και αναδεικνύουν τις προσωπικές διαδρομές των 168 προσώπων που εξελέγησαν παραστάτες στο Α΄, Β΄ και Γ΄ Βουλευτικό (1822-1826). Οι όροι βουλευτές και παραστάτες χρησιμοποιήθηκαν τα πρώτα χρόνια για να δηλώσουν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους που αποτέλεσαν το Βουλευτικό Σώμα. Είχε προηγηθεί η χρήση του όρου πληρεξούσιοι για τους αντιπροσώπους που είχαν λάβει μέρος στις Εθνοσυνελεύσεις.

Οι επισκέπτες στον ελεύθερα προσβάσιμο ψηφιακό κόμβο του έργου μπορούν να εντοπίσουν τα βιογραφικά λήμματα του συνόλου των πρώτων βουλευτών, καθώς και τους ονομαστικούς καταλόγους των πληρεξουσίων που έλαβαν μέρος στην Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ Εθνοσυνέλευση. Οι κατάλογοι συνοδεύονται από αναλυτικά υπομνήματα και επιπλέον παρέχονται ευσύνοπτα κείμενα για τους πολιτικούς θεσμούς της περιόδου της Επανάστασης, αρχής γενομένης από τις τοπικές συνελεύσεις έως τη Βουλή. Στόχος είναι να γίνει πιο προσιτή η εποχή που διαμορφώθηκαν οι πρώτοι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί και συνέβαλαν καθοριστικά στην εδραίωση του νέου κράτους, θέτοντας τα θεμέλια της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο και έγκυρο επιστημονικό ψηφιακό εργαλείο, το οποίο πέρα από την έρευνα, μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλά στην εκπαίδευση και ευρύτερα στον πολιτισμό. Το έργο υλοποίησαν, εκ μέρους του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ, οι ερευνητές Λεωνίδας Καλλιβρετάκης (επιστημονικός υπεύθυνος) και Κατερίνα Δέδε (συντονίστρια του έργου), με τη συμμετοχή των υποψηφίων διδακτόρων ιστορίας του ΕΚΠΑ Μαρίας Αρβανίτη και Βαγγέλη Σαράφη και εκ μέρους της Βιβλιοθήκης της Βουλής η Έλλη Δρούλια και ο Σωτήρης Λεβέντης.

Μπορείτε να ανοίξετε ένα παράθυρο στο 19ο αιώνα και να γνωρίσετε τα πρόσωπα και τους θεσμούς που θεμελίωσαν το κράτος, επιλέγοντας την παρακάτω διεύθυνση:

http://representatives1821.gr/.

Περισσότερα Άρθρα

Κλείνουν λόγω κορονοϊού τμήματα από το 4ο Δημοτικό Σχολείο και το 4ο Νηπιαγωγείο Ναυπλίου

Πέθανε ο Μανώλης Γλέζος

Θλίψη σε ολόκληρη την Ελλάδα σκόρπισε η είδηση για τον θάνατο του μεγάλου αγωνιστή της Αριστεράς Μανώλη Γλέζου. Ο Μανώλης Γλέζος, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στις 13.15 λόγω καρδιακής ανεπάρκειας. Ο Μανώλης Γλέζος μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της Αριστεράς και ήρωας της Εθνικής Αντίστασης μαζί με τον Λάκη Σάντα υπήρξαν οι […]

«Ναι» της Ιεράς Συνόδου στο εμβόλιο του κορονοϊού: Να ακούτε την Επιστήμη

Εγκύκλιο απέστειλε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα του συνόλου των Ιερών Μητροπόλεων υπό το θέμα: «Εκκλησία και επιστήμη στον αγώνα κατά της πανδημίας», η οποία αναμένεται να διαβαστεί προς τους πιστούς την επόμενη Κυριακή, 25 Ιουλίου. Η Εκκλησία συνιστά προς όλους, σε συνεννόηση με τον ιατρό τους, να επωφεληθούν […]