19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Διαμαρτυρία Ο.Ε.ΕΣ.Π. σχετικά με την απόφαση του Υπ. Ανάπτυξης να επιτραπεί η πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών στα σούπερ μάρκετ

Η Ομοσπονδία μας, ύστερα από τις δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και την δημοσίευση του ΦΕΚ 5350Β, διαμαρτύρεται έντονα για την διάκριση και την ευχέρεια που θα δοθεί στις υπεραγορές τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ, από σήμερα, να πωλούν και εποχικά χριστουγεννιάτικα είδη εις βάρος του λιανικού εμπορίου και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που και εκείνες έχουν ως δευτερεύοντα ΚΑΔ (Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας) τα εποχικά χριστουγεννιάτικα είδη αλλά θα συνεχίσουν να παραμένουν κλειστές.

Αλήθεια κ. Γεωργιάδη γιατί υπάρχει πάλι διάκριση; Σε τι διαφέρουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν δευτερεύοντα ΚΑΔ τα εποχικά χριστουγεννιάτικα είδη από τα σούπερ μάρκετ που και αυτά έχουν δευτερεύοντα ΚΑΔ τα συγκεκριμένα είδη; Ούτε τώρα δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός; Φυσικά και αντιλαμβάνεται ο καθένας μας ότι η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και δίνει την δυνατότητα στις παραπάνω επιχειρήσεις να αυξήσουν τους τζίρους τους εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Ως συνδικαλιστικό όργανο που προασπίζεται τα συμφέροντα των εμπόρων κατανοούμε ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις με αμιγώς εποχικά χριστουγεννιάτικα είδη, που όπως αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης είναι στο σύνολό τους 110, πρέπει να ανοίξουν γιατί αν δεν δουλέψουν τώρα θα καταστραφούν. Δεν καταλαβαίνουμε όμως γιατί επιτρέπει και την πώληση των χριστουγεννιάτικων ειδών και στα σούπερ μάρκετ. Έχουμε επανειλημμένα τονίσει, όπως έχει άλλωστε δηλώσει και ο Πρωθυπουργός, ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προφυλάσσονται από μεγάλους συνωστισμούς και δεν έχει βρεθεί κρούσμα σε αυτές. Γιατί λοιπόν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κρατήσει υπεύθυνη στάση τηρώντας αυστηρά τα μέτρα για την προστασία της δημόσια υγείας, δεν ανοίγουν και εκείνες; Με αυτά τα τερτίπια δεν μπορούν να μας πείσουν ότι η κυβέρνηση μοχθεί και ενδιαφέρεται για τον κλάδο μας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι όλο αυτό το διάστημα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πάρει καμία ουσιαστική ενίσχυση από το κράτος, ούτε καν τα 800 ευρώ που είχαν πάρει στο διάστημα της πρώτης καραντίνας. Με την επιστρεπτέα προκαταβολή κάποιοι συνάδελφοι πήραν 2.000 ευρώ από τα οποία θα επιστρέψουν τα 1.000 ευρώ, κάποιοι άλλοι πήραν 1.000 ευρώ και θα επιστρέψουν τα 500 ευρώ και τέλος κάποιοι άλλοι συνάδελφοι δεν πήραν ούτε ένα ευρώ, σύμφωνα και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών. Πώς θα πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους; Οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις από το Μάρτιο ως τώρα, πώς θα καλυφθούν από την ρύθμιση των 24 δόσεων; Όλοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες συνεχίζουν να αγωνιούν καθώς υπάρχει αβεβαιότητα, σύγχυση αλλά και ανησυχία για το πότε και πώς θα ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Αν χαθεί και ο χριστουγεννιάτικος τζίρος, η ζημιά θα είναι μη αναστρέψιμη.

Είναι βέβαιο ότι χωρίς πραγματική βοήθεια και χωρίς αλλαγή προσέγγισης από το κράτος, με ρευστό χρήμα και επιδοτήσεις με τη μορφή κεφαλαίου και όχι δανείων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν άλλο και αυτό σημαίνει χαμένες επιχειρήσεις και χαμένες θέσεις εργασίας. Έχουμε στείλει επιστολές αλλά και τις προτάσεις μας ουκ ολίγες φορές στα αρμόδια υπουργεία, τονίζοντας την κατάσταση που έχουν βρεθεί οι συνάδελφοί μας, όμως δεν βλέπουμε λύσεις στα προβλήματα ούτε και μέτρα που θα αποτρέψουν τον καταιγισμό λουκέτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν αντισταθμιστικά μέτρα προκειμένου να σωθεί ο επιχειρηματικός κόσμος και να μην έχουμε ένα ντόμινο το οποίο θα επηρεάσει όχι μόνο την οικονομική κατάσταση του κλάδου μας αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Δεν αντέχουμε άλλο!

Εκ της Ομοσπονδίας

Περισσότερα Άρθρα

Αναβάλλεται η αυριανή επίσκεψη Πέτσα στην Τρίπολη

Για ευθετότερο χρόνο η αρχικά προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή 16 Ιουλίου επίσκεψη στην Τρίπολη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιου Πέτσα. Η αναβολή επιβλήθηκε λόγω υπηρεσιακών αναγκών που προέκυψαν για το κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο ωστόσο ενδεχομένως να παραστεί στην έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, αύριο Παρασκευή βράδυ, στο αμφιθέατρο του κάστρου […]

Εθνική Τοπική Εορτή και Aργία η 30η Νοεμβρίου για το Δήμο Ναυπλιέων

Μια μεγάλη ιστορική στιγμή και ταυτόχρονα μια ύψιστη δικαίωση απέναντι στην ιστορία αλλά και απέναντι στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή στην οποία διαδραματίστηκε, είναι η ενεργοποίηση του Βασιλικού Διατάγματος του 1959 (Β.Δ 143/14-7/1959), με το οποίο καθιερώνεται με κάθε τιμή και με κάθε επισημότητα, η 30η Νοεμβρίου-ημέρα της Άλωσης του Παλαμηδίου και της απελευθέρωσης […]