18 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Η 1η Τ.Ο.Μ.Υ. Άργους για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η σημερινή ημέρα 5 Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Η περιβαλλοντική μόλυνση αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα της σύγχρονης εποχής και έχει απασχολήσει τη κοινή γνώμη καθώς αφορά τη καθημερινότητα και ποιότητα ζωής των ανθρώπων παγκοσμίως.

Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος και διασφάλισης των μη αναλώσιμων πόρων χωρίς όμως να έχειεπέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εδώ και δεκαετίες το φαινόμενο της περιβαλλοντικής μόλυνσης όπως αυτή των υδάτων, του εδάφους και του αέρα είναι ένα μείζον θέμα καθώς επηρεάζει ποικιλοτρόπως τη ζωή μας και σε διάφορους τομείς όπως υγειά, οικονομία, περιβάλλον, κοινωνία με πολλές επιβλαβείς συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία.

Η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις για την υγεία οι οποίες περιλαμβάνουν αναπνευστικές παθήσεις όπως καρκίνο του πνεύμονα, χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες (ΧΑΠ) και λοιμώξεις του αναπνευστικού, άσθμα, καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλεργίες, τραυματισμούς, λοιμώξεις και συνέπειες για την ψυχική υγεία.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται περίπου για το

  • 24% όλων των θανάτων από καρδιακές παθήσεις
  • 25% των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο
  • 43% των θανάτων από ΧΑΠ
  • 29% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.

Η αύξηση της θερμοκρασίαςλόγω του φαινομένου του θερμοκηπίουέχει οδηγήσει σε έντονους και συχνούς καύσωνες, απειλώντας με πρόωρους θανάτους τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.

Τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι επικίνδυνα υψηλά. Τα νέα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι 9 στους 10 ανθρώπους αναπνέουν αέρα που περιέχει υψηλά επίπεδα ρύπων.

H έκθεση σε χημικές ουσίες για μεγάλες χρονικές περιόδους ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ζωής μας, ιδίως κατά τη νηπιακή ηλικία και κατά την κύηση, επιφέρουν μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Ωστόσο οι επιπτώσεις από κάποιους παράγοντες ακόμη δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητές όπως τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα φαρμακευτικά προϊόντα στο περιβάλλον και η εξάπλωση ορισμένων λοιμωδών νοσημάτωναπό την αλλαγή του κλίματος.

Η διασφάλιση ενός καθαρού περιβάλλοντος δεν αφορά μόνο την παρούσα φάση της ζωής μας αλλά θα πρέπει να μεριμνήσουμε και να εξασφαλίσουμε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον και για τις μελλοντικές γενεέςμε αντιδράσεις τόσο σε συλλογικό όσο και ατομικό επίπεδο.

Αυτό δύναται να πραγματοποιηθεί με περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, αλλαγή νοοτροπίας που προβάλλει τον ατομισμό και λήψη μέτρων για αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε λοιπόν ότι σε αυτό το περιβάλλον δεν ζούμε μόνοι μας και είναι προς το κοινό μας όφελος η προστασία καθώς σε αυτό ζούμε και πορευόμαστε.

 

Βιβλιογραφία

 

Περισσότερα Άρθρα

Εθελοντική διενέργεια τεστ ανίχνευσης για covid 19 έξω από τα σχολεία

Σε συνέχεια των δράσεων εθελοντικής διενέργειας τεστ ανίχνευσης για covid 19, ανταποκρινόμενοι στα νέα αιτήματα και σε συνεργασία με τους Διευθυντές, Διευθύντριες των Σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς και γονείς ότι κινητά κλιμάκια της ΚΟΜΥ Αργολίδας θα βρίσκονται την επόμενη εβδομάδα έξω από τις σχολικές μονάδες, σύμφωνα με το […]