19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών: Δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί τίποτα από όλα αυτά στην πράξη

Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1859-15/5/2020) με την οποία η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη που την υπογράφουν, νομίζουν πως μπορούν να περισώσουν το επικοινωνιακό τους αφήγημα, πως είναι οι μόνες που ενδιαφέρονται για τους μαθητές, αλλά δεν τις αφήνουν να υλοποιήσουν το έργο τους, ομάδες οργανωμένων συμφερόντων (εκπαιδευτικοί, Σύλλογοι γονέων, πολιτικά Κόμματα, Πανεπιστημιακή κοινότητα, κοινωνία).

Όσο βέβαια και να προσπαθούν είναι αδύνατο να κρύψουν, πως όλη αυτή η «παράσταση» στήθηκε για να αφαιρεθεί η δυνατότητα να μην πληρώσουν δίδακτρα, οι γονείς των μαθητών που τα παιδιά τους φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία και δεν θα πηγαίνουν μετά το άνοιγμα των σχολείων γιατί έχουν συγγενικά πρόσωπα, σε ευπαθείς ομάδες.

Για αυτόν τον λόγο, εφευρέθηκε η παγκόσμια πρωτοτυπία της ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων από τη σχολική αίθουσα, ένα εκπαιδευτικό «Big Brother» δηλαδή, ώστε τα ιδιωτικά σχολεία να απαιτούν την καταβολή των διδάκτρων σε αυτούς που δεν πηγαίνουν σχολείο, καθώς τους εξασφαλίζουν τη δυνατότητα δήθεν παρακολούθησης.

Η Υπουργική απόφαση, η οποία βέβαια ξεκαθαρίζει πως οι σχολικές μονάδες είναι αυτές που θα αποφασίζουν εάν θέλουν να εφαρμόσουν τη ζωντανή μετάδοση (…Όλως εξαιρετικά και μέχρι τη λήξη του τρέχοντος διδακτικού έτους 2019-2020, οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δύνανται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δηλαδή απευθείας μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό με τη χρήση κατάλληλων μέσων τεχνολογίας…), δεν μπορεί να κρύψει την αλαζονεία, την ασχετοσύνη και την καθεστωτική αντίληψη των δημιουργών της, καθώς:

· Το σχολείο που περιγράφει, ανήκει στο παρελθόν καθώς αναφέρεται σε διδακτική ώρα παράδοσης και διδακτική ώρα εξέτασης των μαθητών!! Τονίζει πως η συσκευή μετάδοσης ήχου θα πρέπει να είναι σταθερά τοποθετημένη κοντά στον εκπαιδευτικό, αγνοώντας προφανώς πως ο εκπαιδευτικός δεν στέκεται σε ένα σημείο, αλλά περιφέρεται ανάμεσα στους μαθητές, συνομιλώντας μαζί τους, βοηθώντας τους να ανακαλύψουν, ενθαρρύνοντάς τους να εκφράσουν τη γνώμη τους, βοηθώντας τους να μάθουν μέσα από τα λάθη τους!!

· Αναφέρει πως ο εκπαιδευτικός διατηρεί το δικαίωμα σίγασης της φωνής των μαθητών ή ακόμα και διακοπής της μετάδοσης εάν το κρίνει απαραίτητο. Προφανώς οι «φωστήρες» που δημιούργησαν την Υπουργική απόφαση, φαντάζονται τον εκπαιδευτικό «καλωδιωμένο» να κάνει ακίνητος μετωπική διδασκαλία από την έδρα του, έχοντας στο μυαλό του, όχι το μάθημα αλλά τα κουμπιά που θα «κόβουν» τον ήχο και την εικόνα!! Το μόνο βέβαιο είναι, ότι δεν έχουν περάσει ούτε έξω από την τάξη ενός Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου!

· Αδιαφορεί για τις επισημάνσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία αναφέρθηκε στη επικοινωνία της με τη ΔΟΕ, σε σοβαρή και επιστημονικά τεκμηριωμένη έκθεση αντικτύπου, η οποία δεν μπορεί να εκδοθεί λόγω της σοβαρότητας και πολυπλοκότητάς της σε χρονικό διάστημα μικρότερο τους ενός μηνός στην καλύτερη των περιπτώσεων. Το Υπουργείο Παιδείας, «συμπύκνωσε» τον χρόνο και σε χρονικό διάστημα δύο ημερών παρουσίασε Υπουργική απόφαση, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα σε όλους να αντιληφθούν, πόσο αξιόπιστη και σοβαρή μελέτη αντικτύπου πραγματοποίησε…

· Αδιαφορεί επίσης για την επισήμανση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, πως πριν την ολοκλήρωση της έκθεσης αντικτύπου και της έκδοσης Υπουργικής απόφασης, απαιτείται διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και των γονέων των μαθητών!!

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί τίποτα από όλα αυτά στην πράξη, όχι επειδή κάποιοι το εμποδίζουν αλλά επειδή η παιδαγωγική επιστήμη και η σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα δεν το εγκρίνουν. Ο στόχος της όμως που σχετίζεται με όσα παραπάνω αναφέραμε, υπηρετείται, και αυτό είναι το μόνο που την ενδιαφέρει.

Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εφαρμόζουμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία καμία σχέση δεν έχει με τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε καθώς αντιλαμβανόμαστε το χρέος της ευθύνης μας.

Σε ότι αφορά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, είναι βέβαιο πως ανοίγονται λαμπροί δρόμοι, εφαρμογής των πρωτότυπων ιδεών της περί εκπαιδευτικού «Big Brother», σε καθεστώτα όπως αυτό της Βόρειας Κορέας. Μετά την αποπομπή τους από το Υπουργείο Παιδείας, που από ότι φαίνεται δεν θα αργήσει, με δεδομένη την ανυπαρξία σοβαρού έργου, είναι πιθανό να αξιοποιηθούν σε τέτοιους «εξωτικούς εκπαιδευτικούς παραδείσους», όπου κανένας «κακός» δεν θα μπορεί να σταματήσει το έργο τους.

Δημοκρατική Συνεργασία
Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Περισσότερα Άρθρα

Βασίλης Τσιτσάνης – Σαν σήμερα, η γέννηση και ο θάνατός του…

Συνθέτης, στιχουργός, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και τραγουδιστής· από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ρεμπέτικου και γενικά της ελληνικής λαϊκής μουσικής του 20ου αιώνα. Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας στις 18 Ιανουαρίου 1915. Οι γονείς του ήταν Ηπειρώτες κι εκτός από τον Βασίλη είχαν άλλα τέσσερα παιδιά, τρία αγόρια κι ένα κορίτσι. Αργότερα, οι […]