17 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Η νηστεία την παραμονή των Θεοφανείων

Μία από τις πέντε μονοήμερες νηστείες του έτους είναι η παραμονή των Θεοφανείων. Είναι νηστεία ανέλαιος. Η νηστεία αυτή γίνεται για τον καθαρισμό μας προς εορτασμό της Βαπτίσεως του Κυρίου και την εμφάνιση της Αγίας Τριάδος.

– Η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού είναι ίδια τόσο την παραμονή όσο και την κύρια ημέρα. Το Μεγάλο Αγιασμό μπορούν οι Χριστιανοί να τον φυλάνε στο σπίτι τους όλο το χρόνο, με μεγάλη ευλάβεια, και να τον χρησιμοποιούν σε έκτακτες περιστάσεις.

– Σε καμία περίπτωση ο Μεγάλος Αγιασμός δεν αντικαθιστά τη Θεία Κοινωνία.
Ο Χριστός με το βάπτισμά Του αγίασε όλη την κτίση και δεν ξεπλένεται από την αμαρτία, όπως θεωρούνταν ότι συνέβαινε με τους ανθρώπους που βαπτίζονταν από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. 

– Την Παραμονή των Θεοφανείων (Πρωτάγιαση), ημέρα νηστείας, από τους ιερείς αγιάζονται τα σπίτια των πιστών, αλλά και οι χώροι εργασίας τους. Ο ιερέας με το Σταυρό επισκέπτεται όλα τα σπίτια της ενορίας και με ένα κλαδί βασιλικό ραντίζει τόσο τα σπίτια όσα και τα μέλη της οικογένειας. Τους αγρούς, όπου δεν μπορεί να πάει ο ιερέας, τους αγιάζουν συνήθως οι ίδιοι οι Χριστιανοί με τον αγιασμό που παίρνουν από την Εκκλησία.

Οι νηστείες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας

H νηστεία της Τετάρτης καθιερώθηκε σε ανάμνηση του συμβουλίου των Ιουδαίων που συγκλήθηκε κατά την ημέρα αυτή με σκοπό τη μεθόδευση της προδοσίας και της θανατικής καταδίκης του Χριστού.

Κάθε Παρασκευή νηστεύουμε διότι πενθούμε επειδή κατά την ημέρα εκείνη σταυρώθηκε ο Χριστός.
Η νηστεία των δύο αυτών ημερών ήταν ανέκαθεν υποχρεωτική για όλους τους Χριστιανούς. Και κατά τις δύο αυτές ημέρες δεν τρώμε λάδι. Είναι από τις αυστηρότερες νηστείες της Εκκλησίας μας, ανάλογη με αυτή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Στα μοναστήρια τηρούν νηστεία χωρίς λάδι και τη Δευτέρα, γιατί η Δευτέρα ως ημέρα είναι αφιερωμένη στους Aγίους Αγγέλους, τη ζωή των οποίων επιθυμούν να μιμηθούν οι μοναχοί. Η τήρησή της από τους κοσμικούς είναι τελείως προαιρετική, όσοι όμως θέλουν μπορούν να νηστέψουν.

—–– Προσοχή! Κανένα Σάββατο και καμία Κυριακή δεν μπορούμε να νηστέψουμε το λάδι εκτός από το Μ. Σάββατο.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από το βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ των: Γιώργου Κοντογιάννη, Παναγιώτη Βολάκη και Σοφίας Χίντζιου Κοντογιάννη

Περισσότερα Άρθρα

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κορινθίας: Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες συγκέντρωσης ειδών για τους πυρόπληκτους

Την ώρα που ο τόπος μας βιώνει μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι στην Εύβοια, την Αττική, την Ηλεία, την Μεσσηνία, την Αρκαδία και αλλού, στέκονται βουβοί και απεγνωσμένοι, με μια βαλίτσα στο χέρι, να χωράει  ότι απόμεινε από την ζωή τους, την ώρα που η Πολιτεία αποδεικνύεται ανίκανη να […]