19 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Η ΔΕΥΑΕΡ έχει ανταποκριθεί πλήρως στις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στον εργολάβο του αποχετευτικού Κρανιδίου – Πορτοχελίου.

 

Ο κ. Λάμπρου σε δελτίο τύπου, το οποίο βρίθει από ανακρίβειες και ψεύδη, σχετικά με το έργο της ολοκλήρωσης του αποχετευτικού δικτύου Κρανιδίου και Πορτοχελίου, αναρωτιέται μεταξύ άλλων, εάν ο Δήμος Ερμιονίδας μέσω της ΔΕΥΑΕΡ έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στις οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι στον εργολάβο που κατασκευάζει το έργο.

Απορίας άξιον, διότι ο κ. Λάμπρου γνωρίζει πολύ καλά, αφού έχει ενημερωθεί προσωπικά από εμένα σε συζήτηση σχετική με το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι η ΔΕΥΑΕΡ έχει ανταποκριθεί πλήρως στις οικονομικές της υποχρεώσεις, αφού πλήρωσε 190.00,00€ στον εργολάβο, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στις οφειλές της μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την σύμβαση, η ΔΕΥΑΕΡ συμμετέχει στο έργο πληρώνοντας το 10% του συνολικού κόστους κατασκευής, δηλαδή 790.000,00 €.

Όταν αναλάβαμε καθήκοντα σαν νέα Δημοτική Αρχή την 1η Σεπτεμβρίου 2019, η ΔΕΥΑΕΡ όφειλε στον εργολάβο 102.000,00 € και δεν είχε πληρώσει ποτέ το παραμικρό ποσό.

Το έργο της αποχέτευσης κινδύνευε να χαθεί, λόγω μη εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων της ΔΕΥΑΕΡ, οπότε φέραμε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο το αίτημα του άτοκου δανεισμού της ΔΕΥΑΕΡ από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με ποσό 482.000,00 €, με την μορφή ταμειακής διευκόλυνσης.

Το αίτημα εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, παρόλο που ο κ. Λάμπρου το καταψήφισε ενώ γνώριζε πως το έργο κινδύνευε να χαθεί, αφού η ΔΕΥΑΕΡ δεν είχε πληρώσει στον εργολάβο το ποσό που χρωστούσε και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί  στις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Στην συνέχεια η ΔΕΥΑΕΡ εξόφλησε στον εργολάβο το ποσό των 190.000,00€ που της αντιστοιχεί μέχρι σήμερα, ανταποκρινόμενη πλήρως στις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντί του.

Και ενώ όλα τα παραπάνω τα γνωρίζει ο κ. Λάμπρου αφού τον ενημέρωσα σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, κάνει σαν να μην τα ξέρει και ισχυρίζεται ότι δεν έχουν συμβεί!!!

Η ΔΕΥΑΕΡ θα εξοφλήσει το άτοκο δάνειο αλλά και τα υπόλοιπα 600.000,00€ προς τον εργολάβο λόγω της συμμετοχής της στην κατασκευή του έργου της αποχέτευσης, εισπράττοντας χρήματα από τους χρήστες του νέου αποχετευτικού δικτύου Κρανιδίου και Πορτοχελίου.

Αυτά τα έσοδα έχουν καθορισθεί με αποφάσεις της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και είναι 145,00€ + ΦΠΑ το τέλος σύνδεσης στο αποχετευτικό δίκτυο και 316,00€ + ΦΠΑ η δαπάνη του φρεατίου διακλάδωσης και σύνδεσης προς τον αγωγό αποχέτευσης.

Το περίεργο είναι ότι ενώ αυτές οι αποφάσεις της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής είναι γνωστές στον κ. Λάμπρου, αφού ήταν παρών στα Δημοτικά Συμβούλια που ελήφθησαν, αυτός κάνει σήμερα ότι δεν τις γνωρίζει.

Έχει να μας προτείνει κάποια άλλη λύση προκειμένου η ΔΕΥΑΕΡ να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις;

Με ποιόν τρόπο θα πληρωθούν αυτά τα 790.000,00€ από την ΔΕΥΑΕΡ στον εργολάβο που κατασκευάζει το αποχετευτικό δίκτυο;

Διότι εάν δεν πληρώσουν την συμμετοχή που τους αναλογεί οι χρήστες του αποχετευτικού, δηλαδή οι κάτοικοι του Κρανιδίου και του Πορτοχελίου, τότε το ποσό αυτό ουσιαστικά θα επιμεριστεί σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Ερμιονίδας, οπότε θα κληθούν αδίκως να το πληρώσουν και οι κάτοικοι των υπόλοιπων Κοινοτήτων που δεν χρησιμοποιούν το εν λόγω αποχετευτικό δίκτυο.

Συμφωνεί ο κ. Λάμπρου με αυτή την αδικία;

Όσον αφορά την ορθή και γρήγορη αποκατάσταση των οδοστρωμάτων από τον εργολάβο, υπάρχουν σωρεία εγγράφων τα οποία έχουν αποστείλει ο Δήμος Ερμιονίδας, η ΔΕΥΑΕΡ και η Κοινότητα Πορτοχελίου προς τον αρμόδιο Φορέα Υλοποίησης του Έργου, δηλαδή την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αργολίδας.

Πρόσφατα έδωσα στην δημοσιότητα ενδεικτικά ορισμένα από αυτά όπως:

  • Το υπ. αριθμ. πρωτ. 295/18-01-2021 έγγραφό μου.
  • Το υπ. αριθμ. πρωτ. 1166/11-09-2020 έγγραφο της Δ.Ε.Υ.Α. Ερμιονίδας.
  • Το υπ. αριθμ. πρωτ. 1314/2-10-2020 έγγραφο της Δ.Ε.Υ.Α. Ερμιονίδας.
  • Το υπ. αριθμ. πρωτ. 1786/31-12-2020 έγγραφο της Δ.Ε.Υ.Α. Ερμιονίδας.
  • Το e-mail της 31/12/2020 του Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α. Ερμιονίδας.

Μάλιστα σε αυτά τα έγγραφα αναφέρονται οι αριθμοί πρωτοκόλλου και άλλων σχετικών με το θέμα εγγράφων που έχουν αποσταλεί από την Δ.Ε.Υ.Α. Ερμιονίδας προς τον αρμόδιο Φορέα Υλοποίησης, όπως τα 74/29-01-2020,  88/29-01-2020, 74/27-01-2020 κ.λπ.

Οι πιέσεις και οι παρεμβάσεις λοιπόν από πλευράς του Δήμου Ερμιονίδας είναι συνεχείς και αποτελεσματικές, αλλά πολλές φορές ο χρόνος της αποκατάστασης εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και την εποχή.

Κάποιους Χειμερινούς μήνες το εργοστάσιο δεν παράγει άσφαλτο και ο βροχερός καιρός είναι αποτρεπτικός για την ρίψη της στο οδόστρωμα.

Έτσι οι τελευταίες πιέσεις και οχλήσεις μας, γραπτές και προφορικές έφεραν αποτέλεσμα και την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου έγινε η αποκατάσταση στην Πάνω Πλατεία Κρανιδίου και καιρού επιτρέποντος θα συνεχισθεί στις υπόλοιπες οδούς που έχουν πρόβλημα.

Αυτή είναι η ξεκάθαρη αλήθεια σχετικά με το αποχετευτικό Κρανιδίου – Πορτοχελίου και όποιος δεν την βλέπει εθελοτυφλεί.

Τα μισόλογα και οι μισές αλήθειες είναι τακτική και νοοτροπία που χαρακτηρίζουν τον κ. Λάμπρου και όχι την παρούσα Δημοτική Αρχή.

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος

 

Περισσότερα Άρθρα

«Ανοσία της αγέλης» – Γιατί απορρίπτει αυτό το σενάριο ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ξεκάθαρες απαντήσεις αναφορικά με το σενάριο να ακολουθήσει η Ελλάδα το μοντέλο της «ανοσίας της αγέλης» έδωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως η θεωρία αυτή αφορά το σκεπτικό να νοσήσει το 60-70% του πληθυσμού για να προστατευτούν οι υπόλοιποι και ξεκαθάρισε πως «δεν θέλουμε να το […]

Μνημόσυνο για τους ευεργέτες του Δήμου Ερμιονίδας

Η Δημοτική Αρχή εφαρμόζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ψηφίσθηκε πρόσφατα, σχετικά με την καθιέρωση «ημέρας μνήμης των ευεργετών του Δήμου μας», τέλεσε σήμερα στον Μητροπολιτικό  Ναό Τιμίου Προδρόμου στο Κρανίδι, μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών τους, ως ελάχιστο φόρο τιμής για τα όσα προσέφεραν στην Ερμιονίδα. Ο Δήμαρχος στην ομιλία του αναφέρθηκε […]