19 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Καθορίστηκαν οι κατηγορίες ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ και πως κοστολογούνται (ΦΕΚ)

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ. Β’ 1236/11.4.2019) μία από τις σημαντικότερες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που ακόμη αναμένονταν για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2019.

Πρόκειται για την Κ.Υ.Α. Χαρίτση – Χουλιαράκη, που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παρ.3 του αρ.1 του ν.3870/2010, ύστερα από τη λήψη γνώμης της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, και καθόρισε ποιες παροχές και διευκολύνσεις αποτιμώνται σε χρήμα και συνυπολογίζονται στις εκλογικές δαπάνες των Συνδυασμών και των Υποψήφιων Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

 

Ειδικότερα:

Ι)Παροχές και διευκολύνσεις, που αποτιμώνται σε χρήμα και συνυπολογίζονται στις εκλογικές δαπάνες των Περιφερειακών και Δημοτικών Συνδυασμών και των Υποψήφιων Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, αποτελούν η διάθεση ή παραχώρηση δωρεάν ή με μειωμένο αντάλλαγμα αγαθών και υπηρεσιών που αφορούν:
α) Τη χρήση από τους Συνδυασμούς ακινήτων ως εκλογικών κέντρων για όσο χρόνο χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
β) Τη χρήση από τους Συνδυασμούς αιθουσών ή άλλων κλειστών χώρων χωρητικότητας άνω των 500 ατόμων για τη διοργάνωση κάθε είδους εκδηλώσεων.
γ) Την έκδοση εντύπων προεκλογικού περιεχομένου και τα ταχυδρομικά τέλη για την αποστολή τους.
δ) Την καταχώρηση και προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων στον τύπο, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, καθώς και διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες.
ε) Τη χρησιμοποίηση υπηρεσιών που παρέχονται από επιχειρήσεις διαφημίσεων και δημοσίων σχέσεων.

ΙΙ)Η αξία των υπηρεσιών που αναφέρονται στην περ. (Ι) αποτιμάται ως εξής:
α) Το συνολικό μίσθωμα για τη χρήση ακινήτων ως εκλογικών κέντρων καθορίζεται με βάση τον ΟΤΑ στοοποίο βρίσκεται το ακίνητο, ως ακολούθως:
– σε ΟΤΑ με πληθυσμό μέχρι 25.000 κατοίκων, η δαπάνη μίσθωσης προσδιορίζεται σε 2.000 €.
– 25.001 έως 50.000 κατοίκων, σε3.000 €.
– 50.001 έως 75.000 κατοίκων, σε 5.000 €.
– 75.001 έως 100.000 κατοίκων, σε 5.500 €.
– σε ΟΤΑ άνω των 100.000 κατοίκων, η δαπάνη μίσθωσης προσδιορίζεται σε 6.000 €

β) Τίμημα για την καταχώρηση μηνυμάτων θεωρείται το ποσό που προκύπτει από τον τιμοκατάλογο που υποβλήθηκε από το ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό ή από το έντυπο (εφημερίδα ή περιοδικό), σύμφωνα με τηνπαρ.2 του αρ.12 του ν.2328/1995, όπως αντικαταστάθηκε με το αρ.30παρ.2ν.4532/2018.Αν δεν έχει υποβληθεί τέτοιος κατάλογος τεκμαίρονται οι τιμές που προβλέπονται από την ίδια διάταξη για την περίπτωση αυτή. Εφόσον έχει καθοριστεί ειδικό τιμολόγιο για τη διαφημιστική καμπάνια των Περιφερειακών και Δημοτικών Συνδυασμών και των Υποψηφίων Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων στον τύπο ή τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που προκύπτουν από το τιμολόγιο αυτό. Το ίδιο ισχύει και για την τιμολόγηση της προβολής μέσω διαδικτυακών τόπων ή ιστοσελίδων(αρ.7παρ.6 του ν.3870/2010).
γ) Αμοιβή, τίμημα ή αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες των περιπτώσεων β, γ και ε της προηγούμενης παρ.IΙ, θεωρείται το ποσό που καταβάλλεται, συνήθως, με βάση τις αντίστοιχες τιμές της αγοράς.

ΙΙΙ) Τα ποσά που προκύπτουν από την κατά τις παραπάνω παραγράφους αποτίμηση, περιλαμβάνονται στα Βιβλία εσόδων-δαπανών των Συνδυασμών (σύμφωνα με το αρ.9 του ν.3870/2010) και στις αναλυτικές και συγκεντρωτικές καταστάσεις των Περιφερειακών και Δημοτικών Συνδυασμών, καθώς και των υπόχρεων Υποψήφιων (σύμφωνα με το αρ.11 του ίδιου νόμου).
Η αποτίμηση των παραπάνω παροχών και διευκολύνσεων γίνεται από τα κατά το αρ.8(“Διαχείριση οικονομικών των συνδυασμών και των υποψηφίων”) του ν.3870/2010 πρόσωπα και ο τελικός έλεγχος από την Επιτροπή τουαρ.12(“Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων”) του ίδιου νόμου.

IV) Για την εφαρμογή του ν.3870/2010 τεκμαίρεται ότι ο Συνδυασμός ή ο υπόχρεος Υποψήφιος κατέβαλε τα ποσά που προκύπτουν βάσει των προαναφερθέντων, εκτός εάν από τα οικεία παραστατικά προκύπτει καταβολή ανώτερου ποσού.

Αναλυτικότερα, το Φ.Ε.Κ. με την αριθμ. 26329 Κ.Υ.Α. Εσωτερικών– Οικονομικών είναι διαθέσιμο ΕΔΩ

Περισσότερα Άρθρα

Δήμος Ναυπλιέων: Τοποθέτηση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή στην Πλατεία Συντάγματος

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 5 Ιουνίου 2021 στην Πλατεία Συντάγματος η τοποθέτηση ενός ακόμη σύγχρονου αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή από τον Δήμο Ναυπλιέων , σε κεντρικό σημείο της Πλατείας. Η πρόσβαση είναι εύκολη για όλους στην περίπτωση που κάποιος συνάνθρωπός μας τον έχει ανάγκη και πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Ακολούθησε εκπαίδευση και υποθετικό σενάριο Πρώτων Βοηθειών και χρήσεως του […]

Ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς έχει χάσει την πολιτική του αντίληψη

Είναι κρίμα ένας άνθρωπος που έχει διατελέσει τόσα χρόνια Δήμαρχος και έχει προσφέρει στο Ναύπλιο να μην μπορεί να αποδεχτεί την ήττα του και μάλιστα με μεγάλη διαφορά (2.731 ψήφοι) και να προσπαθεί μέσω δικαστηρίων να κρατήσει τον Δημήτρη Κωστούρο και να πάνε σε δεύτερο γύρο. Το γεγονός ότι δεν έχει αντιληφθεί τη λαϊκή βούληση […]