18 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Δημοσκόπηση: Διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ – “Τρέμουν” οι πολίτες μια νέα οικονομική κρίση

Διψήφιο είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, που διενεργήθηκε μεταξύ 16 και 18 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.359 ενηλίκων πολιτών.

Στην αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ λαμβάνει το 33,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί 10,5 μονάδες πιο πίσω, με 23%.  Στην τρίτη θέση ισοδυναμούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής, αποσπώντας το 7%. Πέμπτη δύναμη είναι το ΚΚΕ με 6%.

Η στήριξη για τους Ανεξάρτητους Έλληνες και για Το Ποτάμι μετρήθηκε στο 1,5%. Πιο κοντά στο όριο του 3% βρίσκονται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η Ένωση Κεντρώων, που αποσπούν το 2%.

Πότε “βλέπουν” εκλογές

Σχεδόν οι μισοί πολίτες (46%) κρίνουν πως πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι η οικονομία. Αντίθετα, ένας στους πέντε θεωρεί ότι πρώτο μέλημα πρέπει να είναι τα «εθνικά θέματα». Έπεται η Παιδεία με 11%.

Ενδεικτικό είναι ότι ελαφρά περισσότεροι από τους μισούς (53%) εκτιμούν ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν αφότου κατατεθεί προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια. Στον αντίποδα το 28% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα πέσει προτού το ονοματολογικό φτάσει το κοινοβούλιο.

Παράσταση νίκης

Η ΝΔ επικρατεί και στην παράσταση νίκης με διαφορά 32 μονάδων – 57 έναντι 25% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το προβάδισμά της όμως έχει «ψαλιδιστεί» κατά τρεις μονάδες σε διάστημα ενός μηνός, κατά τον οποίο η κυβέρνηση διασφάλισε την μη περικοπή των συντάξεων το 2019.

Στο μέτωπο της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί αμετάβλητο προβάδισμα 11 μονάδων σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα με αμφότερους τους αρχηγούς να βελτιώνουν την στήριξή τους κατά μία μονάδα έκαστος.

Την ίδια στιγμή το 45% δηλώνει πως φοβάται «πολύ» ή «αρκετά» πως το 2019 θα συνοδευτεί από καινούργια οικονομική κρίση ή προβλήματα. Ακόμα 18% διατύπωσε «μέτριο» φόβο για πολύ δυσάρεστες οικονομικές εξελίξεις.

Οι ανησυχίες για την οικονομία αντανακλούν ευρύτερη απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία της χώρας. Το 63% απάντησε πως τα πράγματα κινούνται «σίγουρα» ή «μάλλον» σε λάθος κατεύθυνση, ποσοστό αυξημένο κατά τέσσερις μονάδες συγκριτικά με τον Νοέμβριο.

ΠΗΓΗ: ΣΚΑΙ

Περισσότερα Άρθρα

Δημήτρης Καμπουράκης: Γιατί ρίχνουν τόσο χρήμα;

Διάβασα ομολογώ με έκπληξη, ότι τα Carrefour επιστρέφουν στην Ελλάδα. Διάβασα επίσης ότι το Hilton θα κατεβάσει ρολά για δύο χρόνια και μετά όταν θα τα ξανανεβάσει θα είναι ένα εντελώς καινούριο και προωθημένο πράγμα μέσα στην Αθήνα. Βλέπω στις περιοχές μου στα νότια προάστια λογιών – λογιών ξένους να σκουπίζουν τα ακίνητα, πληρώνοντας όσο […]

Αυξημένη επικινδυνότητα στον Ισθμό της Κορίνθου

Να κηρυχθεί η περιοχή της Διώρυγας της Κορίνθου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρίστος Δήμας. Όπως αναφέρει ο υφυπουργός, σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, την περασμένη εβδομάδα είχε ζητήσει τη συνδρομή του υπουργείου Υποδομών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κατολισθήσεων στη διώρυγα. Μετά από αυτοψία, οι τεχνικοί του υπουργείου υπογράμμισαν […]