20 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Η Ερμιονίδα που αλλάζει

Μόλις δυόμιση ώρες από την Αθήνα, χωρίς να διαθέτει αεροδρόμιο, ούτε και αυτοκινητόδρομο που να γειτνιάζει, για ευκολότερη πρόσβαση, η Ερμιονίδα ίσως και να είχε τη μοίρα πολλών περιοχών της χώρας μας, με ανάλογα χαρακτηριστικά.

Όμως, το ελληνικό jet set, κορυφαίοι εφοπλιστές, επιχειρηματίες και πολιτικοί, επέλεξαν το σημείο αυτό, της ανατολικής Πελοποννήσου, ώστε να χτίσουν πολυτελείς κατοικίες, επισκεπτόμενοι την περιοχή κυρίως δια θαλάσσης, με τα γιότ ή μέσω αέρος με τα ελικόπτερά τους.

Αυτή η χερσόνησος, που τυλίγεται από τον Σαρωνικό και τον Αργολικό κόλπο, αλλά και το Μυρτώο πέλαγος, γράφει τη δική της σελίδα στη μακραίωνη ιστορία, ωστόσο στη σύγχρονη εκδοχή της, ετοιμάζεται να γράψει ακόμα πιο λαμπρές σελίδες, κυρίως στην τουριστική ανάπτυξη.

Με τις Σπέτσες και την Ύδρα σε πρώτο φόντο, και τον Πόρο κοντά, διατηρεί στρατηγικό σημείο στον χάρτη των επενδύσεων, Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών και ομίλων, και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά.

Τα ξενοδοχεία με τις περίφημες ντισκοτέκ και τα αξημέρωτα πάρτι των δεκαετιών 70 και 80, άρχισαν να δίνουν τη θέση τους σε μονάδες με σύγχρονες υποδομές, 4 και 5 αστέρων, ενώ στα σκαριά βρίσκονται τουριστικές επενδύσεις που θα μεταβάλλουν την ταυτότητα της περιοχής, από παραθεριστική, σε τουριστική.

Σε αυτό θα συμβάλλει και η διεθνής αναγνώριση, η οποία περνά και μέσα από τη μεγάλη οθόνη, καθώς ο τόπος φιλοξένησε κιόλας, την πρώτη μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή κι ετοιμάζεται για νέες.

Συζητώντας με τον δήμαρχο Ερμιονίδας, Γιάννη Γεωργόπουλο, αλλά και τον γενικό διευθυντή των AKS Hotels, Δημήτρη Κάκαρη, κατέγραψα όσα έχουν συμβεί και κυρίως όσα πρόκειται να γίνουν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΛΗΣ
Δήμαρχος

Η μετάβαση από τον παραθερισμό στον τουρισμό

«Διαθέτουμε έξι με επτά χιλιάδες παραθεριστικές κατοικίες. Είναι δύσκολο να τις καταγράψουμε. Όμως, πλέον, πολλοί από όσοι τις έχουν, έρχονται και για μόνιμη εγκατάσταση», τονίζει ο δήμαρχος.

Ωστόσο, η Ερμιονίδα βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης. Ήδη λειτουργούν με πολύ μεγάλη επιτυχία, πολυτελείς μονάδες, όπως το Amanzoe, το Nikki Beach και τα AKS Hotels, ενώ ξενοδοχεία της δεκαετίας του 70, ανακαινίζονται πλήρως. Υπάρχουν και ξενοδοχεία που παραμένουν για πολλά χρόνια κλειστά και «αλλάζουν χέρια», όπως το Porto Ydra, το Apollon Beach, το Βερβερόντα και ορισμένα ακόμη.

Επίσης, το Club Ermioni εξαγοράστηκε από τον σεΐχη Ταχνούν Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναϊάν, γκρεμίστηκε και πρόκειται στη θέση του (περίπου 220 στρέμματα) να ανεγερθεί πολυτελές ξενοδοχείο 6 αστέρων και βίλες. Παράλληλα, ο ίδιος επιχειρηματίας έχει αγοράσει 2.000 στρέμματα με ελιές, στην περιοχή Θερμησία – με θέα την Ύδρα- και σκοπεύει να αναπτύξει αγροτουριστικές κατοικίες και παράλληλα να προχωρήσει σε τυποποίηση ελαιολάδου.

Μια ακόμη επένδυση 3 εκατ. ευρώ, σε έκταση 250 στρεμμάτων, έχει δρομολογηθεί στη θέση Διοσκούρια, όπου πρόκειται να γίνουν καταλύματα, τυποποιητήριο και μουσείο ελιάς.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΛΗΣ
Ο δήμαρχος με φόντο την Κοιλάδα, όπου πραγματοποιείται η μεγάλη επένδυση της Dolphin Capital.

Για την επένδυση της ελληνικής Dolphin Capital, το Kilada Country Club – Golf – Residence, ήδη έχω γράψει σε άρθρο μου κατά τη θεμελίωση, τον Ιούνιο του 2020. Οι εργασίες προχωρούν σε έκταση 2.016 στρεμμάτων. Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει 800 θέσεις εργασίας κατά τη φάση των εργασιών και 600 θέσεις εργασίας κατά τη φάση της λειτουργίας. Θα περιλαμβάνει το πρώτο γήπεδο γκολφ Jack Nicklaus Signature 18 οπών στην Ελλάδα, Country Club, πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων, Beach Club, Spa και αθλητικό κέντρο. Η πρώτη φάση της κατασκευής (γήπεδο γκολφ και Country Club), αναμένεται το 2022.
Κι ακόμη, Ρώσος επιχειρηματίας με εμπορικά κέντρα στην πατρίδα του, όντας ιδιοκτήτης βίλας, αγόρασε 60 στρέμματα και σκοπεύει να κατασκευάσει πολυτελές εστιατόριο, μουσείο ελιάς, χώρους δεξιώσεων και λοιπές εγκαταστάσεις.

VISITERMIONIDA.GR.
HINITSA BAY AKS

Επενδύσεις πραγματοποίησε και ο ξενοδοχειακός όμιλος AKS, που διαθέτει τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της περιοχής, τόσο στο Hinitsa Bay, δυναμικότητας 217 δωματίων, όσο και στο Porto Heli AKS (204 δωμάτια), όπου πέραν τις ριζικής ανακαίνισης, κατασκευάστηκε και το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο. Το επενδυτικό πλάνο του ομίλου, περιλαμβάνει νέα μονάδα και επέκταση της πλαζ, με σκοπό και τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

Το βάρος στις υποδομές

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι τουριστικές επενδύσεις προηγούνται των υποδομών. Η τοπική αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, επιχειρούν να δρομολογήσουν εξελίξεις, προκειμένου να βελτιωθεί ριζικά το οδικό δίκτυο. Ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για νέα χάραξη του δρόμου, από την Επίδαυρο ή και από τον Ισθμό, ώστε να περιοριστούν οι στροφές, και να βελτιωθεί η προσβασιμότητα και η ασφάλεια, κυρίως.
Πάντως, είναι «δεμένα» τα χέρια του δημάρχου, σε χρήματα για την τοπική οδοποιία, επιδιώκοντας να αντλήσει περισσότερα από τα 12 εκατ. που έχουν εγκριθεί.

Συζητήσεις γίνονται και για τη λειτουργία υδατοδρομίου, που θα εξυπηρετήσει σε μέγιστο βαθμό τη συγκοινωνία.

VISITERMIONIDA.GR.
Kρανίδι

Μείζον ζήτημα παραμένει ο τομέας της ύδρευσης και της άρδευσης, για τον οποίο καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες, ώστε να δημιουργηθούν εργοστάσια αφαλάτωσης, να υπάρχει επάρκεια νερού για τις καλλιέργειες και πόσιμου νερού για τους 13.500 κατοίκους και τους πολλαπλάσιους επισκέπτες.

Εξάλλου, μόλις εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το «Αθλητικό Κέντρο Κρανιδίου», με πλήρεις εγκαταστάσεις και κλειστό γυμναστήριο, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, σε έκταση 42 στρεμμάτων. Οι μελέτες του έργου είναι έτοιμες και το έργο πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα.

Στόχος της δημοτικής αρχής, είναι η ανάπτυξη και υπηρεσιών για τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή κι αυτό επειδή η Ερμιονίδα διαθέτει δύο προϊόντα ΠΟΠ, όπως είναι το λάδι και το ρόδι, ενώ σημαντική παραγωγή υπάρχει σε κρασί και μέλι.

Η Ερμιονίδα του εναλλακτικού τουρισμού

Κοινή πεποίθηση είναι ότι ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να αλλάξει μοντέλο, καθώς το «ήλιος – θάλασσα» έχει φθάσει σχεδόν στο αποκορύφωμα των δυνατοτήτων του.

Πλέον, η ανάπτυξη των πολλών μορφών εναλλακτικού τουρισμού, μπορούν να προσφέρουν τη διαφορετικότητα, ειδικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Και στην Ερμιονίδα φαίνεται ότι το έχουν αντιληφθεί αλλά και δρομολογήσει.

VISITERMIONIDA.GR.
Καταδύσεις

«Επιδιώκουμε να κάνουμε ένα καταδυτικό πάρκο στην Κορακιά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Έχουμε ανθρώπους που ήδη ασχολούνται επαγγελματικά με τον τομέα αυτό. Διαθέτουμε την «αρχαία πόλη των Αλιαίων», που είναι μερικώς βυθισμένη, στο Πόρτο Χέλι, αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε και τεχνικά ναυάγια», τονίζει ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος, ο οποίος, παράλληλα, έχει βάλει στο στόχαστρο και τον αλιευτικό τουρισμό, ειδικά στην περιοχή της Κοιλάδας, όπου βρίσκονται οι αλιείς, οι οποίοι θα μπορέσουν να προσθέσουν εισόδημα, στο συνεχώς μειούμενο από την καθαρά επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, απέδειξε ότι μπορούν να προσθέσουν έως και 20.000 ευρώ, ετησίως. «Είναι να γίνει η αρχή. Είναι κάτι μοναδικό για τους επισκέπτες, να γεύονται εν πλω αυτά που μόλις έχουν ψαρέψει οι ίδιοι», μου είπε.

Ο περιπατητικός τουρισμός, είναι μια ακόμα δραστηριότητα. Στη Μονή Αβγού, στην περιοχή Παπούλια στους Φούρνους, στο φαράγγι Καταφύκι, που οδηγεί στην Ερμιόνη, υπάρχουν κατάλληλες διαδρομές για όλες τις ηλικίες.
Η αναρρίχηση, προσφέρεται κι αυτή ως δραστηριότητα, στη Μονή Αβγού και στον ευρύτερο ορεινό όγκο Αδέρα, που βρίσκεται απέναντι από τον Γαλατά.
Η Μονή Αβγού, μαζί με τον Άγιο Γεώργιο Διδύμων, την Ιερά Μονή Παναγίας Παντανάσσης, τον ναό των Αγίων Ταξιαρχών, την Αγία Τριάδα και ορισμένους ακόμη, ναούς, αποτελούν σταθερή αξία και για τον θρησκευτικό τουρισμό.

VISITERMIONIDA.GR.
Mονή Αβγού

Το κινηματογραφικό ενδιαφέρον

Η ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας, αποτελεί ένα ακόμα πεδίο δράσης για διεθνείς αλλά και εγχώριες κινηματογραφικές παραγωγές, οι οποίες, τα λίγα τελευταία χρόνια, με τα γενναία κίνητρα που δίνει το ΕΚΟΜΕ, ολοένα και αυξάνονται.

Στο Πόρτο Χέλι, από τις 3 Μαΐου έως και τις 6 Αυγούστου 2021, και συγκεκριμένα στο Porto Heli AKS, που διαθέτει και πολύ μεγάλο συνεδριακό κέντρο, διέμειναν στελέχη της κινηματογραφικής παραγωγής για τη νέα ταινία Knives Out, με τον Ντάνιελ Γκρεγκ, ο οποίος μαζί με άλλους πρωταγωνιστές διέμειναν σε βίλες της περιοχής. Τα γυρίσματα έγιναν και στις Σπέτσες, η οποία είναι σε απόσταση αναπνοής (από την κοντινή Κόστα ή με θαλάσσιο ταξί και από Hinitsa Bay) και αναμένεται με την προβολή της ταινίας, να αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η αναγνωρισιμότητα της περιοχής.

Επίσης, πριν δύο χρόνια, το 2019, η Land Rover επέλεξε το Πόρτο Χέλι για την παγκόσμια δημοσιογραφική παρουσίαση του Range Rover Evoque. Στο Hinitsa Bay AKS και στο Porto Heli AKS διέμεινε όλο το προσωπικό, ενώ οι δημοσιογράφοι διέμειναν στο Amanzoe.
Κοινή διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι η Ερμιονίδα, με το Πόρτο Χέλι σε πρώτο πλάνο, αποτελεί πεδίον δόξης λαμπρό. Το μέλλον της ανήκει…

ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr (Δημήτρης Μπαλής)

Περισσότερα Άρθρα

Συλλήψεις σε Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία

  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ   Συνελήφθη ένα (1) άτομο για ναρκωτικά Συνελήφθη, σήμερα (14.7.2021) και πρώτες πρωινές ώρες, στην Κόρινθο Κορινθίας από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Κορινθίας, 25χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε μικροποσότητα κάνναβης, η οποία κατασχέθηκε. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κορίνθου.   ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ   Συνελήφθη ένα (1) […]

Θερμαινόμενες αίθουσες από τον Δήμο Ναυπλιέων για την αντιμετώπιση του κύματος  κακοκαιρίας

Εν όψει του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), ο Δήμος Ναυπλιέων ενημερώνει ότι από αύριο Κυριακή 23 Ιανουαρίου έως και την Τρίτη το βράδυ 25 Ιανουαρίου,  θα παραμείνουν ανοιχτοί δημοτικοί θερμαινόμενοι χώροι. Συγκεκριμένα, ανοιχτός θα παραμείνει ο χώρος του κλειστού γυμναστηρίου ΔΑΚΝ αλλά και ο χώρος του Κοινωνικού […]