15 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Γ. Αποστολόπουλος: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με προτάσεις του Γιάννη Μαντζούνη ,στηρίζει έμπρακτα τις αθλητικές υποδομές και τους συλλόγους»

 

Ο πρόεδρος του Α.Ο. Φείδωνα, Γιάννης Αποστολόπουλος  συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με θέμα το ποδόσφαιρο γυναικών και ειδικά το πρωτάθλημα Α’ εθνικής όπου ανήκει η ομάδα της Αργολίδας, ο Φείδων Άργους.

Με αφορμή  αυτή την τηλεδιάσκεψη   ζητήσαμε από τον  πρόεδρο του Φείδωνα – και επί σειρά ετών ( 2005-2017) πρόεδρο της ΕΠΣ Αργολίδας – να μας απαντήσει  σε ερωτήματα σχετικά με το πρωτάθλημα των γυναικών και ειδικότερα για τον σύλλογο του.

Κύριε Αποστολόπουλε, πριν από λίγες ημέρες συμμετείχατε ως πρόεδρος του ΦΕΙΔΩΝΑ σε τηλεδιάσκεψη για το ποδόσφαιρο γυναικών, στην οποία εξέφρασαν τις απόψεις τους οι εκπρόσωποι ομάδων Α΄ Εθνικής. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα από αυτή τη συνάντηση;

Το αποτέλεσμα θα έλεγα ότι ήταν θετικό. Οι αρχικές διαπιστώσεις για το υψηλό επίπεδο των παραγόντων του ποδοσφαίρου γυναικών επιβεβαιώθηκαν και σ’ αυτή τη συνάντηση. Οι προτάσεις και οι προβληματισμοί ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και είμαι αισιόδοξος για την πρόοδο του αθλήματος που έχει, όπως καταλαβαίνετε, τις δικές του ιδιαιτερότητες. Έχουμε να κάνουμε με κορίτσια, με τα δικά τους ανατομικά και κινησιολογικά χαρακτηριστικά, και με μια δραστηριότητα που κάνει τα πρώτα της σταθερά και ενθαρρυντικά βήματα στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι δεν έχει τύχει της υποστήριξης που χρειάζεται σε όλους τους τομείς.

Βλέπουμε όμως ότι, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, τα κορίτσια του ΦΕΙΔΩΝΑ μέσα σε οκτώ χρόνια έχουν σημειώσει μεγάλες επιτυχίες και εκπροσωπούν επάξια την περιοχή μας.

Οι επιτυχίες αυτές είναι αποτέλεσμα πολλών παραμέτρων, που έχουν να κάνουν με το επίπεδο των υποδομών που υπάρχουν στο νομό μας, με τις ικανότητες των παικτριών, με το επίπεδο των παραγόντων και των οικονομικών δυνατοτήτων τους, των προπονητών, των διαιτητών. Έχουν να κάνουν επίσης, με την πρόοδο και τις επιτυχίες του ανδρικού ποδοσφαίρου και των άλλων αθλημάτων, με την ιστορικότητα του ποδοσφαίρου της Αργολίδας, με την αντίληψη της κοινωνίας για τη θέση της γυναίκας στον αθλητισμό, πόσο μάλλον στο ποδόσφαιρο.

Μια άλλη σπουδαία και θετική παράμετρος είναι ότι οι γονείς των κοριτσιών έχουν αποκτήσει αθλητική παιδεία και όχι μόνο δεν εμποδίζουν τα κορίτσια τους να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, αλλά, αντίθετα, τα ενθαρρύνουν και τα υποστηρίζουν. Αυτό το διαπιστώσαμε πριν από δέκα περίπου χρόνια, όταν στα πρώτα grassroots που διοργανώσαμε οι γονείς έφεραν πενήντα περίπου νεαρά κορίτσια να γνωρίσουν το ποδόσφαιρο. Αποδεικνύεται δε και επιστημονικά ότι το ποδόσφαιρο προσφέρει στα κορίτσια θετικές επιδράσεις στη σωματική και ψυχική υγεία τους. Και  το ίδιο το ποδόσφαιρο όμως έχει ανάγκη από την παρουσία της γυναίκας, όπως άλλωστε όλες οι μορφές του αθλητισμού και σε όλα τα επίπεδα.

Για να κάνει βέβαια το επόμενο μεγάλο βήμα και για να γίνει ανταγωνιστικό σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, πρέπει να περάσει από την ερασιτεχνική φάση που είναι τώρα στην επαγγελματική και να τύχει της απαραίτητης οικονομικής ενίσχυσης και ανάλογης προβολής. Αυτή τη στιγμή όλα τα κορίτσια όλων των ομάδων στην Ελλάδα είναι μαθήτριες, φοιτήτριες και εργαζόμενες, σε αντίθεση με τις αθλήτριες άλλων χωρών της Ευρώπης που ενισχύονται οικονομικά και προπονούνται πιο συστηματικά. Υπάρχει πολύ ταλέντο, αλλά για ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου δεν είναι αρκετό.

Αναφερθήκατε στις υποδομές. Ποια είναι η εικόνα σήμερα σε σχέση με το παρελθόν.

Η υπόθεση της κατασκευής και της λειτουργίας των γηπέδων στο νομό μας επηρεάστηκε σημαντικά από τις κατά καιρούς αθλητικές πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και ιστορικές συνθήκες. Όταν η χώρα μας στη δεκαετία του ΄50 προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές των ιστορικών γεγονότων που είχαν προηγηθεί, κανείς δεν μπορούσε να σκεφθεί για γήπεδα ποιοτικά. Οι λίγες ομάδες ποδοσφαίρου που δημιουργήθηκαν προπονούντο σε αλάνες και οι αγώνες γίνονταν σε σκληρούς αγωνιστικούς χώρους.

Αργότερα, αρχικά στο Ναύπλιο και μετά στο Άργος, κατασκευάστηκαν γήπεδα με πολύ καλύτερες συνθήκες, οι οποίες βοήθησαν σημαντικά τις δύο ομάδες του νομού, τον Παναργειακό και τον Πανναυπλιακό, στις μεγάλες επιτυχίες τους και στη διάδοση του ποδοσφαίρου στην ευρύτερη περιοχή, με ίδρυση τοπικών ομάδων και κατασκευή γηπέδων με συνθήκες όμως προβληματικές. Να σκεφτείτε ότι μέχρι το 2005 στην Αργολίδα υπήρχαν μόνο δύο γήπεδα με χόρτο, του Άργους και του Ναυπλίου, τη στιγμή που ο αριθμός των ποδοσφαιρικών συλλόγων είχε αυξηθεί σημαντικά και το ποδόσφαιρο στην περιοχή μας έπρεπε να κάνει το επόμενο βήμα στο χώρο των εγκαταστάσεων.

Τη χρονιά αυτή ανέλαβα μαζί με τους συνεργάτες μου τις τύχες του ποδοσφαίρου της Αργολίδας. Μέχρι τότεείχαν γίνει αργά αλλά σημαντικά βήματα στο τοπικό ποδόσφαιρο, με πρώτο τον διαχωρισμό της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αργολιδοκορινθίας το 1964 και τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων από την ΕΠΣ Αργολίδας που την πλαισίωσαν έμπειροι και ικανοί παράγοντες. Ακολούθησε η ίδρυση αρκετών συλλόγων, η είσοδος του ποδοσφαίρου στα σχολεία, η εφαρμογή προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού από την ΓΓΑ, η λειτουργία τμημάτων ποδοσφαίρου στα Γυμνάσια όλου του νομού από το Υπουργείο Παιδείας, όπως και οι διακρίσεις των ομάδων μας που αγωνίζονταν στις εθνικές κατηγορίες. Η ΕΠΣΑ λειτουργούσε. Είχε αποκτήσει ιδιόκτητα γραφεία και μας παρέδωσε ένα σεβαστό χρηματικό ποσό. Υστερούσε όμως σημαντικά έναντι άλλων περιοχών σε ποιοτικούς αγωνιστικούς χώρους, οι οποίοι θα συνέβαλλαν στην περαιτέρω πρόοδο του ποδοσφαίρου.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα άρχισε από την πλευρά μας ένας αγώνας δρόμου ενημέρωσης και πίεσης, θα έλεγα, προς τους Δήμους, προκειμένου να φτιάξουν σύγχρονα γήπεδα και παράλληλα να βελτιώσουμε την εσωτερική λειτουργία της ΕΠΣΑ με τη δημιουργία πρωτοποριακής ιστοσελίδας και γενικά της μηχανοργάνωσης και της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.

Η ανταπόκριση από όλους τους Δήμους ήταν άμεση, με αποτέλεσμα όλοι οι Δήμοι να παραδώσουν μέσα σε λίγα χρόνια είκοσι γήπεδα με τεχνητό ή φυσικό τάπητα και με λειτουργικά αποδυτήρια.

Την όλη προσπάθεια των Δήμων υποστήριξε και ο τότε υφυπουργός αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός με την τοποθέτηση κερκίδων και άλλων κατασκευών. Η ΕΠΟ δια του τότε προέδρου κ. Σοφοκλή Πιλάβιου τίμησε και ευχαρίστησε τους Δημάρχους σε ειδική εκδήλωση παρουσία 1.000 περίπου ατόμων.

Οι νέες συνθήκες μάς έδωσαν τη δυνατότητα να οργανώσουμε το ποδόσφαιρο σε άλλες βάσεις.

 Να προγραμματίσουμε και να υλοποιήσουμε παιδικά πρωταθλήματα, να συμμετέχουμε με ιδιαίτερες επιτυχίες στα πρωταθλήματα των μικτών ομάδων της ΕΠΟ, να διοργανώσουμε πλήθος διεθνών τουρνουά, σεμινάρια και σχολές προπονητών με ομιλητές υψηλού επιπέδου, συναντήσεις με τους γονείς σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Αργολίδας, αγώνες εθνικών ομάδων, κινήσεις, δηλαδή, που συμβάλλουν στην πρόοδο του ποδοσφαίρου.

Διαπιστώνω δε μετά χαράς ότι τελευταία στην προσπάθεια των Δήμων προστίθεται και το ενδιαφέρον της Περιφέρειας τόσο στην κατασκευή γηπέδων όσο και στην οικονομική ενίσχυση των αθλητικών συλλόγων.

Πρέπει να σημειώσουμε μάλιστα ότι απόφαση της Περιφέρειας στην πρόταση του κ. Μαντζούνη απέσπασε θετικά σχόλια σε όλη την Ελλάδα. Ελπίζω αυτή η οικονομική ενίσχυση να συνεχιστεί και εύχομαι να βρει μιμητές.

Περισσότερα Άρθρα

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Τα έξι νέα οριζόντια μέτρα για όλη τη χώρα

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σε πλήρη εξέλιξη», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας από κοινού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα. «Οι γοργοί ρυθμοί ροής των δεδομένων επιβάλλουν να δράσουμε […]