17 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Η ΕΛΜΕ Αργολίδας ζητά την αποζημίωση των καθηγητών από τις εκδρομές

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας,  δεδομένης της πραγματοποίησης  αλλά και του προγραμματισμού αρκετών πολυήμερων εκδρομών ή επισκέψεων στα πλαίσια αρκετών προγραμμάτων,  διαμαρτύρεται έντονα για  την εμμονή του υπουργείου παιδείας και των αρμόδιων υπηρεσιών του να μην προβαίνουν στην αποζημίωση της παρεχόμενης υπηρεσίας και των βασικών εξόδων των συνοδών  συναδέλφων μας σε αυτές.

Οι υπηρεσίες αρνούνται να παραλάβουν σχετικά αιτήματα στηριζόμενες σε  έγγραφο του 2016 όπου το   υπουργείο (61170/β1/12-04-2016 /ΥΠ.Π.Ε.Θ) από την μια πλευρά αναφέρεται  στα  δημοσιονομικά της χώρας -χωρίς να λαμβάνει υπόψη του  ότι ο κλάδος μας είναι από τους κλάδους που πλήρωσε όσο κανένας άλλος την οικονομική κρίση, με μείωση μισθών, αύξηση ωραρίου, κατάργηση δώρων και επιδομάτων, πάγωμα μισθολογίου, αύξηση ορίου συνταξιοδότησης κ.ο.κ – και από την άλλη πλευρά επικαλείται  την ιεράρχηση των αναγκών στα σχολεία.

Το ίδιο υπουργείο ωστόσο σε  άλλες εγκυκλίους του και Π.Δ.  αναγνωρίζει τις εκδρομές  ως αναγκαίο συμπλήρωμα της αγωγής των μαθητών, γιατί τους δίνουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τόπους που έχουν ιδιαίτερη μορφωτική αξία, να γνωρίσουν τα επιτεύγματα του ανθρώπου μέσα στη μακροχρόνια πορεία του πολιτισμού και να καλλιεργήσουν την κοινωνικότητά τους, ή  ότι τις εκδρομές επιβάλλουν εκπαιδευτικοί λόγοι, οι οποίοι απορρέουν από τον παιδαγωγικό-μορφωτικό χαρακτήρα του σχολείου και επομένως, κρίνεται σκόπιμο να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την πραγματοποίησή τους.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας απαιτεί να  αναγνωριστεί η προσφορά των  συμμετεχόντων συναδέλφων εκπαιδευτικών σε εκδρομές όταν αυτές πραγματοποιούνται εκτός  ωραρίου διδασκαλίας. Πρέπει να γίνει σε όλους κατανοητό ότι η εθελοντική τους συμμετοχή δεν οφείλεται σε λόγους αναψυχής αλλά στη διάθεσή τους για προσφορά, στην αγάπη για το λειτούργημά που επιτελούν καθώς και στο καλώς εννοούμενο συμφέρον των μαθητών τους.

Ο συνοδός εκπαιδευτικός σε μια  πολυήμερη εκδρομή είναι εργαζόμενος σε 24ωρη βάση με τεράστιες ευθύνες, κούραση και σε πολλές περιπτώσεις η συμμετοχή του επιτυγχάνεται  με δική του οικονομική επιβάρυνση και σε  βάρος της οικογενειακής του ηρεμίας. Ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς τους – τώρα που πλέον εκλείπουν και  οι επικαλούμενοι δημοσιονομικοί λόγοι– καλούμε την ΟΛΜΕ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες συνδικαλιστικές ενέργειες ώστε το Υπουργείο Παιδείας να προβεί στην ανάκληση εγγράφου του 2016, σύμφωνα με το οποίο δεν δίνεται η δυνατότητα κάλυψης των δαπανών των συνοδών εκπαιδευτικών  και της αντίστοιχης ανταμοιβής τους.

Καλούμε επίσης τους συναδέλφους να εξακολουθήσουν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά αποζημίωσηςτουςωςσυνοδοίτωνεκδρομών, ώστε να μπορέσουμε να  απαιτήσουμε και να  διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα από τη διοίκηση και το υπουργείο,τώρα πλέον που υπάρχουν και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας.

Περισσότερα Άρθρα

Λαϊκή Συσπείρωση: Η Πελοπόννησος και φέτος ανοχύρωτη μπροστά στον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών!

Καμία ουσιαστική απάντηση δεν δόθηκε από την Περιφερειακή αρχή στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά την συζήτηση της επερώτησης της Λαϊκής Συσπείρωσης για την λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Από τις απαντήσεις που έδωσε ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας, αποδεικνύεται ότι κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί από την Περιφέρεια για την ενίσχυση των μέτρων […]

Επισκέψεις του υποψήφιου βουλευτή, Ν. Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Πουλά

Την Αρχαία Επίδαυρο, τη Νέα Επίδαυρο και τη Δήμαινα επισκέφτηκε σήμερα Σάββατο 13 Μαϊου 2023 ο υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς. Κατά την επίσκεψή του ο κ. Πουλάς συναντήθηκε με κατοίκους των περιοχών αυτών και συζήτησε τα προβλήματα που τους απασχολούν. Βασικό ζήτημα αποτελεί η καθυστέρηση της υλοποίησης των έργων […]