Ημέρα της Γης: Αφιερωμένη στη «μάχη» του πλανήτη κατά της ρύπανσης των πλαστικών

Η 22α Απριλίου έχει οριστεί από το 1970 ως η Ημέρα της Γης.

Το φετινό θέμα είναι «Πλανήτης εναντίον των πλαστικών»

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση The Ocean Cleanup ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε τη “μεγαλύτερη αλίευση πλαστικών που έχει γίνει ποτέ” σε ποταμό στη Γουατεμάλα, εμποδίζοντας τα απορρίμματα να φτάσουν στην Καραϊβική Θάλασσα.

Διακόσια εβδομήντα δύο φορτηγά γέμισαν με σκουπίδια που εντοπίστηκαν στον ποταμό Ρίο Λας Βάκας

“Δεν μπορούμε να βγάλουμε το πλαστικό από τον ωκεανό. Μπορεί να καταφέρετε να ανακτήσετε πλαστικά αντικείμενα κοντά στην ακτογραμμή, μπορείτε να τα συλλέξετε από παραλίες ή από τις όχθες ποταμών. Αλλά από τη στιγμή που βρίσκονται στον ωκεανό, χάνονται. Επειδή ένα μεγάλο μέρος τους στην πραγματικότητα βυθίζεται στον πυθμένα της θάλασσας ή φτάνει σε πολύ απομακρυσμένες παραλίες όπου δεν ζει κανείς”, δηλώνει η υδροβιολόγος Μέλανι Μπέργκμαν.

Μια νέα έκθεση που ανατέθηκε από το WWF και εκπονήθηκε από επιστήμονες στη Γερμανία προβλέπει ότι η ρύπανση των ωκεανών του κόσμου με πλαστικά μπορεί να τετραπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συγκεντρώσεις μικροπλαστικών πάνω από ένα επικίνδυνο όριο μετρήθηκαν ήδη στη Μεσόγειο, στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας και την Κίτρινη Θάλασσα και στους θαλάσσιους πάγους της Αρκτικής.

Το 88% των θαλάσσιων ειδών που μελετήθηκαν διαπιστώθηκε ότι επηρεάζονται αρνητικά από το πλαστικό.

Πνευματικά Δικαιώματα Sunday Alamba/Copyright 2024 The AP. All rights reserved

Σχετικά

Advertisment
Advertismentspot_img

Περισσότερα