18 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Γρίπη: Μέχρι τέλος Μαρτίου θα “θερίζει” – Συμπτώματα, αντιμετώπιση, διαφορές με το κρυολόγημα

Μέχρι και το τέλος Μαρτίου θα παρατηρείται η έξαρση της γρίπης στη χώρα μας, σύμφωνα με τους ειδικούς –

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές καθώς η εποχική γρίπη παρουσιάζει δραματική έξαρση, προεξάρχοντος του επικίνδυνου στελέχους Η1Ν1.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού της γρίπης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 39, ανάμεσά τους και παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Πολύ μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων και θυμάτων από τη γρίπη Η1Ν1, απ΄ότι στην Ελλάδα, εμφανίζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το Υπουργείο Παιδείας δίνει οδηγίες στα σχολεία προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου.

Τα 50.000 επιπλέον εμβόλια που έχουν ήδη παραγγελθεί αναμένεται να φτάσουν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας για να μοιραστούν άμεσα έτσι ώστε να υπάρξουν νέοι εμβολιασμοί. Αυτό γιατί η γρίπη θα είναι σε έξαρση μέχρι το τέλος Μαρτίου.

«Εμβόλια αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν. Οι εμβολιασμοί γίνονται από τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη έτσι ο κόσμος προετοιμάζεται. Αν κανείς σήμερα εμβολιαστεί, για να λειτουργήσει το εμβόλιο θέλει από 15 ως 20 μέρες. Και τώρα να εμβολιαστεί κάποιος υπάρχει πιθανότητα να προσβληθεί. Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα πρέπει να υπάρχει πρόληψη» τόνισε σε δηλώσεις του στον News 24/7 στους 88,6 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κωνσταντίνος Κουβάρης.

«Αν κάποιος πάει στα φαρμακεία με δυσκολία θα βρει κάποιο ξεχασμένο εμβόλια. Πολίτες ζητούν αντιβίωση η οποία όπως δεν κάνει τίποτα σε αυτή την περίπτωση. Όσοι είναι σε ομάδες υψηλού κινδύνου να συμβουλεύονται τον γιατρό τους» συνέχισε, ενώ για τις ομάδες υψηλού κινδύνου τόνισε ότι «Αν τα συμπτώματα γίνουν εμφανή να πάνε αμέσως σε νοσοκομείο».

“Εγκληματική αμέλεια” ο μη εμβολιασμός

«Τον Οκτώβριο πρέπει να αρχίζουν οι εμβολιασμοί για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Έστω και τώρα με την προοπτική ορισμένα άτομα μπορούν να επωφεληθούν. Ο κανόνας είναι ότι η γρίπη ταλαιπωρεί αλλά ξεπερνιέται με τα κοινά μέτρα» είπε η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο μη εμβολιασμός είναι «εγκληματική αμέλεια για τα άτομα που μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή τους αν έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας» τόνισε.

«Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, αν νιώσουν αδιαθεσία να μείνουν στο σπίτι τους και τα παιδιά με γρίπη ας μην πηγαίνουν αμέσως (μόλις πέσει ο πυρετός) στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό. Πρέπει να περάσουν δύο με τρία 24ωρα πριν πάει στο σχολείο» συνέχισε.

“Η γρίπη μπορεί να σκοτώσει κι ένα νέο, υγιές άτομο”

«Η γρίπη κάθε χρόνο προσβάλει το 5% με 15% του πληθυσμού της χώρας όλων των ηλικιών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο περίπου 40.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους» σημείωσε από πλευράς του ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και συνεργάτης ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας.

«Υπάρχει αμέλεια. Δεν εμβολιάζονται και δεν πηγαίνουν στον γιατρό με το πρώτο σύμπτωμα. Οι ευπαθείς ομάδες – άτομα άνω των 60, άνθρωποι με καρκίνο ή πνευμονοπάθεια, παχύσαρκοι και έγκυες – όλοι αυτοί θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί αυτήν τη στιγμή. Με το πρώτα σύμπτωμα με ξερόβηχα ή υψηλό πυρετό θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Στις ευπαθείς ομάδες το ποσοστό εμβολιασμού θα έπρεπε να είναι πάνω από 75» τόνισε και σημείωσε ότι η γρίπη μπορεί να σκοτώσει κι ένα νέο, υγιές άτομο.

Ποια συμπτώματα πρέπει να μας θορυβήσουν

«Πιστεύουμε ότι σιγά σιγά θα αρχίσει να υποχωρεί η γρίπη» είπε ο μικροβιολόγος Αθανάσιος Τσαγκρής. Πρόσθεσε ότι είναι πιο έντονο το κύμα φέτος κι έχει να κάνει με το έντονο ψύχος που δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του ιού.

Για τους εμβολιασμούς είπε ότι η αξία του εμβολίου μειώνεται αυτήν την περίοδο, ωστόσο καλό θα είναι να το κάνουν οι ευπαθείς ομάδες γιατί o ιός θα υπάρχει τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Τσαγκρής υπενθύμισε τα μέτρα πρόληψης όπως το πλύσιμο χεριών και συνέστησε να μένουμε στο σπίτι αν έχουμε συμπτώματα, ώστε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης.

Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας θορυβήσουν αυτά είναι: υψηλός πυρετός, μυαλγίες, κατάπτωση, πονοκέφαλος και ξερός βήχας.

Πώς μεταδίδονται και για πόσο καιρό;

Οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται με το βήχα, το φτέρνισμα ή ακόμη και την ομιλία ενός ασθενούς. Αρκεί δηλαδή να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο με κάποιον πάσχοντα για να κολλήσετε, ακόμη κι αν δεν τον αγγίξετε. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί αν πιάσετε μολυσμένες επιφάνειες (πόμολο, πληκτρολόγιο, τηλεκοντρόλ) και στη συνέχεια, αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. Ο κρύος καιρός μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μετάδοσης, καθώς συνήθως δεν αερίζουμε καλά τους χώρους που συγχρωτιζόμαστε.

Η μετάδοση της γρίπης μπορεί να γίνει 1 μέρα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και να συνεχιστεί για 7 ημέρες μετά.

Πώς θα ξεχωρίσετε τη γρίπη από το κοινό κρυολόγημα;

Η βαρύτητα αλλά και η διάρκεια των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος διαφέρουν από αυτά της γρίπης. Αρχικώς, στο κοινό κρυολόγημα δεν είναι απαραίτητο να εκδηλωθεί πυρετός και ακόμη κι αν υπάρχει δεν είναι πολύ υψηλός. Αντιθέτως, στη γρίπη ο πυρετός ξεπερνά τους 38,5 βαθμούς. Επίσης, στη γρίπη νιώθετε πολύ έντονη κόπωση και εξάντληση. Ο βήχας, η καταρροή και ο πονόλαιμος είναι πιο συχνά στο κοινό κρυολόγημα από ό,τι στη γρίπη.

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι πολύ έντονα και ξεκινούν απότομα, ενώ του κοινού κρυολογήματος εξελίσσονται σταδιακά και δεν διαρκούν πολλές μέρες.

Tips για να τα βγάλεις πέρα με τη γρίπη

Να θυμάσαι ότι:

Η γρίπη μεταδίδεται κυρίως από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, γι’ αυτό φροντίστε να τα αγγίζετε με καθαρά χέρια.

Να πλένετε συχνά και σωστά τα χέρια σας.

Να αερίζετε καλά τους χώρους συνωστισμού.

Αν αρρωστήσετε μείνετε σπίτι για μερικές μέρες, ώστε να περιορίσετε τη διασπορά του ιού.

Σε καμία περίπτωση μην πάρετε αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσετε τη γρίπη. Οι ιοί δεν αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη γρίπη, το εμβόλιο και τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο, διαβάστε  αναλυτικό οδηγό για την γρίπη που ετοίμασε η συντακτική ομάδα του doctoranytime.

Περισσότερα Άρθρα

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 13 Ιουνίου

Σαν σήμερα 13 Ιουνίου συνέβησαν τα εξής: 1525 Ο Μαρτίνος Λούθηρος παντρεύεται την Καταρίνα φον Μπόρα, ενάντια στον κανόνα της αγαμίας που θεσπίστηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για τους ιερείς και τους μοναχούς. 1917  Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πραγματοποιείται η πιο θανατηφόρα στον πόλεμο γερμανική αεροπορική επιδρομή στο Λονδίνο, με απολογισμό 162 νεκρούς και 432 τραυματίες. […]