17 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Η Σόνια Τάνταρου-Κρίγγου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών

Η βία κατά των γυναικών συνιστά ένα φαινόμενο γενικευμένο και πολυσύνθετο, που εκδηλώνεται σε κάθε γωνιά της γης.

Για να αναδειχθεί η σοβαρότητα και η έκταση του προβλήματος, ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει από το 1999 την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

H βία δεν έχει μόνο ένα πρόσωπο, υπάρχουν πολλές -εμφανείς ή αφανείς- μορφές κακοποίησης (π.χ. σωματική, σεξουαλική, λεκτική, ψυχολογική, οικονομική) και διάφορα είδη (συντροφική/συζυγική και ενδοοικογενειακή, βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση, trafficking κ.ά.). Δεν πρόκειται για ατομική υπόθεση, αλλά για κοινωνικό πρόβλημα και απαιτείται η συνεργασία και κινητοποίηση όλων μας για την αποτελεσματική καταπολέμησή του.

Στην Ελλάδα, καίριο ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου διαδραματίζει η λειτουργία υποστηρικτικών δομών του Πανελλαδικού Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο αποτελείται από 41 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

Σε αυτό το Δίκτυο δομών ανήκουν και τα δεκατέσσερα (14) Συμβουλευτικά Κέντρα του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), τα οποία λειτουργούν στις έδρες των Περιφερειών (δυο στην Αττική, σε Αθήνα και Πειραιά) και παρέχουν ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων από εξειδικευμένο προσωπικό. Στις δομές αυτές ήδη έχουν απευθυνθεί χιλιάδες γυναίκες και είναι στη διάθεση όσων τυχόν τις χρειαστούν.

Η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κ. Μαρία Συρεγγέλα, τονίζει σχετικά: «Η βία κατά των γυναικών αφορά κάθε πολίτη, καθώς αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινωνίας. Πρόκειται για ένδειξη βαθιάς έλλειψης σεβασμού και αναγνώρισης της Ισότητας των Φύλων. Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό, αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη στερεοτύπων, ενώ αναπτύσσουμε πολυεπίπεδη δράση με τη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας. Ωστόσο, δεν μένουμε μόνο εδώ:  Στηρίζουμε και ενδυναμώνουμε όλες τις γυναίκες, στο σπίτι, στην αγορά εργασίας και στον δημόσιο βίο γενικότερα, έτσι ώστε να επιτευχθεί η Ισότητα μεταξύ ανδρών-γυναικών και να εκριζωθούν μια για πάντα τα φαινόμενα βίας».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΙ, κ. Σόνια Τάνταρου-Κρίγγου υπογραμμίζει τα εξής: «Η έμφυλη βία αποτελεί χαρακτηριστική μορφή ανισοτήτων και διακρίσεων. Δεν είναι κάτι μακρινό και αόριστο, μπορεί να συμβαίνει ακόμα και στο διπλανό μας σπίτι. Γι’ αυτό κάνουμε ό,τι μπορούμε για να “σπάσει” η σιωπή και δεν αφήνουμε αβοήθητες τις γυναίκες που χρειάζονται τη στήριξή μας. Τους προσφέρουμε τα εφόδια για να σταθούν στα πόδια τους και να χτίσουν μια ισορροπημένη ζωή επαγγελματικά και οικογενειακά, που αποτελεί προϋπόθεση για την προσωπική τους ανάπτυξη. Διαρκής στόχος μας είναι η διασφάλιση της Ισότητας των Φύλων -η οποία θα οδηγήσει στην εξάλειψη της βίας- και δεν θα σταματήσουμε μέχρι την επίτευξή του». Το Συμβουλευτικό Κέντρο Τρίπολης εντάσσεται στις υποστηρικτικές δομές του Δικτύου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Τρίπολης: Πλατεία Νέας Δημοτικής Αγοράς, Ισόγειο, Τρίπολη (Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8πμ-4μμ)

Τηλ.: 2710 241814 Fax: 2710 239592 E-mail: tripoli  @isotita.gr

Περισσότερα Άρθρα

Φωτιά σε αυτοκίνητο στην Κόρινθο: Ο ιερέας της Αλμυρής ο άνδρας που βρέθηκε απανθρακωμένος

Τραγικό τέλος είχε ένας οδηγός στην περιοχή Φανερωμένη Χιλιομοδίου της Κορίνθου, όταν κατά τη διάρκεια τροχαίου το απόγευμα της Κυριακής ξέσπασε φωτιά στο αυτοκίνητό του. Ο άτυχος άνδρας, όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, ήταν ο εφημέριος της εκκλησίας της Αλμυρής Κορινθίας. Το αυτοκίνητο -σύμφωνα με το korinthostv.gr-, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, εξετράπη της πορείας του […]

Ο Bradley και ο Cooper ελεύθεροι στο δάσος – Επανένταξη των δύο ορφανών αρκούδων από τον «Αρκτούρο»

Διστακτικά και κοιτάζοντας με επιφύλαξη γύρω τους, βγήκαν από το κλουβί τους για να επανενταχθούν στη φύση, ο Bradley και ο Cooper, τα δύο αρκουδάκια που παρέλαβε μωρά και υποσιτισμένα ο «Αρκτούρος» πριν από περίπου 12 μήνες από μία στάνη, στην Οινόη Κοζάνης. Αφού δυνάμωσαν και διδάχθηκαν από τους φροντιστές τους τα μυστικά της επιβίωσης, […]