15 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Δημήτρης Καμπουράκης: Όχι και στην Γαύδο

Δημήτρης Καμπουράκης: Όχι και στην Γαύδο

Σκάσανε μύτη οι Τούρκοι και στην Γαύδο παρακαλώ. Εντός ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης. Ψαροκάικα ήταν όχι τίποτα φρεγάτες, αλλά και πάλι η πρόκληση δεν είναι μικρότερη.

Πόσο μάλλον όταν ξέρουμε ότι συνήθως πίσω απ’ τους ψαράδες έρχονται πεζοναύτες, αν οι συγκεκριμένοι καϊκτσίδες δεν ήταν βατραχάνθρωποι ντυμένοι με ψαράδικες φόρμες και με σκοπό αντί να βγάλουν κουτσομούρα να κατασκευάσουν καμιά προβοκάτσια.

Η φωτογραφία που είδα στην Καθημερινή με την κόκκινη ημισέληνο στα λίγα μίλια κάτω απ’ την Γαύδο, ομολογώ ότι με ενόχλησε τα μέγιστα. Αυτοί οι τύποι δεν καταλαβαίνουν τίποτα τελικά. Έχουν αποθρασυνθεί όλοι τους, από τον σουλτάνο ως τον τελευταίο μούτσο σε καΐκι, αν υποθέσουμε ότι τέτοια γεγονότα είναι δεν είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού της ηγεσίας του σουλτανάτου. Έχουν πιστέψει τον Ερντογάν ότι είναι πανίσχυροι και ότι έχουν δικαιώματα παντού. Κι έχουν και πίστη πως αν τους συμβεί το παραμικρό θα σπεύσουν κατ’ ευθείαν οι φρεγάτες ή τα στρατεύματα τους.

Αυτό ξέρετε, είναι ίσως πιο επικίνδυνο κι από τους σχεδιασμούς των στρατηγών και των ναυάρχων τους. Διότι αν κάθε Τούρκος έχει πεποίθηση πως είναι αφεντικό όπου κι αν βρεθεί, είτε για θάλασσα μιλάμε είτε για στεριά της περιοχής μας, τότε το ατύχημα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Κάποιο σκάφος τους θα ‘ρθει σε αντιπαράθεση με κάποιο δικό μας και η κλιμάκωση στη συνέχεια είναι μαθηματικά βέβαιη.

Ας μην ξεχνάμε ότι πριν δυο βδομάδες Τούρκοι ψαράδες ενεπλάκησαν στα ανοικτά της Κύπρου με Ιταλούς ψαράδες τους οποίους οι Τούρκοι άρχισαν να πετροβολούν για να τους διώξουν από το …χωράφι τους. Και τέλος πάντων εκεί κοντά δεν υπήρχε καμιά ιταλική φρεγάτα να πιαστούν πέτο με πέτο, αλλά κοντά στα δικά μας νησιά πάντα βρίσκεται κάποιο πολεμικό μας ή του λιμενικού. Γι αυτό σας λέω, δεν θα χουμε καλά ξεμπερδέματα μ’ αυτό τον τύπο απέναντι. Δεν πιστεύει μόνο αυτός ότι είναι πλανητάρχης, έχει πείσει και τον τελευταίο Τούρκο ότι είναι πασάς ανάμεσα σε ραγιάδες.

Διαβάζω βέβαια ότι εκεί κάτω από την Γαύδο «επιλήφθηκε» το λιμενικό. Πού σημαίνει τι; Τους άφησαν στην ησυχία τους, τους παρακαλέσανε να φύγουν σιγά-σιγά, τους εκδιώξανε; Και εν πάσει περιπτώσει, κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό συνέχεια γιατί κάποια στιγμή θα πάθουν ζημιά; Εντάξει, δεν ρωτώ γιατί δεν τους συνέλαβαν αμέσως, ίσως αυτό να επιδίωκαν, αλλά κι από την άλλη δεν γίνεται να μας πουλάνε τσαμπουκά και στην Γαύδο. Σε λίγο θα φτάσουν στην Ψάθα, στην μέσα μεριά του Κορινθιακού να μας λένε ότι είναι δική τους θάλασσα…

Δημήτρης Καμπουράκης

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Περισσότερα Άρθρα

Πέντε ελληνικά μυθιστορήματα για το καλοκαίρι

Πέντε ελληνικά μυθιστορήματα, τα οποία αποτελούν μια δροσερή και ευχάριστη πρόταση για το αναγνωστικό κοινό αυτό το καλοκαίρι, προτείνει σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαβάζοντας και υπενθυμίζοντας βιβλία τα οποία κυκλοφόρησαν από τους τελευταίους μήνες του 2020 μέχρι και πολύ πρόσφατα. Διαφορετικοί σε ηλικία συγγραφείς έρχονται να καλύψουν ένα σύνολο επίσης πολύ διαφορετικών μεταξύ τους θεμάτων, χρησιμοποιώντας […]

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής σήμερα το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας

Εισάγεται στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής σήμερα Τετάρτη (24/1), στις 10 το πρωί, το σχέδιο νόμου «Κύρωση της από 11.12.2023 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας» (Α’ 203) – Λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση […]