13 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Δράση πρόληψης που θα πραγματοποιήσει η 1η ΤΟΜΥ Άργους με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Η 25η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου του Μαστού (The NationalBreastCancerFoundation) αναφέρει ότι μια γυναίκα διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού κάθε δύο λεπτά.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος μεταξύ των γυναικών, ο οποίος επηρεάζει κάθε χρόνο 2,1 εκατομμύρια γυναίκες και προκαλεί επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο μεταξύ των γυναικών. Ωστόσο ο καρκίνος του μαστού δεν είναι πια αθεράπευτη ασθένεια επομένως όλες οι γυναίκες πρέπει να εντάξουν τον τακτικό προληπτικό έλεγχο στη ζωή τους, να αγαπήσουν και να φροντίσουν τον εαυτό τους και να αντικαταστήσουν το φόβο για την ασθένεια με επιλογές που προάγουν την υγεία. Η έγκαιρη διάγνωση επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση, την κλινική εξέταση, την μαστογραφία καθώς και τον υπέρηχο μαστού. Οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας της νόσου έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο με αποτέλεσμα να μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς. Επειδή η συχνότητα του καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας, η Διεθνής Ιατρική Κοινότητα προτείνει η πρώτη μαστογραφία να γίνεται ανάμεσα στην ηλικία των 35-40 ετών (η οποία αποτελεί εξέταση αναφοράς), ενώ μετά την ηλικία των 40 ετών συνίσταται ο έλεγχος με μαστογραφία ανά δυο έτη και ετησίως μετά τα 50. Γυναίκες αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού πρέπει να εντάσσονται σε προγράμματα εντατικού προληπτικού ελέγχου.

Με αφορμή λοιπόν την παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού και στα πλαίσια της ανάπτυξης και υλοποίησης δράσεων και παρεμβάσεων πρόληψης & αγωγής υγείας, η 1η ΤΟΜΥ Άργους θα πραγματοποιεί όλο το Νοέμβριο συνταγογράφηση για προληπτική ψηφιακή μαστογραφία και υπέρηχο μαστού (επί ενδείξεων) ΧΩΡΙΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ, σε γυναίκες άνω των 40 ετών και στις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Τέλος η εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων και εγγεγραμμένων στην μονάδα ατόμων θα πραγματοποιηθεί κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, προς αποφυγή συγχρωτισμού στα πλαίσια διασφάλισης της δημόσιας υγείας λόγω του COVID-19.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις: 2751069603

Η συντονίστρια της 1ης ΤΟΜΥ Άργους
Ελίνα Παπαδοπούλου
Γενικός- Οικογενειακός Ιατρός
Επιμελήτρια Ά ΕΣΥ

Περισσότερα Άρθρα

Αρχίζει το κυνήγι: Στις 20 Αυγούστου οι πρώτες τουφεκιές – Τα μυστικά και οι νέες αποφάσεις

Χωρίς επί της ουσίας αλλαγές δόθηκε στη δημοσιότητα η νέα ρυθμιστική απόφαση σχετικά με το κυνήγι για τη νέα κυνηγετική περίοδο, η οποία αρχίζει 20 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου 2021. Η μεγάλη αλλαγή αφορά μόνο το κυνήγι του αγριογούρουνου, το οποίο πλέον επιτρέπεται όλο τον χρόνο και μάλιστα χωρίς όριο κάρπωσης για λόγους […]

Είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους συγκεντρώνει το Γυμνάσιο Νέας Κίου

Με την πρωτοβουλία της Διευθύνσεως Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους σε όλη την Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό ενημερώνουμε τα μέλη της σχολικής κοινότητας του Γυμνασίου Νέας Κίου ότι συγκεντρώνουμε τρόφιμα μακράς διαρκείας και είδη πρώτης ανάγκης (είδη προσωπικής υγιεινής, βρεφικά είδη, υγειονομικό υλικό, ζωοτροφές) στο χώρο του σχολείου, τα […]