19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Διαμαρτύρονται οι έμποροι για το νέο lockdown

Αναλυτικά η επιστολή που έστειλε η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Πελοποννήσου, ΝΔ Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης.

 

Προς

  1. Τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Πρόεδρο Κυβέρνησης Ελληνικής Δημοκρατίας

  1. Τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Υπουργό Οικονομικών

  1. Τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

 

Θέμα: Επιστολή Ο.Ε.ΕΣ.Π. για το δεύτερο Lockdown

 

Κύριοι,

Μετά την έξαρση από τα νέα κρούσματα κορωνοϊού και προκειμένου να περιοριστεί η διαφαινόμενη διασπορά της πανδημίας ο Πρωθυπουργός προχώρησε σήμερα σε γενικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Ο Εμπορικός κόσμος πλήττεται για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια χρονιά. Το οικονομικό κόστος από το δεύτερο αυτό lockdown θα είναι πολύ μεγάλο και θα βαθύνει περισσότερο την ύφεση αλλά και θα επιβαρύνει την ήδη κακή ψυχολογία που επικρατεί στην αγορά. Η έκρηξη ανεργίας και λουκέτων θα είναι αναπόφευκτη και σύντομα θα οδηγήσει το σύνολο των εμπόρων στο απόλυτο αδιέξοδο.

Πώς οι μικροεπιχειρηματίες θα ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους με κλειστά τα μαγαζιά τους; Πώς θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν καθόλου απόθεμα ρευστότητας και δεν έχουν λάβει βοήθεια από την Πολιτεία καθώς δεν πληρούσαν τις απαραίτητες υποχρεώσεις που είχαν ορίσει οι συστημικές τράπεζες; Γιατί πρέπει να κλείσουν τα μαγαζιά τους ενώ τηρούσαν και τηρούν με υπευθυνότητα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και αποδεδειγμένα, σύμφωνα και με δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, δεν υπάρχει μετάδοση του ιού από τα εμπορικά καταστήματα;Eρωτήματα που προβληματίζουν όλους τους επιχειρηματίες συναδέλφους μας.

Καίριο ζήτημα, το οποίο είχαμε επισημάνει και στο προηγούμενο lockdown,παραμένει ο αθέμιτος ανταγωνισμός καθώς οι επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων και υπεραγορές τροφίμων επιτρέπεται να πωλούν προϊόντα, όπως ενδύματα, υποδήματα, εσώρουχα, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία κλπ., ενώ τα εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης των παραπάνω ειδών είναι υποχρεωτικά κλειστά. Θα βάλει επιτέλους η κυβέρνηση περιορισμούς και θα απαγορεύσει από τα καταστήματα πώλησης τροφίμων την πώληση και την διάθεση άλλων ειδών πλην τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης; Πρέπει αυτή την φορά να σταματήσουν οι πρακτικές του ολιγοπωλείου από αυτά τα καταστήματα στις πλάτες των μικρών εμπόρων.

Ο Πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες έλεγε πως lockdown σημαίνει «κλειστές επιχειρήσεις, ανεργία, λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγαλύτερη ύφεση» και το κάνει. Μήπως τα κυβερνητικά μέτρα ήταν ανεπαρκή, όπως τονίζαμε σε όλες μας τις επιστολές προς τα αρμόδια υπουργεία; Μήπως μέσω του δόγματος της «ατομικής ευθύνης» η κυβέρνηση αμέλησε να προετοιμάσει τη χώρα και το ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα της πανδημίας;

Κανείς από τους συναδέλφους μας πλέον δεν μπορεί να πειστεί ότι θα καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση. Δεν αμφισβητήσαμε ποτέ ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι το πρώτιστο αγαθό για τον άνθρωπο αλλά από την άλλη μεριά η επιχειρηματικότητα έχει πλέον περιορισμένες αντοχές με το λιανεμπόριο να αργοσβήνει. Πιστεύουμε δυστυχώς ότι η κατάσταση εξελίσσεται σε εμπόλεμη και απαιτεί όχι μόνο εγρήγορση αλλά και αποτελεσματικότητα που θα επιτευχθεί με στοχευμένα μέτρα τόσο στο σύστημα υγείας που τείνει να καταρρεύσει όσο και στους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους τους.

Περισσότερα Άρθρα

Τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου για παιδιά και νέους ηλικίας 5 έως 29 ετών

Τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου για παιδιά, εφήβους και νέους ηλικίας 5 έως 29 ετών. Το σώμα των παιδιών είναι πιο ευάλωτο σε τραυματισμό από τροχαίο, καθώς το μαλακό κρανίο τους τα καθιστά πιο επιρρεπή σε σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι απ’ ό,τι τους ενήλικες. Λόγω του μικρού τους αναστήματος, τα παιδιά αφενός […]