18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Η Νέα Κίος τιμά τους καταγόμενους Αγίους από την Κίο της Μικράς Ασίας

Με κάθε λαμπρότητα η κωμόπολη της Νέας Κίου στην Αργολίδα τιμά κάθε χρόνο  τους 4 Αγίους  (Ευσταθίου επισκόπου Κίου, οσιομάρτυρα Ιγνατίου, οσιομάρτυρα Μακαρίου & μάρτυρα Αθανασίου), καταγόμενους από την Κίο της Μικράς Ασίας, στον ενοριακό ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης.

Απόψε, παραμονή της εορτής τελέσθηκε  μέγας πανηγυρικός εσπερινός με τ’ αρτοκλασίας στον Ιερό ναό από τους  εφημέριους  του ναού π. Δημοσθένη Γάτζιο και  π. Ηλία Γάτσιο.

Προς προσκύνηση είχε τεθεί η Ιερά εικόνα των Αγίων που  φυλάσσεται στον Ι. Ν Αγίας Ειρήνης Νέας Κίου.

Η ενορία της Νέας Κίου μαζί με τον δήμο Άργους- Μυκηνών τιμά τους θεοφόρους πατέρες της 7 Οικουμενικής Συνόδου που έγινε στην Νίκαια της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας. Στη Σύνοδο αυτή αποφασίσθηκε η αναστήλωση των εικόνων και η λήξη της Εικονομαχίας .Έτσι τιμώνται ο Άγιος Ευστάθιος επίσκοπος Κίου, ο οσιομάρτυρας Ιγνάτιος ,ο οσιομάρτυρας Μακάριος ο νέος που μαρτύρησε στην Προύσα το 1590 και ο νεομάρτυρας Αθανάσιος.

Να σημειωθεί πως η Κίος της Μικράς Ασίας από τον 16 αιώνα και μετά αποτέλεσε την έδρα της ξακουστής Μητρόπολης Νικαίας και διατηρήθηκε ως την μικρασιατική καταστροφή. Οι άγιοι Ευστάθιος και ο οσιομάρτυρας Ιγνάτιος έδρασαν και μαρτύρησαν κατά την περίοδο της Εικονομαχίας.

ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΙΟΥ ΒΙΘΥΝΙΑΣ

Έζησε στα χρόνια της εικονομαχίας. Από νέος βάδισε το δρόμο της ευσέβειας, στολισμένος με βαθιά και ένθερμη πίστη. Ήταν συγχρόνως και ακριβής τηρητής των εντολών, τις όποιες δεν γνώριζε μόνο αλλά και εφάρμοζε. Τη ζωντανή αυτή ευσέβεια του, καλλιέργησε ακόμα περισσότερο, όταν έγινε μοναχός και χειροτονήθηκε υστέρα Ιερέας. Η κοινή αναγνώριση των προτερημάτων αυτών, τον ανέβασε στην επισκοπή της Κίου στη Βιθυνία.

Στη νέα του αυτή διακονία, έδειξε περισσότερα ποιμαντικά χαρίσματα και εργάστηκε με μεγαλύτερη αφοσίωση στη φιλανθρωπική αποστολή του. Απέναντι στους εικονομάχους, ο ειρηνικός ποιμενάρχης φάνηκε δυναμικός και ακοίμητος φρουρός της Ορθοδοξίας. Ούτε πτοήθηκε, όταν είδε μπροστά του τον άγριο διωγμό. Φυλακίστηκε και στη συνέχεια εξορίστηκε. Υπέμενε δε απερίγραπτες στερήσεις πείνας, γυμνότητας και άλλων κακουχιών. Τελικά παρέδωσε το πνεύμα του στο Θεό, του οποίου έλαμψε πιστός και γνήσιος υπηρέτης, που προτίμησε τις ταλαιπωρίες και το θάνατο από την εγωιστική διατήρηση του αξιώματος του.

Περισσότερα Άρθρα

Η ενορία της Νέας Κίου τιμά τους 4 αγίους της Κίου της Μικράς Ασίας (pics)

Με κάθε λαμπρότητα τιμάται και φέτος η εορτή την Αγίων της Κίου στην Ιερά Μητρόπολη της Αργολίδας όπου τιμώνται όλως ιδιαιτέρως στον ενοριακό ναό της Αγίας Ειρήνης Νέας Κίου.   Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος από τους εφημέριους του ναού πρωτοπρεσβύτερο π. Δημοσθένη Γάτσιο και π. Ηλία […]

Συναγερμός για την εξαφάνιση 14χρονης από το Μοσχάτο

Συναγερμός σήμανε στις Αρχές για την εξαφάνιση της Κλεοπάτρας Μ., 14 ετών, από το Μοσχάτο. Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού» Στις 20/02/24 μεσημβρινές ώρες, εξαφανίστηκε από την περιοχή του Μοσχάτου, η Κλεοπάτρα Μ., 14 ετών, η οποία διαμένει σε Σπίτι Φιλοξενίας του «Χαμόγελου του Παιδιού». Το «Χαμόγελο του Παιδιού» προχώρησε άμεσα στην δημοσιοποίηση […]