15 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Η Εκκλησία έβγαλε φυλλάδιο για την καύση νεκρών: «Αξιοπρεπής λύση η ωμή ανακύκλωση;»

Τις αρνητικές θέσεις της για την καύση των νεκρών σωμάτων περιγράφει η Ιερά Σύνοδος με το καθιερωμένο φυλλάδιο «ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ».

«Τα νεκρά σώματα δεν είναι απορρίμματα! Δεν είναι άχρηστα αντικείμενα, τα οποία πρέπει να παραδοθούν στη φωτιά και στον θρυμματισμό, δηλαδή σε ένα βίαιο αφανισμό» ξεκαθαρίζει η Ιερά Σύνοδος στο φυλλάδιο της.

Στο φυλλάδιο «Προς τον Λαό» που αναμένεται να μοιραστεί στους ναούς τις επόμενες ημέρες με ευθύνη των κατά τόπους Μητροπόλεων η Ιερά Σύνοδος περιγράφει τη σύγχρονη μέθοδο της «κατ’ ευφημισμόν ‘’αποτέφρωσης’’» και τα στάδιά της που αφορούν στην καύση του νεκρού σώματος και την κονιορτοποίηση του ανθρώπινου σκελετού σε ειδικό μίξερ που μετατρέπει τα οστά σε σκόνη. Αυτή η σκόνη είναι το τελικό προϊόν της διαδικασίας αυτής που για την Εκκλησία «δεν διαφέρει και πολύ από την «ανακύκλωση απορριμάτων».

Η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ακόμα ότι «Η Εκκλησία ως κοινότητα, που είναι κατ’ εξοχήν χώρος ελευθερίας, δεν καταναγκάζει κανέναν άνθρωπο να τηρεί τις παραδόσεις Της. Έχει όμως το δικαίωμα να θεωρήσει την καύση ως μεταχείριση αντίθετη προς τις αρχές, την παράδοση και τα έθιμά Της» και για αυτόν τον λόγο «προφανώς όσοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν την παράδοση της Εκκλησίας, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την αποτέφρωση, οπότε δεν θα τύχουν Εξοδίου Ακολουθίας (Κηδείας) από την Εκκλησία.

Σύμφωνα με το φυλλάδιο, «για το ήθος της Εκκλησία μας, αυτή η διαδικασία μηχανικού αφανισμού του σώματος δεν τιμά τον νεκρό. Η Εκκλησία αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον κεκοιμημένο άνθρωπο να καεί σε κλίβανο και να θρυμματισθεί σε μίξερ».

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το φυλλάδιο της Ιεράς Συνόδου.

Περισσότερα Άρθρα

27 Ιουνίου : Ημέρα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Η 27η Ιουνίου γιορτάζεται ως Ημέρα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (Micro-, Small and Medium-sized Enterprises Day) με απόφαση του ΟΗΕ που ελήφθη ομόφωνα από την γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού στις 6 Απριλίου 2017, για να τονίσει εμφατικά την σπουδαιότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην βιώσιμη ανάπτυξη και να προωθήσει την αξιοπρεπή εργασία για όλους, την δημιουργικότητα […]

Καταμετρήθηκαν 126 νέα κρούσματα κορονοϊού

Συνολικά 126 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας ανακοινώθηκαν σήμερα Δευτέρα 10 Αυγούστου από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου. Παράλληλα, 24 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχει καταγραφεί ένας νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο. Πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή: 10 κρούσματα κατά […]