15 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Δήμος Βέλου – Βόχας: Ενημέρωση για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς

Η Αντιδήμαρχος του Δήμου Βέλου – Βόχας κα Μαρία Καλλίρη, με εκτενή ανακοίνωση, ενημερώνει τους δημότες σχετικά με το τί ισχύει με τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα, με αφορμή περιστατικά που συνέβησαν με πρωταγωνιστές αδέσποτα σκυλιά.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Με αφορμή περιστατικά που συνέβησαν με πρωταγωνιστές αδέσποτα σκυλιά και αποκάλυψαν το κενό ενημέρωσης που υπάρχει στους δημότες σχετικά με αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε στη δημοσιότητα μερικά στοιχεία για την καλύτερη ενημέρωση των κατοίκων και επισκεπτών του δήμου Βέλου-Βόχας.

Ο δήμος Βέλου-Βόχας δεν διαθέτει δημοτικό καταφύγιο για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων για λόγους οικονομικής αδυναμίας, ωστόσο έχει προβεί στη σύσταση πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων και έχει πραγματοποιήσει μια σειρά δράσεων που αφορούν στην περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Επίσης, η επιτροπή έχει την ευθύνη του ελέγχου της ορθότητας και της αλήθειας των καταγγελλομένων περιστατικών.

Συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2016 ο δήμος Βέλου-Βόχας υλοποιεί Πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων, με τη σύναψη σύμβασης με ιδιώτη κτηνίατρο για την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών. Κατά την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης, στειρώθηκαν περί τα 100 αδέσποτα ζώα, τα οποία σημάνθηκαν ηλεκτρονικά, εξετάστηκαν κλινικά, εμβολιάστηκαν και έγινε επανένταξη όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος (4039/2012 όπως τροποποιήθηκε με τον 4235/2014).

Παράλληλα ο δήμος Βέλου -Βόχας στέκεται αρωγός στην προσπάθεια των φιλόζωων και αντίστοιχων οργανώσεων (συνεργαζόμαστε άριστα με τη Φιλοζωϊκή Σικυωνίων «σχέσεις στοργής») με στόχο να διευκολυνθεί το έργο τους, το οποίο αποδίδει ήδη θετικά αποτελέσματα. Επίσης, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και έχουν υπάρξει οι σχετικές δεσμεύσεις τόσο από τον πρόεδρο της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος όσο και από το Ίδρυμα Λάτση για τον προγραμματισμό επιπλέον στειρώσεων στο δήμο μας. Θετικά αποτιμήθηκαν, επίσης, τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος σίτισης αδέσποτων και αποτελεί άμεσο στόχο η καθιέρωση του προγράμματος μέσα από τη μορφή ανταποδοτικής ανακύκλωσης.

Στους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών έχουν προβλεφθεί σχετικά ποσά για τη σίτιση των αδέσποτων. Ο δήμος μας ζήτησε τα έτη 2017-2018 την πρόσληψη μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ κτηνιάτρου, πλην όμως δεν υλοποιήθηκε το πρόγραμμα γιατί δεν παρουσιάστηκε το αντίστοιχο ενδιαφέρον από κτηνιάτρους.

Επίσης, είναι εις γνώσιν των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων ότι πρέπει να τα δηλώσουν στο δήμο καθώς και να γνωστοποιήσουν τον αριθμό microchip ώστε ο δήμος να έχει πλήρη γνώση του αριθμού των ζώων στην περιοχή ευθύνης του. Σύντομα θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα δεσποζόμενα ζώα για την τήρηση της νομοθεσίας.

Στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε τη δημιουργία σύγχρονου καταφυγίου και έχουμε ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες.

Τέλος θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο (4039/2012 όπως τροποποιήθηκε με τον 4235/2014) τα αδέσποτα ζώα, περισυλλέγονται, ελέγχονται υγειονομικά, στειρώνονται, εμβολιάζονται, σημαίνονται ηλεκτρονικά και επανεντάσσονται στο χώρο από όπου περισυλλέχθηκαν.

Ο δήμος στο εξής φροντίζει – σε συνεργασία με τους φιλόζωους – την εποπτεία, τη σίτιση και τη φροντίδα τους!

Η Αρμόδια Αντιδήμαρχος
Μαρία Καλλίρη

Περισσότερα Άρθρα

Αυλαία με Βασίλη Λέκκα στο 6ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα»

Με συναυλία του Βασίλη Λέκκα και αφιέρωμα στον Τάκη Μανιάτη θα ανοίξει το Σάββατο 29 Ιουνίου το φετινό, 6ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», με διοργανωτή όπως κάθε χρόνο το Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας και συνδιοργανωτές το Δήμο Ερμιονίδας και την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας. Τιμή εισιτηρίου 10€ στην προπώληση – 12€ στην είσοδο. Χορηγός Εισιτηρίου: Φούρνος […]

Λαϊκή παράδοση και πολιτισμός αναδείχθηκαν στο Γεράκι, στο 2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου “Peloponnese Food Stories 2023 | Ιστορίες Γεύσεων, Ανθρώπων, Πολιτισμού”

“Τουρισμός είναι τα προϊόντα μας, οι γεύσεις μας, η φιλοξενία μας, η ψυχή μας” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στον χαιρετισμό, το απόγευμα της Κυριακής 20 Ιουλίου, στο Γεράκι της Λακωνίας όπου συνεχίστηκε, με την δεύτερη φετινή του εκδήλωση, το 2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου “Peloponnese Food Stories 2023 | Ιστορίες Γεύσεων, Ανθρώπων, […]