18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Η Σόνια Τάνταρου – Κρίγγου ομιλήτρια στο συνέδριο του Economist

Στα πλαίσια του Συνεδρίου «24th Roundtable with the Government of Greece» που διοργάνωσε ο Economist στην Αθήνα, με τίτλο «Europe: Reinforcing cohesion in turbulent times» είχα την χαρά να συμμετάσχω ως ομιλήτρια στην θεματική για την γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Αναφέρθηκα στα στερεότυπα που συνεχίζουν να υπάρχουν αναφορικά με το ρόλο της γυναίκας και συνάμα έκανα εκτενή αναφορά στο πλάνο δράσεων για την υποστήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών, το οποίο υλοποιείται σταδιακά.

Σύμφωνα με το μητρώο επιχειρήσεων της ICAP, το 24,9% εκείνων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα διοικούνται από γυναίκες. Το ποσοστό φαντάζει ιδιαίτερα μικρό, καθώς από τις έρευνες που γίνονται, αποδεικνύεται πως οι εταιρείες υπό γυναικεία διοίκηση παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις σε όλους σχεδόν τους αριθμοδείκτες κερδοφορίας.

Παρ’ όλα αυτά, οι γυναίκες που βρίσκονται στο τιμόνι επιχειρήσεων είναι λίγες. Οι ίδιες αναφέρουν ότι τα εμπόδια που αντιμετώπισαν στη επαγγελματική τους πορεία σχετίζονται και με τα έμφυλα στερεότυπα.

Το 72%  ανέφερε τις οικογενειακές υποχρεώσεις ως το μεγαλύτερο εμπόδιο που είχε να αντιμετωπίσει. Για προκαταλήψεις λόγω φύλου έκανε λόγο το 59%, ενώ για έλλειψη υποστήριξης από συναδέλφους το 50%. Επιπλέον, το 38% ανέφερε άνισες απολαβές και το 30% δήλωσε πως συνάντησε αντιρρήσεις στο οικογενειακό περιβάλλον. Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες τείνουν να αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες όσον αφορά τη φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας.

Άνδρες και γυναίκες μπορεί να ξεκινούν από το ίδιο σημείο στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, αλλά συναντούν διαφορετικά εμπόδια. Είναι κοινή η αφετηρία, αλλά οι άνδρες τρέχουν στα 100 μ. και οι γυναίκες στα 100 μ. μετ’ εμποδίων.

Σόνια Τάνταρου – Κρίγγου

Πρόεδρος Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας – ΚΕΘΙ 

 

Περισσότερα Άρθρα

Κορονοϊός: Τί έδειξαν τα επαναληπτικά τεστ στο Ανυφί

Επαναληπτικά τεστ για κορονοϊό πραγματοποίησε η ΚΟΜΥ Αργολίδας την Κυριακή το πρωί στο κοινοτικό κατάστημα Ανυφίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, Γιώργο Κωστόπουλο πραγματοποιήθηκαν συνολικά 220 τεστ σε κατοίκους του χωριού και εντοπίσθηκε ένα θετικό κρούσμα. Πρόκειται για μια γυναίκα πάνω από 70 ετών, με ήπια συμπτώματα, η οποία βρίσκεται στο σπίτι της […]

Ναύπλιο: Δεν θα πραγματοποιηθεί εσπερινός και θεία λειτουργία στην Αγία Παρασκευή

Δεν θα πραγματοποιηθεί ο εσπερινός και η Θεία λειτουργία στις 25 και 26 Ιουλίου 2020 στον ιστορικό ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπλίου (περιοχή Παλαμηδίου – Καραθώνας). Η ακύρωση των θρησκευτικών εκδηλώσεων γίνεται ως μέτρο προφύλαξης για την επανεμφάνιση της πανδημίας κορονοϊού.