19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Η παρουσία της Ένωσης Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας στην Έκθεση Βιβλίου στο Ναύπλιο

Η προετοιμασία για τη μεγάλη γιορτή του βιβλίου που θα αρχίσει και πάλι στο Ναύπλιο (πλατεία Ωνάση) μεταξύ 26/7 και 25/8/2019, βρίσκει την Αργολίδα σε περίοπτη θέση λόγω των προγραμμάτων που προωθούνται για την φιλαναγνωσία σε μικρούς και μεγάλους.

Η Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας στηρίζοντας και συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις αυτές, έχει ήδη αρχίσει τη δική της εκστρατεία ανάδειξης για το ρόλο και τη σημασία του βιβλίου, και των βιβλιοθηκών ιδιαίτερα των μικρών περιφερειακών που έχουν ένα, άγνωστο μεν, πλούσιο έργο.

Ταυτόχρονα με την έκθεση του βιβλίου στο Ναύπλιο όπου η Ε.Σ.Λ.Α. συμμετέχει με το δικό της περίπτερο, βρίσκεται σε εξέλιξη και η μεγάλη καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019.

Η ενδιαφέρουσα δράση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, με διάρκεια από την 1η Ιουλίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2019 και με έμφαση στα παιδιά (4-14 ετών). Πολλές βιβλιοθήκες σε ολόκληρη τη χώρα συμμετέχουν στην εκστρατεία αυτή και ανάμεσά τους η δική μας Νέα Βιβλιοθήκη Φουγάρου που με τη φροντίδα της Μαρίας Κωνσταντοπούλου και των συνεργατών της παρουσιάζουν «βιβλιοεργαστήρια» για παιδιά με εξαιρετικά ενδιαφέρον περιεχόμενο (το πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Φουγάρου και της ΕΣΛΑ).

Πολλές και ενδιαφέρουσες είναι όμως και οι εκδηλώσεις που προετοιμάζονται από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου για το καλοκαίρι και σε σχέση με την έκθεση βιβλίου στο Ναύπλιο. Ήδη στις 31 Ιουλίου 2019, στους χώρους της Βιβλιοθήκης στο Κρανίδι θα γίνει μια συνάντηση συγγραφέων και Λογοτεχνών της Αργολίδας. Δεν πρόκειται απλά για συνάντηση γνωριμίας αλλά και για νέα προσπάθεια να αναδειχθεί το πλούσιο συγγραφικό έργο δημιουργών της Αργολίδας σε μια σειρά από τομείς: λογοτεχνία, ιστορία, λαογραφία, επιστημονική έρευνα, κ.ά. Στη συνάντηση θα συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των δημιουργών και συμμετοχής στις διάφορες εκδηλώσεις εντός και εκτός Αργολίδας.

Μια από τις ενδιαφέρουσες δράσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κρανιδίου που επιδιώκει να αναδείξει η ΕΣΛΑ είναι οι «Μικρές Ελεύθερες Βιβλιοθήκες» που οργανώθηκαν στη βάση της προσφοράς ενός κοινωνικού αγαθού όπως το βιβλίο και με το σύνθημα «Πάρε ένα Βιβλίο, Διάβασε το, Επίστρεψε το, Φέρε ένα δικό σου», διοργανώνουν μικρά χαριτωμένα βιβλιόσπιτα σε πολυσύχναστες περιοχές δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να δανειστούν ένα βιβλίο και να προσφέρουν ένα άλλο εντελώς ελεύθερα και δωρεάν. Στην Ερμιόνη και το Κρανίδι η μέχρι τώρα εμπειρία ήταν αρκετά θετική.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η δράση αυτή συνεχίζει να εξαπλώνεται παντού στην Ελλάδα: μια βάρκα-βιβλιοθήκη στην Κίμωλο, ένα πολύχρωμο βιβλιόσπιτο στη Σύρο και άλλες όμορφες ιδέες που ελκύουν το ενδιαφέρον των πολιτών και ενισχύουν το κίνημα φιλαναγνωσίας στη χώρα.

Μια από αυτές τις ιδέες θα παρουσιάσει η Ε.Σ.Λ.Α. στο περίπτερό της και είναι στην κυριολεξία ένα άλλο περίπτερο!

Στην όμορφη κωμόπολη των Φιλιατρών ο Όμιλος Δράσεων και Πολιτισμού, ένας δημόσιος χώρος συνάντησης ενεργών πολιτών, υλοποίησε τη δημιουργία μιας δανειστικής βιβλιοθήκης χρησιμοποιώντας ένα… περίπτερο! Ένα παλιό ξύλινο πανέμορφο περίπτερο παραχωρήθηκε από τον ιδιοκτήτη του και με τη βοήθεια του Δήμου Τριφυλίας, αφού αναπαλαιώθηκε και έλαμψε ξανά η ομορφιά του, τοποθετήθηκε σε μέρος της κεντρικής πλατείας των Φιλιατρών χωρίς… ιδιαίτερη ζωή!

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη δημιούργησε ένα χαρούμενο στέκι και ένα κίνημα ενίσχυσής της με δωρεές βιβλίων που σύντομα ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τις αποθηκευτικές δυνατότητες του… περιπτέρου! Όμως η εξαιρετική ιδέα ανέδειξε τον τοπικό πλούτο ιδεών και δράσεων και ενίσχυσε ένα πόλο πολιτισμού γύρω από τον οποίο ήδη δεκάδες δραστηριότητες έχουν υλοποιηθεί (παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές συναυλίες, κ.ά).

Η Ε.Σ.Λ.Α. θα προσπαθήσει να αναδείξει όλες αυτές τις ιδέες και δράσεις, θα τις παρουσιάσει στο αργολικό κοινό και ταυτόχρονα θα οργανώσει τις δικές της εκδηλώσεις (π.χ. ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ρούβαλη που χάσαμε πρόσφατα, κ.ά).

Γι’ αυτό προσκαλεί το αργολικό κοινό να γνωρίσει με ένα βιβλιόφιλο περίπατο την έκθεση βιβλίου του Ναυπλίου, να μιλήσει από κοντά με τους εκδότες και τους συγγραφείς και φυσικά… να γνωρίσει τον αργολικό δυναμισμό στα Γράμματα και τις Τέχνες στο περίπτερο της Ενωσης Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας.

Περισσότερα Άρθρα

Δήμος Ναυπλιέων: Προληπτικός δειγματοληπτικός έλεγχος σε καθαριστές και φύλακες όλων των σχολικών μονάδων

Ο Δήμος Ναυπλιέων σε συνεργασία με τις σχολικές επιτροπές , στα πλαίσια της πρόληψης του νέου κορονοϊού, την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021 θα πραγματοποιήσει προληπτικό δειγματοληπτικό έλεγχο (rapidtest) στους καθαριστές και στους φύλακες όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων την Δευτέρα 10 Μαΐου 2021.

Αυξημένη η παραγωγή χυμού στην Αργολίδα

Ξεπέρασε φέτος κάθε προσδοκία η χυμοποίηση στην Αργολίδα, αφού οι ποσότητες των πορτοκαλιών ήταν περισσότερες από άλλες χρονιές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έγινε χυμοποίηση από άλλους νομούς, όπου παρουσιάστηκε πρόβλημα με τα πορτοκάλια. Η τιμή της χυμοποίησης κυμάνθηκε από 8 έως 10 λεπτά το κιλό και η αύξηση της ποσότητας των πορτοκαλιών που κατέληξαν εκεί […]