13 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

“Θεόφιλος Χατζημιχαήλ: η ζωή του σαν παραμύθι”

Το Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 6:30 μ.μ., στα πλαίσια της έκθεσης “Ο ζωγράφος Θεόφιλος – Τα Έργα δημιουργούν το περιβάλλον τους”, που φιλοξενεί ο Εκθεσιακός Πολιτιστικός Χώρος της Alpha Bank(Εμμανουήλ Δαλαμάγκα και Κωλέττη 4) στο Ναύπλιο, η αφηγήτρια Καλλιόπη Λιαδή θα παρουσιάσει την αφηγηματική ενότητα  “Θεόφιλος Χατζημιχαήλ: η ζωή του σαν παραμύθι”. Αφορά τη ζωή του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, που θα ακουστεί “σαν παραμύθι” που έχει πλαστεί βάσει πραγματικών γεγονότων καταγεγραμμένων από τους μελετητές και βιογράφους του.

Ο λαϊκός μας ζωγράφος γίνεται ο πρωταγωνιστής ενός πρωτότυπου παραμυθιού και τα παιδιά θα ακούσουν για τα παιδικά του χρόνια στη Μυτιλήνη, θα ταξιδέψουν μαζί του στη Σμύρνη, την Αθήνα και το Βόλο, θα μάθουν για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, για τις περιπέτειες του, και για το καταφύγιο του: τη ζωγραφική και τις ιστορίες.

Μέσα από παράλληλη με την αφήγηση προβολή εικόνων, θα παρατηρήσουν έργα του και θα ανακαλύψουν τα αγαπημένα του θέματα, θα ακούσουν ιστορίες και παραδοσιακά τραγούδια που αναδύονται μέσα από τις ζωγραφιές του.

Η αφήγηση περιλαμβάνει, επίσης, ένα λαϊκό παραμύθι από τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Τα παραδοσιακά τραγούδια που πλαισιώνουν την αφήγηση τραγουδάει a capella η αφηγήτρια.

Η αφήγηση απευθύνεται σε παιδιά από 7 έως 10 ετών και σε ενήλικες.

Διάρκεια: 50 λεπτά

Είσοδος Ελεύθερη – Η κράτηση θέσεων είναι απαραίτητη

Τηλέφωνο κρατήσεων
: 27520 96234  Email: Exhibitioncenter-Nafplio@alpha.gr

Πότε: Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 6:30 μ.μ.

Πού: Εκθεσιακός Πολιτιστικός Χώρος της Alpha Bank, Εμμανουήλ Δαλαμάγκα και Κωλέττη 4, Ναύπλιο

 

Η εκδήλωση στο FB: https://www.facebook.com/events/2354198424860975/

 

Η αφηγήτρια

 

Καλλιόπη Λιαδή

 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και κατάγεται από τη Χίο. Σπούδασε ζωγραφική στο Brooklyn College (CUNY) στη Νέα Υόρκη (1990-1995) και έχει έχει κάνει πολλές διαφορετικές διαδρομές στο χώρο της δημιουργικής έκφρασης. Όσες ολοκληρώθηκαν είχαν αίσιο τέλος, ενώ κάποιες εξελίσσονται ακόμα. Σημαντικοί σταθμοί αποτέλεσαν η εγκατάσταση της στη Χίο και η δημιουργία της πολιτιστικής δράσης «Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη» (2006 – 2014).

 

Τα τελευταία χρόνια μπήκε στον κόσμο της αφηγηματικής τέχνης που  τώρα εξερευνά δημιουργώντας πια εικόνες με τον προφορικό λόγο. Ξεκίνησε με ένα σεμινάριο της αφηγήτριας Σάσας Βούλγαρη και ακολούθησε το διετές πρόγραμμα του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Εξακολουθεί, ευκαιρίας δοθείσης, να παρακολουθεί αντίστοιχα εργαστήρια. Παράλληλα με τις ατομικές της αφηγήσεις, είναι μέλος της ομάδας αφήγησης “Χειλια λένε Παραμύθια”.

 

Συνεργάστηκε με την πολιτιστική ιστοσελίδα “Απλωταριά”, κυρίως, ως παραγωγός της εκπομπής-podcast “Ανοιχτά Ημερολόγια” (2015-2018). Από το 2018 η εκπομπή μεταδίδεται κάθε Πέμπτη, 8-9μ.μ., στο διαδικτυακό “Πορτοκαλί Ραδιόφωνο”. Από το 2016 συντονίζει εικαστικά εργαστήρια για παιδιά στην “Ομάδα έκφρασης και παιχνιδοπλασίας Αερικό”.

 

Της αρέσει να ακούει παραμύθια, το μπλε του σούρουπου, η ποίηση και η σιωπή. Πιστεύει στη συνεργασία, στην καλή διάθεση και το φως.

Περισσότερα Άρθρα

Θεσσαλονίκη: «Ήταν άρρωστος μαζί μου» – Σοκάρουν οι περιγραφές της 17χρονης για τον πατριό της

Τα όσα ανατριχιαστικά έζησε από τον πατριό της  της που έμπαινε στο δωμάτιο της και προσπαθούσε να τη βιάσει, περιέγραψε μιλώντας στο Mega η 17χρονη κοπέλα από τη Θεσσαλονίκη. «Προσπαθούσε συνεχώς να με προσεγγίσει ερωτικά. Να με ακουμπάει και τέτοια. Μου έλεγε αισχρές λέξεις. Μου έλεγε αισχρές λέξεις μου έλεγε, πάρα πολύ αισχρές», δήλωσε η […]